«Η γέννησή μου ήταν ο λόγος που έζησε ο πατέρας μου»: ο γιος ενός Κοκκινιώτη αντιστασιακού θυμάται

Η καθοριστική στιγμή της γέννησης του αφηγητή που έσωσε τον πατέρα του

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Παρασκευή 1η Ιουλίου 2022. Είμαι μαζί με τον κύριο Χρήστο Καπαλόπουλο και είμαι η Κορωναίου Μαργαρίτα, Ερευνήτρια στο Istorima. Βρισρμανοτσολιάς κι έτσι πέρασε απαρατήρητο. Το ευτύχημα είναι ότι δεν βρήκανε την κρύπτη κάτω από το κοτέτσι. Εκεί θα γινόταν χαλασμός κυρίου.

Η προσφυγομάνα Κοκκινιά: μνήμες των παιδικών χρόνων του αφηγητή

00:04:29 - 00:08:51

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Συνεχίζοντας την ιστορία για την Κοκκινιά, θέλω να πω ότι είναι μία πολύπαθη πόλις. Όταν πρωτοεγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες Μικρασιάτες στο χώας προσπαθούσε να εξυπηρετήσει με την γκαζιέρα της τους καλεσμένους ή και τα παιδιά της με το σύζυγό της, μαγειρεύοντας διάφορα πράγματα.

Ο αντιστασιακός πατέρας του αφηγητή και η δράση του

00:08:51 - 00:12:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από τον πατέρα σας τι θυμάστε;   Από τον πατέρα μου θυμάμαι έναν άντρα ο οποίος ήταν με τα παιδιά του αυστηρός μεν, σωστός στην καθοδήγησήυγες και όλοι επεδίωκαν από όποια περιοχή κι αν πήγαιναν να τους διώξουν. Κατορθώσαμε, μείναμε, ζήσαμε εδώ, και προσπαθούμε να επιβιώσουμε.

Η προσφυγομάνα Κοκκινιά: Τα αετόπουλα και οι εκτελέσεις στο μπλόκο της Κοκκινιάς

00:12:03 - 00:22:46

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ας γυρίσουμε, όμως, στα χρόνια τα κατοχικά. Γυρίζοντας εκεί, θέλω να πω ότι η αντίδραση των Νικαιωτών ήταν δυναμική. Είχαν οργανωθεί σε ομάδ σουγιάδες, τους έσφαξαν και άφησαν μόνο ένα κοριτσάκι νεογέννητο, το οποίο ήταν στην κούνια. Δεν έζησε κανείς από την οικογένεια Μπατράνη.

Ενότητα 5

Η μάχη της Ηλεκτρικής, η μάχη της Κοκκινιάς στις 7 Νοέμβρη του ‘44 και η συμβολή του πατέρα του αφηγητή

00:22:46 - 00:29:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Βεβαίως, η οργάνωση των Κιλικιανών είχε ενημέρωση μέσω σύνδεσμου ότι θα γίνει μπλόκο στην Κοκκινιά από την 1η έως 30 Αυγούστου. Ο πατέρας μομάχη, και εκεί τα μάτια τους είδαν πολλά πράγματα. Δεν έχω ακούσματα, ξέρω όμως ότι μου έλεγε: «Γιε μου, πολλά πράγματα και πολλή αλητεία».

Μνήμες του αφηγητή από την Κοκκινιά των παιδικών του χρόνων

00:29:25 - 00:43:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ερχόμαστε τώρα στις παιδικές μου θύμησες. Ξεκινάω κάπως ανάποδα. Θα πω ότι τον πατέρα μου σαν αντιστασιακό και γνωστό και μη εξαιρετέο στην ποτα δεν είναι ψέμα, τίποτα δεν είναι λιγότερο. Είναι αυτό ακριβώς που έζησαν οι αγωνιστές της Μακρονήσου και οι αγωνιστές των στρατοπέδων.

Η σωτηρία ενός Νικαιώτη αστυνομικού στο αντάρτικο και το ρολόι

00:43:07 - 00:46:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλω να προσθέσω ένα γεγονός ανθρώπινο, αυτό καθαυτό ανθρώπινο. Στο δεύτερο αντάρτικο ο πατέρας μου βρέθηκε κάπου στη Θήβα. Εκεί είδε κάποιοοφορήθηκε, το αρνήθηκε, λέγοντας ότι: «Όχι, αυτό ανήκει σε αυτόν που το κρατάει, γιατί ο πατέρας του άφησε να ζήσει ο δικός μου ο πατέρας».

Η ΟΠΛΑ της Κοκκινιάς και η δράση του αντιστασιακός πατέρα του αφηγητή

00:46:04 - 00:51:17

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σε προηγούμενη αναφορά μου μίλησα για την ΟΠΛΑ της Κοκκινιάς. Στην ΟΠΛΑ της Κοκκινιάς ανήκε και ο παλαιστής ο Βάσελ. Ο Βάσελ ήταν ένα τέρας κινιά. Έμενε κάπου στον Κορυδαλλό, στην οδόν Ορίων, εκεί κάπου. Τον φιλοξενούσαν κάποιοι φίλοι του. Σήμερα και αυτός δεν υπάρχει στην ζωή.

Ο σπουδαίος ρόλος του Μητροπολίτη Γερβάσιου στην Κοκκινιά και κλείσιμο

00:51:17 - 00:53:43

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κλείνοντας αυτή την ιστορική αναδρομή, θέλω να πω ό,τι ακούσατε και ό,τι συγκρατήσατε είναι μία αλήθεια. Είναι αλήθεια όλα τα γεγονότα. Δεν ρόφιμα που εκείνος εξοικονομούσε από πλούσιους της Νίκαιας, τα μάζευε και βοηθούσε τους φτωχούς και ανήμπορους πρόσφυγες της εποχής εκείνης.

Περίληψη

Ο Χρήστος Καπαλόπουλος ανασύρει μνήμες από την Κοκκινιά των παιδικών του χρόνων, από την προσφυγομάνα Κοκκινιά όπου ο πατέρας του ανέπτυξε αντιστασιακή δράση ως καπετάνιος του ΕΛΑΣ, έστησε γιάφκα στο ποδηλατάδικο που διέθετε και ανέπτυξε τα «Αετόπουλα» της περιοχής. Ανάμεσα στα γεγονότα που μνημονεύει με συγκίνηση είναι η έλευση και εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στην Κοκκινιά, η μάχη του Μπλόκου της Κοκκινιάς, η Μάχη της Ηλεκτρικής αλλά και η περίθαλψη του Κοκκινιώτη πρόσφυγα και αργότερα του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κοκκινιάς Κωνσταντίνου Γέμελου.

Χρήστος Καπαλόπουλος

Μαργαρίτα Κορωναίου