Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου αφηγείται την πορεία του στον κόσμο του κρασιού

Παιδικά και φοιτητικά χρόνια

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Καλησπέρα σας. Θα μας πείτε το όνομά σας; Βαγγέλης Γεροβασιλείου. Είναι 18 Μαΐου του 2022 και βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη ύρω από την οινολογία και την αμπελουργία. Και αυτός μου έδωσε μια κατεύθυνση, ότι καλό θα ήταν να πάω στο Μπορντώ, να σπουδάσω οινολογία.

Ορκωμοσία και πραξικόπημα Κύπρου

00:06:55 - 00:08:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μια δύσκολη στιγμή ήταν όταν το 1974 που ορκίστηκα -που ήταν να ορκιστώ μάλλον- σαν γεωπόνος, γιατί το πτυχίο ήταν απαραίτητο για την εγγραφμέρες πολύ δραματικές, όπως δραματικές ήταν και για τη χώρα μας λόγω των γεγονότων της Κύπρου και της εισβολής, της τουρκικής εισβολής.

Μεταβαση στη Γαλλία για σπουδές και πρακτική άσκηση και σημαντικές γνωριμίες

00:08:21 - 00:18:34

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά έφυγα για τη Γαλλία. Ταξίδι δραματικό! Πήρα τον χάρτη και είδα πώς μπορεί κανείς να πάει στο Μπορντώ. Βάση σχεδίου έπρεπε να πάμε με τρπ’ το αμπέλι, να τη διατηρήσουμε 100% και να την εγκλωβίσουμε μέσα σε ένα μπουκάλι με το κρασί. Άρα, η βάση είναι η ποιότητα του σταφυλιού.

Τα Κτήματα Πόρτο Καρράς και Γεροβασιλείου

00:18:34 - 00:37:34

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο του Μπορντώ, η θέση με περίμενε στην Ελλάδα, στο Κτήμα του Πόρτο Καρράς. Μετά το στρατιωτικό, μπήκα στα βαθιά ακές, και διαισθανόμαστε ότι το μέλλον θα είναι πάρα πολύ καλό, παρά το κόστος της παραγωγής των κρασιών στη Σαντορίνη είναι πάρα πολύ ψηλό.

Η συνεισφορά των μελών της οικογένειας Γεροβασιλείου

00:37:34 - 00:48:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και φτάνουμε σιγά-σιγά, και εγώ σε ηλικία σύνταξης, δημιουργώντας όμως ένα μεγαλύτερο επίτευγμα, μια καλή οικογένεια. Όπου έχουμε τρία παιδιτό που κάναμε έχει μια προσφορά στην κοινωνία, στην εθνική οικονομία, στον τόπο εδώ της περιοχής μου, και είναι ευτύχημα που θα συνεχιστεί.

Η οινοποίηση

00:48:50 - 00:57:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα μπορούσατε να μου περιγράψετε τη διαδικασία της οινοποίησης; Πολύ εύκολη! Η διαδικασία της οινοποίησης είναι πολύ απλή. Καταρχάς, το κρν, Sauvignon, Chardonnay και τα λοιπά, αρχίζουν να κουράζουν και το μέλλον είναι στις νέες γεύσεις, και εκεί η χώρα μας έχει μεγάλο μέλλον.

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου και η δημιουργία του

00:57:18 - 01:08:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς και διαλέξατε την Επανομή από όλη την Ελλάδα, για να δημιουργήσετε τον μικρό αμπελώνα και στη συνέχεια το Κτήμα Γεροβασιλείου; Γεννήθηναυσμα, ή εμπειρίες, ή κίνητρα σε κάποιους ανθρώπους να δημιουργήσουν, θα -νομίζω- θα πετύχετε τον σκοπό σας. Σας ευχαριστώ. Να ‘στε καλά.

Περίληψη

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου γεννήθηκε στην Επανομή σε αγροτική οικογένεια. Οι σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή και οι αναμνήσεις του πατέρα του να φτιάχνει κρασί, τον οδήγησαν στο να κυνηγήσει μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην οινολογία στο Μπορντώ της Γαλλίας. Εκεί έκανε σημαντικές γνωριμίες που του χάραξαν τη ζωή, μια εκ των οποίων ήταν η γνωριμία και συνεργασία με τον Emile Peynaud, γκουρού του παγκόσμιου οινικού στερεώματος. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε στο Πόρτο Καρράς και ξεκίνησε τη δημιουργία του Κτήματος Γεροβασιλείου από έναν μικρό αμπελώνα τον οποίο έστησε μόνος του. Έκτοτε έχει επεκταθεί σε αρκετά μέρη και συνεχίζει να συνεργάζεται με διαφορετικούς ανθρώπους, διατηρώντας την υψηλή ποιότητα του κρασιού. Η συνεισφορά της οικογένειάς του στην εξέλιξη του Κτήματος παραμένει καθοριστικής σημασίας έως και σήμερα.

Ευάγγελος Γεροβασιλείου

Ελπίδα Χριστάκη