Ο δύτης που ανακάλυψε το ναυάγιο του Όρια

Η ανακάλυψη του ναυαγίου του «Όρια»

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Είναι Κυριακή 31 Ιανουαρίου, βρισκόμαστε στα Λεγρενά, ονομάζομαι Σταύρος Βλάχος. Το όνομά σας είναι; Αριστοτέλης Ζερβούδης. Ωραεγραμμένο στα αρχεία της Γερμανικής Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου, οπότε το 2002 έκανα την πρώτη δημοσίευση παγκοσμίως σχετικά με το ναυάγιο.

Η ταυτότητα του ναυαγίου

00:03:24 - 00:10:54

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλετε να μας πείτε για το ναυάγιο λίγα πράγματα; Πώς συνέβη και το ιστορικό πλαίσιο;  Λοιπόν, το «Όρια» ήτανε ατμόπλοιο νορβηγικό, επιταγερίπου 4.100 Ιταλοί και περίπου 20-25 άτομα είναι το πλήρωμα, οι οποίοι είναι Γερμανοί και Έλληνες και είναι και καμιά εξηνταριά Γερμανοί.

Η αναζήτηση των αγνοουμένων του ναυαγίου και οι εκδηλώσεις μνήμης

00:10:54 - 00:14:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε τώρα εσείς, ερευνώντας αρχεία, συνειδητοποιείτε κάποια στιγμή το μέγεθος του ναυαγίου και το τι είναι αυτό το ναυάγιο. Ναι, αυτό το ική πλευρά όσο και από την πολιτική ηγεσία. Και μαζευόμαστε όλοι στο μνημείο και αποτίουμε έναν φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Το ναυάγιο σήμερα. Συναισθήματα, αναγνώριση και σημασία

00:14:03 - 00:24:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τώρα στον τόπο του ναυαγίου τι υπάρχει εκεί; Και θέλετε να μας πείτε την ιστορία με την καραβάνα, που βρήκατε και τι έγραφε; Ναι. Λοιπόν, πόλη ολόκληρη… μπορείς να καταλάβεις ποια είναι η φρίκη του πολέμου. Να αντιληφθείς ότι… δεν ξέρω… ότι η ειρήνη είναι ένα υπέρτατο αγαθό.

Δυνατές στιγμές από την ανακάλυψη ναυαγίων

00:24:28 - 00:30:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Τι άλλο κάνετε; Θέλετε να μας πείτε έτσι τι άλλα ναυάγια έχετε καταδυθεί πέρα απ’ το «Όρια»; Ως αναφορά σε ιστορικής σημασίας ναυάγε θα έπρεπε να το λέμε on camera, γιατί θα αρχίσουν πάλι να ψάχνουνε. Ναι, υπάρχουν.  Οk. Εντάξει. Ευχαριστούμε πολύ. Εγώ ευχαριστώ.

Περίληψη

Ο επαγγελματίας δύτης Αριστοτέλης Ζερβούδης αφηγείται το ιστορικό της ανακάλυψης και της ταυτοποίησης του ναυαγίου του ατμόπλοιου «Όρια», στην βραχονησίδα Πάτροκλος, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το ναυάγιο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες της παγκόσμιας ιστορίας.

Αριστοτέλης Ζερβούδης