Ο εισαγγελέας που έκλεισε το Γεντί Κουλέ

Το χρονικό της έρευνας για το Γεντί Κουλέ

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ονομάζομαι Νεστορίδης Ιάσονας, είμαστε με τον κύριο Λογοθέτη Κωνσταντίνο, έχουμε 12/02/2022 και είμαστε στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή Φραγι δικαιοσύνη, αυτό είναι πόλεμος και σε μία χώρα που ζει ειρηνικά μισό αιώνα και παραπάνω περιττεύει ο πόλεμος για να κλείσει ένα κάτεργο.

Περιγραφή της κατάστασης των φυλακών

00:10:35 - 00:18:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα. Να σας επαναφέρω λίγο στην αρχή.    Ναι.    Είπατε ότι περίπου στα στα μέσα της δεκαετίας του '80 παραλάβατε μία έρευνα από τη λένε, ο διευθυντής, ελέγχθηκε μετά και εντάξει. Αλλά το θέμα είναι τι γινόταν τότε, δεν είναι ποιοι ελέγχθηκαν και ποιοι δεν ελέγχθηκαν.

Η προσπάθεια αμφισβήτησης της έρευνας και οι διώξεις

00:18:20 - 00:24:36

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κατάλαβα. Αναφέρατε, επίσης, ότι στην έρευνα ήσασταν εσείς και η κυρία Γιαταγάνα-    Πρώτα η κυρία Γιαταγάνα, μετά εγώ. Δεν συμπέσαμε στοινή γνώμη, τότε μόνο, όταν το πολιτικό κόστος ήταν αβάσταχτο για αυτούς, τότε μετακίνησαν τη φυλακή, τότε βρήκαν λεφτά με μαγικό τρόπο.

Η στάση της οικογένειας

00:24:36 - 00:26:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα. Είπατε ότι όταν πήρατε την πρώτη δυσμενή μετάθεση για τα Γιάννενα-    Ναι.   Είχατε αφήσει την οικογένειά σας και τη γυναίκα σαι η σύζυγος και οφείλω μία μνεία και στην προσωπικότητά της που τυραννίστηκε σε τέτοιον βαθμό και αυτή κοντά μου χωρίς ποτέ να γογγύσει.

Οι σοκαριστικοί θάλαμοι ανηλίκων και ο εκφοβισμός του προσωπικού

00:26:09 - 00:30:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Ήθελα να ρωτήσω αν είχατε δει παρόμοια εικόνα με αυτή του Γεντί Κουλέ σε κάποιες άλλες φυλακές.    Όχι. Καμία σχέση, καμία. Γιατί μο πολύ με κρατούμενους που είχα κάθε μέρα, με δεκάδες ή εκατοντάδες από δαύτους στις επιθεωρήσεις.    Μαλιστα.    Δεν είχα τόσο πολύ.

Η στήριξη της κοινής γνώμης και η δικαίωση

00:30:19 - 00:34:10

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από την κοινή γνώμη, είτε αυτό ήταν η γειτονιά, είτε ο τύπος, τι αποκομίσατε προσωπικά;    Κοιτάξτε, η κοινή γνώμη ήταν κάτι το οποίο μας ιωσα και είμαι μία χαρά από αυτό το θέμα. Μπορεί στη ζωή μας, όλοι μας κάνουμε λάθη, αλλά αυτό δεν ήταν καθόλου, ήταν επιλογή μονόδρομος.

Αναφορά στη Χρυσούλα Γιαταγάνα

00:34:10 - 00:38:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Και να σας ρωτήσω, επίσης, άμα θυμάστε κάτι από την κυρία Γιαταγάνα, κάποια συζήτηση που να είχατε στο θέμα, κάτι που να αποτυπώνει τ μας πάρουν τηλέφωνο η αστυνομία ότι πήγαμε και τη βρήκαμε την κοπέλα και δεν τρέχει τίποτα κόντεψε να πεθάνει αυτή η μάνα. Τέλος πάντων.

Οι μετέπειτα επισκέψεις στο Γεντί Κουλέ

00:38:03 - 00:40:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έχετε επισκεφτεί από τότε ξανά το Γεντί Κουλέ;    Το έχω επισκεφθεί αρκετές φορές, αλλά, όπως ξέρετε, τώρα το έχει η αρχαιολογική υπηρεσίαεδώ και αν ποτέ χρειαστείτε και κάτι επιπλέον το λέμε. Εγώ σας ευχαριστώ για το μέχρι τώρα.    Μάλιστα. Ευχαριστώ πολύ.    Να’ στε καλά.

Περίληψη

Ο πρώην εισαγγελέας και νυν δικηγόρος Κωνσταντίνος Λογοθέτης αφηγείται το πώς είχε κληθεί να πραγματοποιήσει έρευνα στις φυλακές του Γεντί Κουλέ κατά τη δεκαετία του 1980 στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την έρευνα που είχε προηγηθεί από τη Χρυσούλα Γιαταγάνα, σύμφωνα με την οποία η εν λόγω φυλακή λειτουργούσε υπό απαράδεκτες συνθήκες. Η έρευνα του Κ. Λογοθέτη επιβεβαίωσε τα όσα είχε καταγράψει η Χ. Γιαταγάνα, γεγονός που απασχόλησε τον εγχώριο τύπο για τα επόμενα χρόνια, ενώ ο Κ. Λογοθέτης αντιμετώπισε μία σειρά πειθαρχικών διώξεων, οι οποίες τον ανάγκασαν να παραιτηθεί από τη θέση του και να στραφεί στη δικηγορία.

Κωνσταντίνος Λογοθέτης

Ιάσονας Νεστορίδης