Μια ζωή στη θάλασσα: Ο φαροφύλακας που ήταν και ψαράς

Τα παιδικά χρόνια

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα! Καλησπέρα σας! Θα μας πείτε το όνομά σας; Σωτήριος Πολίτης του Άγγελου. Είναι Τρίτη, 30 Μαρτίου του 2021, και βρίσκομαι τονπήρχε φτώχεια, δεν υπήρχανε… Ήρθε εποχή που δεν γνώριζες το ρούχο σου, γιατί ήταν όλο μπαλώματα άλλα, ξένα! Φτώχεια, σου λέω, μεγάλη! Ναι!

Everyday LifeBiographies

Η άφιξη των Ιταλών στρατιωτών στο νησί και η σύλληψη του πατέρα για τον κρυμμένο ασύρματο

00:09:25 - 00:15:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από την κατοχή τι θυμάστε με τους Γερμανούς; Mε τους Γερμανούς, πρώτα ήταν Iταλοί που ήρθαν. Ήμουνα μικρός τότε ήμουνα 7 χρονών και λέγανεουδιά και για αυτό τον σακατέψανε στο ξύλο. Ο άλλος κάτι είπε ο κακομοίρης και τον στείλανε στο αυτό. Εν πάση περιπτώσει, ήρθανε εκεί πέρα.

Η μέρα που βρέθηκε απέναντι από τα γερμανικά πολυβόλα και η απελευθέρωση

00:15:20 - 00:23:56

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θυμάμαι και ένα άλλο πράγμα. Όταν ήρθαν, ησύχασαν τα πράγματα, όταν ήρθανε οι Γερμανοί, δεν ήρθανε εκεί στο χωριό, Γερμανοί… Όχι, ήρθανε καισε και…Εγώ, εντωμεταξύ, άρχισα, λίγο-λίγο μεγάλωνα κι έπειτα άρχισα και εγώ τη δουλειά, πήγαινα στα ψαράδικα, ναι. Αυτή είναι η κατάσταση.

Η δουλειά ως ψαράς από νεαρή ηλικία και η τεχνική κατασκευής διχτυών

00:23:56 - 00:27:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τι σας οδήγησε να ξεκινήσετε να ψαρεύετε;  Δεν υπάρχει άλλη, στο Μεγανήσι, δεν υπήρχε άλλη δουλειά. Ή θα έπρεπε να είσαι ναυτικός στα καρά μετά αρματώνεις και το... Το γυρίζεις από την άλλη πάντα και αρματώνεις και τον φελλό. Γίνεται αυτή η δουλειά και είναι εντάξει το δίχτυ.

Η μέρα που παραλίγο να πνιγεί καθώς ψάρευε

00:27:27 - 00:34:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από τον καιρό που ψαρεύατε, θυμάστε καμιά μέρα που ήτανε πολύ δύσκολη; Καμία περιπέτεια;  Κοίτα να δείτε. Στο ψάρεμα είναι η κάθε μέρα δύσκμε και πήγαμε στους Οθωνούς, το ’60. Λοιπόν, αυτή τη δουλειά θα ήτανε το ‘62; ‘63;  Αυτή η φουρτούνα, που μου λέτε, η μεγάλη.  Ναι, ναι.

Η Σχολή Φαροφυλάκων, το ταξίδι και το σοκ όταν έφτασε στους Οθωνούς

00:34:28 - 00:41:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Φαροφύλακας πώς γίνατε; Φαροφύλακας. Μια φορά που ήμουνα με το ψαράδικο σε ένα, πάνω σε ένα νησάκι, το λένε Οξιά. Εκεί πέρα καθαρίζαμε τα δα με αυτόν και του έφτιαχνα και κάνα παραγάδι, επειδή ήξερα και επήγαινα στο σπίτι, έτρωγα, επηγαίναμε για ψάρεμα, όποτε δεν είχα υπηρεσία.

Η γνωριμία με τη γυναίκα του και η ζωή ως φαροφύλακας

00:41:09 - 00:59:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εν πάση περιπτώσει, για καλή μου τύχη, μετά από τον Ιούνιο, ήρθε κι η κόρη του εκεί. Η κόρη του, η όποια ήταν 18 χρονών. Αυτός ήτανε παντρεμ, βοήθα!: «Τι αγναίκα σου-του λέω- Ωρε! Τη γυναίκα σου μου λες;». «Ναι» μου λέει. «Και πώς τη λες αγναίκα;». «Έτσι τη λέμε στο χωριό μου».

Η ζωή μετά τη συνταξιοδότηση

00:59:21 - 01:02:08

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μου είχατε πει ότι είχατε δυσκολευτεί να παντρευτείτε τη γυναίκα σας, υπήρχαν δυσκολίες. Ποιες ήταν αυτές οι δυσκολίες;  Οι δυσκολίες ήταν,ου πέρασα και καλά, επέρασα καλά. Είμαι σαράντα, είμαι εξήντα χρόνια με τη γυναίκα μου, εξήντα ένα! Ευχαριστούμε πάρα πολύ!  Να ‘σαι καλά!

Περίληψη

Ο Σωτήρης Πολίτης αρχικά θυμάται τα παιδικά του χρόνια στο Μεγανήσι Λευκάδας. Ακούμε για την πτώση του από ένα γαϊδούρι στην οποία έσπασε το χέρι του, τον παιδονόμο που τον κυνήγησε και τις τσουλήθρες στη θάλασσα. Στη συνέχεια, αναφέρεται στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην άφιξη των Ιταλών στρατιωτών στο λιμάνι του νησιού, στην σύλληψη του πατέρα του εξαιτίας ενός κρυμμένου ασυρμάτου, όπως επίσης και στην ημέρα που οι Γερμανοί μάζεψαν όλους τους κατοίκους στην πλατεία του χωριού υπό την απειλή των πολυβόλων. Έπειτα, μιλάει για τις εμπειρίες του ως ψαράς, τον τρόπο που φτιάχνεται ένα δίχτυ και αφηγείται την περιπέτεια που έζησε, όταν ξέσπασε μία καταιγίδα, καθώς ψάρευε την μεγαλύτερη ψαριά της ζωής του. Συνεχίζει αναφερόμενος στη Σχολή Φαροφυλάκων, στο δύσκολο ταξίδι του προς την πρώτη του δουλειά στον φάρο των Οθωνών, όπως επίσης και στην καθημερινότητα του ως φαροφύλακας, περιγράφοντας όλα όσα τον δυσκόλευαν αλλά και αγαπούσε σε αυτήν.

Σωτήριος Πολίτης

Μαρία Μακρή