Ακολουθώντας την κόρη μου στον κόσμο των ναρκωτικών

Εισαγωγή

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα σας. Θα μας πείτε το όνομά σας; Γεια σας. Είμαι η Ελένη. Είμαι 72 ετών. Μεγάλωσα σε μία μεσοαστική οικογένεια. Τελείωσα το Γυμνά Ευτυχώς το πήραμε αμέσως είδηση, δηλαδή δεν χάσαμε χρόνο. Ξεκινήσαμε αμέσως πρόγραμμα βοήθειας οικογένειας για να βοηθήσουμε και το παιδί.

Η χρήση ναρκωτικών και οι πρώτες προσπάθειες απεξάρτησης της κόρης

00:02:07 - 00:07:46

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς το καταλάβατε; Άλλαξε τελείως η συμπεριφορά της. Και ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος έπεσε με τα μούτρα, δηλαδή ακραίες καταστάσεις απ’ τηίναι πολύ δύσκολος, γιατί αν το ίδιο το άτομο δεν θελήσει να φύγει από κει όσο και να προσπαθούμε εμείς δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα.

Το ψυχολογικό βάρος της μητέρας στον αγώνα της απεξάρτησης

00:07:46 - 00:09:41

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σε εσάς αυτό πώς λειτούργησε; Πώς το βιώσατε; Λοιπόν, εγώ είχα βάλει σκοπό της ζωής μου ότι πρέπει να κάνω τα αδύνατα δυνατά να την βοηθήσκα εκατόν οχτώ. Με έπαιρνε πολύ από κάτω μερικές φορές και μένα και έλεγα θα τα παρατήσω και ας γίνει ό,τι θέλει. Αλλά, απ’ την άλλη πάλι…

Η απώλεια του γιου και οι προσπάθειες απεξάρτησης της κόρης στο εξωτερικό

00:09:41 - 00:15:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και μετά από εννιά χρόνια βρίσκει την οικογένειά μου το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να συμβεί σε έναν γονιό: να χαθεί τελείως άδικα ο γιος «Έμαθες τη γλώσσα σαν μητρική σου γλώσσα». Θέλω να πω ότι το μυαλό της ακόμη παρόλη την ταλαιπωρία, παρόλη την κατάχρηση δούλευε κανονικά.

Η επιστροφή της κόρης και περιστατικά του παρελθόντος

00:15:31 - 00:19:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ήρθε πάλι εδώ, εγκατέλειψε πάλι τον αγώνα. Ήταν πολύ καλά, σε πολύ καλή κατάσταση. Ξεκίνησε πρόγραμμα στον ΟΚΑΝΑ. Από εκεί και πέρα έχει ηρεσου είπα. Αλλά παρόλα αυτά έμενε μαζί σας, στο ίδιο σπίτι. Όχι πάντα. Έφευγε κιόλας. Και από ένα σημείο και μετά αποφάσισε να παντρευτεί.

Σκέψεις και συμπεριφορές της αφηγήτριας σε σχέση με την εξάρτηση της κόρης της

00:19:32 - 00:27:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πιστεύετε ότι όλο αυτό που συνέβη… Δηλαδή, θέλω να πω, εφόσον υπήρχε η διάθεση στην αρχή να μπει σε ένα πρόγραμμα και να το ακολουθήσει απόοια διαφορά στην αντίληψη ή στον τον τρόπο που σκεφτόταν καθώς η χρήση εξελισσόταν; Σίγουρα τους αλλοιώνει τη συμπεριφορά γενικά η χρήση.

Η άποψη της αφηγήτριας για τα προγράμματα απεξάρτησης και η παρακολούθηση προγραμμάτων γονέων

00:27:04 - 00:31:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τώρα, βέβαια, ο τρόπος σκέψης έχει αλλάξει, πιστεύω, τώρα που βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Πριν πόσα χρόνια ήταν το τέλος, ας πούμε, κα% δικό μας. Απλώς ίσως να έπρεπε από την αρχή να καταλάβουμε ότι έχει μία μεγαλύτερη ευαισθησία, να έχουμε απευθυνθεί σε ψυχολόγο νωρίτερα.

Δύσκολες στιγμές από το παρελθόν

00:31:04 - 00:33:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έγινε απ’ ό,τι καταλαβαίνω, όμως, πολύ άμεσα η μετάβαση. Ναι, ναι. Το μάθαμε αμέσως ότι έκανε χρήση. Τρέξαμε αμέσως. Το θέμα είναι ότι εκε έχετε δοκιμάσει όλα! Όλα, όλα. Και κάθε φορά που εγκαταλείπετε την προσπάθεια, γιατί χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια, φτου και απ’ την αρχή!

Ενότητα 9

Η έλλειψη προγραμμάτων επανένταξης στην Ελλάδα και το πρόβλημα της επαγγελματικής αποκατάστασης των πρώην τοξικοεξαρτημένων

00:33:26 - 00:36:12

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έξω απ’ αυτή την κατάσταση πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι πραγματικά ένα κράτος που βοηθάει αυτές τις καταστάσεις; Από ποια Άποψη; Προγραμμάέσσερα χρόνια της σύμβασης; Δεν παίρνουν, ειδικά τώρα εδώ. Όταν ο άλλος ξέρει, δεν σε παίρνουν εύκολα σε δουλειά. Και είναι κρίμα, δηλαδή.

Το ψυχολογικό βάρος της αφηγήτριας

00:36:12 - 00:41:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και μία ερώτηση για να κλείσουμε σιγά-σιγά. Τον φανταζόσασταν στην αρχή όλον αυτό τον αγώνα; Όχι, γιατί αν σου πω… Ήμουνα και εγώ… Εντάξειγιατί αυτά τα παιδιά να μην πάρουν μετά και τα χάπια για να νιώσουν καλά;» Όλα είναι αλυσίδα. Ευχαριστούμε. Και εγώ σε ευχαριστώ, Ζωή μου.

Περίληψη

Σε αυτή την αφήγηση το ρόλο έχει η κυρία Ελένη, η οποία ήθελε να μοιραστεί μαζί μας την πιο δύσκολη εμπειρία της ζωής της. Η κόρη της στα 18 της χρόνια άρχισε να κάνει χρήση ναρκωτικών και πολύ γρήγορα η κατάσταση επιδεινώθηκε. Μας αφηγείται, λοιπόν, με αφοπλιστική ειλικρίνεια κάποια από εκείνα τα περιστατικά που έζησε στο πλάι της, την πορεία της στο ταξίδι της απεξάρτησης, καθώς και τη μάχη που έδινε κάθε μέρα εκείνη από τη μεριά της. Όπως η ίδια τονίζει: «Ζωή είναι να πέφτεις επτά φορές και να σηκώνεσαι οκτώ».

Ελένη Παπαδοπούλου "Ψευδώνυμο"

Ζωή Αγγελακοπούλου