Αναζητώντας δουλειά στα χρόνια της κρίσης: Συνεντεύξεις, συνθήκες εργασίας και καθημερινότητα

Παιδικά και εφηβικά χρόνια

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το όνομά σου; Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης. Έχουμε Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 και βρισκόμαστε στο σπίτι του Αλέξανδρου, όπου θα μας μιλήσει γκρασί, μεθάγαμε, τέλος πάντων, και περνάγαμε ωραία, ανακαλύπταμε και το αλκοόλ, όχι σε ξέφρενα πλαίσια αλλά σε όμορφα, σε όμορφα, θα έλεγα.

Φοιτητικά χρόνια και πρακτική

00:13:38 - 00:24:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ok, έδωσες. Μετά; Λοιπόν. Μία ιστορία είναι ότι γιατί εγώ πήγα τεχνολογική; Έδωσα και πέρασα στο 5ο πεδίο, στόχος μου ήταν τα Ναυτιλιακά. να αρέσει σε πάρα πολύ κόσμο, αλλά για εμένα δεν ήταν μία σωστή και συνειδητή επιλογή μεγαλώνοντας στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας.

Η ευκαιριακή δουλειά σε παιχνιδάδικο, ο στρατός και η αναζήτηση εργασίας μετά

00:24:18 - 00:37:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και τελειώνεις τη σχολή και τι κάνεις μετά; Τελειώνω τη σχολή και ξεκινάω να σκέφτομαι το τι θα κάνω με τη ζωή μου. Τι επάγγελμα θα ακολουος είναι ο φίλος μου, και αργότερα, πλέον είναι μάγειρας, σπούδασε τοπογράφος και ασχολείται με τη μαγειρική– ήτανε μία δουλειά ευκαιριακή.

Τηλεφωνικές εταιρείες

00:37:55 - 00:41:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τώρα, από πλευράς συνεντεύξεων που έστελνα, πέρα από τις ναυτιλιακές, έχω πάει σε συνεντεύξεις σε τηλεφωνικές, που οι συνθήκες… μεταξύ φίλων ακούσει και τις ιστορίες από τους γύρω μου για τις συνθήκες και από φίλους κιόλας που δουλέψανε και είναι η μόνη δουλειά που δεν θα ’κανα.

Professions

Συνεντεύξεις για δουλειές

00:41:28 - 00:49:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Παρόλα αυτά έχω πάει σε συνεντεύξεις που όχι απλά δεν υπάρχει αυτό το πρόσχημα, να το πω κι έτσι, ότι αυτή είναι η δουλειά, να σε αξιολογήσωυρώ και θα της δώσουνε 5 ευρώ, βάζοντας μπροστά την ανάγκη και την ευαισθησία μίας ομάδας σαν τα σπαστικά παιδιά. Αυτά από άλλη συνέντευξη.

Συνεντεύξεις σε απομακρυσμένες περιοχές

00:49:53 - 00:52:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Α! Τώρα… άλλη συνέντευξη, όχι με τέτοιο ενδιαφέρον σε εργοδότες και σε περιβάλλον εργασίας, όσο στη διαδικασία που είχα πάει, έτσι το αναφάσουμε στην εταιρεία και να αφήσουμε τα βιογραφικά μας. Εν τέλει δεν μας καλέσανε για συνέντευξη. Αυτά πάνω κάτω με τις συνεντεύξεις, αυτά.

Η δουλειά σε γραμματειακή υποστήριξη κατασκήνωσης

00:52:09 - 01:01:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Παράλληλα έχω να πω για μία συνέντευξη που οδήγησε σε δουλειά. Ενδιαφέρουσα θα την χαρακτήριζα την συνέντευξη, γιατί αυτή η εργοδότης… Λοιπό Ok. 2 μήνες. Ούτε 2 μήνες. Και στο τέλος της συνεργασίας, που είδα και τη σύμβαση, πήρα λιγότερα χρήματα από αυτά που είχαμε συμφωνήσει.

Η δουλειά σε σούπερ μάρκετ στην Κυψέλη και η απόλυση

01:01:42 - 01:17:12

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Για το ’16 έλεγες. Ναι, ναι. Το ’16 σκόπευα να… ενώ με όλες τις δουλειές… και έβλεπα ότι τα ναυτιλιακά μάλλον δεν ήτανε για μένα, παράλληλ την εμπειρία μου στο σούπερ μάρκετ και ξεκίνησα ξανά να ψάχνω για αγγελίες, για συνεντεύξεις, πλέον είχα και προϋπηρεσία σε σούπερ μάρκετ.

Το δεύτερο σούπερ μάρκετ, το «παπουτσάδικο» και η δεύτερη απόλυση

01:17:12 - 01:27:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Η επόμενή μου δουλειά δεν άργησε, αυτό συνέβη τον Ιούνιο, τελείωσε, με απέλυσε ο εργοδότης μου, ο πρώην εργοδότης, και μετά από... αρχές Ιουκαι, και, και… μες στα νεύρα. Και έτσι κατέληξα να βγαίνω από το κατάστημα θυμωμένος και να προσπαθώ να συνέλθω λίγο πηγαίνοντας σπίτι μου.

Η παρά λίγο δουλειά σε καράβι και η απροσδόκητη θέση κειμενογράφου

01:27:52 - 01:37:36

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά από αυτό αποφάσισα ότι ίσως πρέπει να βγάλω χρήματα από τα ναυτιλιακά. Εν τέλει συνέχισαν οι ευκαιριακές δουλειές, αποφάσισα να επιστραα μένα τουλάχιστον σίγουρα, είναι καλές. Δηλαδή είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τα περισσότερα πράγματα που βλέπω στην εταιρεία που είμαι.

Οι εργασιακές συνθήκες για τους νέους στην Ελλάδα σήμερα

01:37:36 - 01:40:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ok. Κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις; Σχετικά; Ό,τι θες. Ναι, από τον κύκλο μου και τους πιο στενούς μου φίλους, περίπου από τα 20-ς δουλειάς, όχι της δουλείας. Αυτό, αυτό θα ήθελα να προσθέσ ω. Σε γενικές γραμμές, ναι. Ευχαριστούμε. Ευχαριστώ και εγώ, καλή συνέχεια.

Περίληψη

Ο Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης αναφέρεται στην καταγωγή του, τα παιδικά του χρόνια και την απώλεια του πατέρα του (1991-2003). Έπειτα, στα χρόνια του γυμνασίου και λυκείου στην Καλλιθέα και τις πανελλήνιες εξετάσεις (2004-2009), αλλά και στην επιλογή του να περάσει στα Ναυτιλιακά. Μιλά για τα φοιτητικά του χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και για την πρακτική του άσκηση (2009-2014). Συνεχίζει με την εργασία του σε κατάστημα παιχνιδιών και την απόφασή του να πάει στρατό (2015). Αναφέρεται ιδιαίτερα στην αναζήτηση εργασίας μετά τον στρατό και στην καθημερινότητά του ως ανέργου (2016). Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην εργασία του στο κυλικείο και τις συνθήκες που επικρατούσαν στην αγορά εργασίας (2016-2017), στην εργασία του σε σούπερ μάρκετ και στο περιστατικό με τον συνάδελφό του, που οδήγησε στην απόλυσή του (2016-2017), στο πώς κατέληξε να εργάζεται ως κειμενογράφος και στις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο αυτό (2017-2019).

Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης

Στάθης Κωνσταντινίδης