Εξπρές Σάμινα: «Προτιμούσα να πνιγώ εγώ, παρά να αφήσω τον πατέρα μου...»

Ενότητα 1

Παιδικά και φοιτητικά χρόνια

00:00:00 - 00:08:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα Αποστόλη. Καλησπέρα. Είμαι η Δήμητρα Ξηροφώτου ερευνήτρια στο Istorima, σήμερα θα κάνουμε μια ωραία συνέντευξη με τον Αποστόληπάτε για να πάτε στην Πάρο, έτσι δεν είναι; Διόρθωσέ με, αν κάνω λάθος. Στον Πειραιά ναι. Από Πειραιά για Σάμο φεύγαμε, στην Πάρο μείναμε…

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Το χρονικό του ναυαγίου

00:08:25 - 00:41:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ναι, ήταν να πάτε στη Σάμο, ξεκινάτε από Πειραιά, πες μου λίγο. Θέλεις να μου πεις πώς ήταν εκείνη μέρα, τι ήταν να κάνετε;   Κοίτα, θυμάμαισάωρο μας πήρε το κύμα, μόνους μας μέσα, δεν βλέπαμε κάτι άλλο, εκεί μείναμε μόνοι και έρημοι και ό,τι γινότανε… ευτυχώς έγινε, πάλι καλά!  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η διάσωση της μητέρας και η φιλοξενία των ντόπιων Παριανών

00:41:07 - 00:57:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

 Η μαμά σου τελικά τι έγινε; Η μάνα μου ήτανε μέσα στον πολύ κόσμο, στην πολυκοσμία, εκεί πέρα στον πανικό τον μεγάλο. Δεν έπεσε από ψηλά, ε και να μας βοηθήσουν και χρήματα θέλαν να μας δώσουν, να αγοράσουμε κάτι, ό,τι θέλουμε και τα λοιπά. Δηλαδή πολύ έτσι φιλόξενοι άνθρωποι.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Η αντίδραση των τουριστών, η αιτία του ναυαγίου και το δικαστήριο

00:57:30 - 01:04:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μας τιμά αυτό, έτσι; Μας τιμά, θέλω να πιστεύω ότι είμαστε και στα κακά και στα καλά έτσι, γιατί στα κακά ναι, όταν βλέπεις τον άλλο να υποδόν ένας στους έξι. Δηλαδή, φαντάσου, έξι άτομα ο ένας να πνίγεται, είναι λίγο ρωσική ρουλέτα. Είναι πολλά τα άτομα, ναι, τι να πω δεν ξέρω.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Η μετατραυματική περίοδος και ο αντίκτυπος στη μετέπειτα ζωή

01:04:24 - 01:23:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πάντως εσύ δεν ξαναφοβήθηκες να μπεις σε καράβι; Σε καράβι, μετά από τρεις μέρες γυρίσαμε στον Πειραιά, να σε πληροφορήσω, η αλήθεια είναι. ανοίξω αυτήν την πτυχή του εαυτού μου να την δούνε οι άλλοι; Δεν ξέρω, δεν μπορώ να το κρίνω. Είμαι όμως γενικά, λίγο κλειστός χαρακτήρας.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Τα όνειρα για το μέλλον και η δημιουργία οικογένειας

01:23:14 - 01:26:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, μετά από όλη αυτή την εμπειρία που είχες, που έχεις επιβιώσει και τα λοιπά, η ζωή σου έχει εξελιχθεί έτσι καλά, έχεις τη δουλειά σουλύ. Χάρηκα πάρα πολύ που σε γνώρισα.  Και εγώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ που μοιράστηκες την ιστορία σου μαζί μου.  Να είσαι καλά. Ευχαριστώ.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Περίληψη

Πρόκειται για την ιστορία του ναυαγίου του Εξπρές Σάμινα που βυθίστηκε λίγα ναυτικά μίλια έξω από το νησί της Πάρου, χτυπώντας στην βραχονησίδα Πόρτες. Ο αφηγητής όντας 18 χρονών, ταξίδευε με τους γονείς του, με τελικό προορισμό την Σάμο, με σκοπό την εύρεση σπιτιού καθώς είχε περάσει φοιτητής στο χρηματοοικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πρόκειται για μια πολύ συγκινητική ιστορία, μιας οικογένειας που επέζησε από το δεύτερο μεγαλύτερο ναυάγιο στην Ελλάδα, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 80.


Αφηγητές/τριες

Απόστολος Γιαννιός


Ερευνητές/τριες

Δήμητρα Ξηροφώτου


Δεκαετίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

18/11/2021


Διάρκεια

85'