Τα «κειμήλια» του χωριού

Η δημιουργία του χωριού και του σχολείου του

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είμαι η Καττή Αγγελική, ερευνήτρια του Istorima, βρίσκομαι στον Κοσμά Αρκαδίας με την κυρία Γεωργία Σταθούση, είναι Κυριακή, 14 Ιουνίου τλων. Εφτιάξανε τα κτίρια όλα αυτά, πρόσφεραν την κοινότητα οι άνθρωποι αυτοί που αγάπησαν το χωριό και είναι ένα στολίδι στην πλατεία μας.

Local History

Τα πλατάνια και το πλυσταριό

00:08:04 - 00:15:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αλλά το κυριότερο είναι αυτός που φύτεψε τα πλατάνια. Αυτός ήτανε Κοσμίτης, αλλά έμενε στο Πηγάδι, είναι μια περιοχή, δεν ξέρω πόσο τώρα... τές, διαμέσου των νησιών και τις Σπέτσες και τα λοιπά. Ε, και συνονογιόντουσαν, ας πούμε, και φτιάχνανε ό,τι μπορούσανε αυτοί οι άνθρωποι.

Η σχολική ζωή

00:15:27 - 00:19:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Επήρε άνοδο το χωριό πολύ καλή, καλούς ανθρώπους, αγαπημένοι το χωριό όλο, τα παιδιά τα μικρά, κι αυτά είχαν αγάπη σαν να ήταν αδέρφια, όχι ου δεν ήταν οι καρυδιές, όλο κήπους χτισμένους με πέτρες. Μια ομορφιά, υπάρχει φωτογραφία. Αυτή άμα θα την δεις θα ιδείς πόσο ωραία είναι.

Η Παναγία Έλωνα και τα θαύματα

00:19:22 - 00:38:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εν τω μεταξύ κάποτε... Εδώ τώρα θα αρχίσω για την Έλωνα. Η Έλωνα είναι ένα μοναστήρι που εχτίστηκε, ας πούμε, επί Τουρκοκρατίας, εβρέθηκε η οι και γραμματικοί και πολλοί άνθρωποι. Ό,τι μπόρεσαν έκαναν. Δεν κατηγορώ κανέναν. Κατά δυνάμεις και κατά τη θέληση που έχει ο καθένας μας.

Μνήμες για τη συμβολή των κατοίκων στην ανοικοδόμηση του χωριού

00:38:30 - 00:42:54

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όμως αυτό το χωριό, χωρίς να θέλω να μου πεις τώρα, διότι είσαι από το Λεωνίδιον έχεις γεννηθεί, αλλά κατοικείς και μπράβο σου και σε ευχαρι πολύ.  Σας ευχαριστούμε πολύ, κυρία Γεωργία. Δεν ξέρω αν εμπόρεσα να σου πω ορισμένα πράγματα και αν είναι χρήσιμα ή αν είναι πολυλογία.

Η εκπαίδευση των παιδιών στην εποχή της αφηγήτριας

00:42:54 - 00:48:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι πολύ ωραία όλα τα πράγματα που μας λέτε, απλά θα ήθελα κάποιες ερωτήσεις να κάνω. Ό,τι μπορείς και ό,τι μπορώ. Ωραία. Πρώτα απ’ όλαείο. Αλλά τώρα είναι πολύ χάλια και πρέπει να διορθωθεί αυτό το καημένο. Τώρα τι θα κάνουν οι ιθύνοντες, αυτό είναι στο δικό τους πρόβλημα.

Τα πλατάνια του χωριού σήμερα

00:48:27 - 00:54:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Την ιστορία με τα πλατάνια που μας είπατε την έχετε ακούσει; Ο παππούς μου το είπε, βεβαίως, είναι σωστό, δεν είναι παραμύθι. Ναι. Θυμάστν πάρα πολλά. Όπως έχει κάνει ο δωρητής μας, που έχει όλα αυτά την περιουσία και στην Αθήνα και εδώ τα κτίριά του και όλα αυτά τα πράγματα.

Η ζωή της αφηγήτριας και οι σχέσεις με την οικογένειά της

00:54:09 - 01:07:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μας είπατε ότι χάσατε τον άντρα σας σε μικρή ηλικία. Ναι. Πόσο χρονών ήσασταν εσείς; Εγώ ήμουνα 27.  Και είχατε παιδιά;  Δύο αγόρια,ήρια και σε όποια κυρία είναι ανακατωμένη εκ μέρους μου, τα συγχαρητήριά μου που ακολουθεί αυτό το δρόμο του χθες, για να μείνει για αύριο.

Περίληψη

Η υπερήλικη κυρία Γεωργία Σταθούση, από τον Κοσμά Αρκαδίας, μας αφηγείται διάφορες ιστορίες από το χωριό της, άλλες που άκουσε σε μικρή ηλικία και άλλες που είδε με τα μάτια της. Αρχικά δίνει πληροφορίες για τη δημιουργία του χωριού και τα χαρακτηριστικά των κατοίκων. Τα 4 κειμήλια του τόπου της –για την ίδια– είναι: το σχολείο, τα πλατάνια, η εκκλησία και ο δρόμος των εκατό ημερών. Σε αυτά εστιάζει στην αφήγησή της, ούτως ώστε να διασωθούν στο μέλλον. Αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στη ζωή της και τώρα έχει τη δύναμη και τη θέληση να συμβουλεύσει τους νεότερους μέσω των προσωπικών της βιωμάτων. Η κυρία Γεωργία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί εκφραστής του πνεύματος της «οργάνωσης», εφόσον ήδη από μικρή ηλικία αρεσκόταν στην ακρόαση ιστοριών. Χάρηκε πολύ που μου εξιστόρησε τα διάφορα γεγονότα και, σήμερα, στα 96 της χρόνια, αναμένει με ανυπομονησία τα δισέγγονά της «για να τους πει τις ιστορίες της».

Γεωργία Σταθούση

Αγγελική Καττή