Τρέχοντας με στόχο την αιωνιότητα: Μαραθωνοδρόμος ετών 90

Παιδικά χρόνια, κατοχή και μετακατοχική περίοδος

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα σας, θα μας πείτε το όνομά σας;   Ναι, βεβαίως. Στυλιανός Πρασσάς.   Χάρηκα πολύ, κύριε Στέλιο, θα σας φωνάζω Στέλιο, Kύριε ΣτΤότε ξεκίνησαν αμέσως, αρχίνισαν τα εργοστάσια και βγάλανε διάφορα προϊόντα. Μετά αρχίνισε η ανοικοδόμηση και τέτοια, εντάξει καλά ήτανε.

Επαγγελματική δραστηριότητα, στρατός και δημιουργία οικογένειας

00:15:10 - 00:28:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε εσείς ασχοληθήκατε, ας πούμε, τότε στο εργοστάσιο τορναδόρος, όπως είπατε, και παράλληλα είχατε και το ποδόσφαιρο.   Ναι, και παίζαμε το μυαλό μου, έχω… Και λέω πώς ξεκινάει ο άνθρωπος και πού φτάνει, ας πούμε. Έφτασα στην ηλικία, στα 90 και να μην θυμάμαι πολλά ονόματα.

Family

Διακρίσεις, εμπειρίες από τη χούντα και ενασχόληση με τον μαραθώνιο

00:28:37 - 00:41:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Με παίρνουν στο τηλέφωνο όλος ο κόσμος και από την Ευρώπη με παίρνουν και απ’ έξω. Και μάλιστα απ’ τη Σερβία είχα μια συζήτηση μ’ έναν Έλληννε ο τελευταίος. Όχι τελευταίος. Όχι τελευταίος, ήταν και πιο νέοι, πολλοί, πιο νέοι και που τερμάτισαν. Ναι, αυτά είναι η ζωή, παιδί μου.

Οι πρώτοι μαραθώνιοι, μαραθωνοδρομίες εντός κι εκτός Ελλάδας

00:41:06 - 00:50:10

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε ο πρώτος μαραθώνιος που τρέξατε τον θυμάστε σαν στιγμή, πώς νιώσατε; Τον πρώτο μαραθώνιο που τρέξατε;   Τον πρώτο μετά… Τον πρώτο καλφεύγανε και πιο μπροστά, αλλά με λίγο βάρος. Μπή κανε και οι γυναίκες τώρα στους αγώνες του Μαραθωνίου και ήτανε χαρά μου που τις έβλεπα.

Προσέλευση του κόσμου, ευεξία, δύναμη από την οικογένεια και η καθημερινότητα σήμερα

00:50:10 - 00:56:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς βλέπετε όλα αυτά τα χρόνια που τρέχετε στον Μαραθώνιο μεγάλη έτσι προσέλευση του κόσμου, σαν αγωνιστές;   Βέβαια. Πριν δύο χρόνια, πρίναι μέρος. Είναι και να δεις και τον κόσμο, να δεις τους φίλους, να δεις τους ανθρώπους που βλέπεις όλον τον χρόνο. Είναι μεγάλη δουλειά.

Εμπειρίες από μαραθωνίους στο εξωτερικό

00:56:50 - 01:01:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε για τον επόμενο, τώρα έχετε βάλει στόχο, ξεκινάτε προπονήσεις κανονικά.     Βεβαίως, ναι. Και για άλλους αγώνες, κάνουμε κι άλλους αγώην Ελλάδα. Ο πρόεδρος των κριτών. Ναι, το 2004 είναι αυτή η αυτή η φωτογραφία. Έγινε στη δημαρχία Αθηνών μου κάνανε την τιμητική διάκριση.

Θέληση για ζωή, αναμνήσεις από την παλαιά Αθήνα και η οικογενειακή συνέχεια στον αθλητισμό

01:01:20 - 01:09:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ο μαραθώνιος θεωρείτε σας άλλαξε τη ζωή; Τον τρόπο σκέψης; Σας έκανε καλύτερο αθλητή;     Βεβαίως και σαν άνθρωπο.   Και σαν άνθρωπο.   Σαουνα, σου λέω-   Ήσασταν υπέροχος, σας ευχαριστώ.     Όχι, υστερώ.   Ήσασταν καταπληκτικός. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.   Ναι, ρε παιδί μου;

Περίληψη

Τα παιδικά χρόνια του κύριου Στέλιου ήταν γεμάτα σκληρές εικόνες, πείνα και κακουχίες. Έχοντας δει με τα μάτια του τον απαγχονισμό Ελλήνων από Γερμανούς στο Πικέρμι, νεκρούς από την πείνα και τις κακουχίες στο κέντρο της Αθήνας και βοηθώντας στην ταφή τους στο 1ο νεκροταφείο, κατάλαβε από μικρός πως η ζωή θέλει αγώνα και θέληση. Έτσι, δούλεψε σκληρά στη ζωή του, απέκτησε μια υπέροχη οικογένεια και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στον αθλητισμό. Πρώτα στο ποδόσφαιρο και έπειτα στον στίβο, κατάφερε να σπάσει αρκετά στερεότυπα που αφορούν την ηλικία. Ξεκινώντας τους μαραθώνιους στα 59 του χρόνια, κατέκτησε πολλά κύπελλα και μετάλλια για τους χρόνους που έκανε. Όπως τόνισε και ο ίδιος, είναι κάτι που του δίνει χαρά και ζωή, γι' αυτό στα 90 του χρόνια συνεχίζει ακάθεκτος, τερματίζοντας στο Καλλιμάρμαρο, νιώθοντας κάθε φορά το ίδιο δέος με την οικογένεια στην αγκαλιά του και τον κόσμο να τον χειροκροτεί.

Στυλιανός Πρασσάς

Καλλιόπη Κόνιαρη