Ήθη και έθιμα στο Αιγίνιο Πιερίας, προερχόμενα από την Ανατολική Ρωμυλία

Η καταγωγή της οικογένειας από την Ανατολική Ρωμυλία

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα.   Καλημέρα.   Θα μπορούσες να μας πεις το ονοματεπώνυμό σου;   Βεβαίως, ονομάζομαι Μοσχίδης Γιάννης.   Ωραία, Γιάννη εγώ είμ. Ο ξεριζωμός είναι πάντα δύσκολος, δεν μπορείς να πεις ότι είναι «Α, εντάξει», είτε έχει σκοτωμούς, είτε δεν έχει. Αυτά είναι τα δύσκολα.

Διατήρηση εθίμων

00:03:39 - 00:05:10

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έρχονται εδώ οι πρόγονοί σου. Φέρνουν και κάποια έθιμα μαζί;   Ναι, αυτό είναι που τους κράτησε τους πρόσφυγες -γενικά θα πω πρώτα και μετάίναι λίγο ακόμα πιο μαγκωμένοι, πιο τέτοιο. Οπότε, ναι, υπάρχουν έθιμα, υπάρχουν χοροί και αν θέλεις μπορούμε να τα πούμε κάποια από αυτά.

Η ενασχόληση με τους παραδοιακούς χορούς της Θράκης

00:05:10 - 00:09:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εννοείται θα ήθελα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε αν θέλεις με τους χορούς που είναι λίγο και το αντικείμενο σου, αν θέλεις να μας πεις και με τι ρές και κάποιος όχι, αλλά υπάρχουν αρκετοί χοροί οι οποίοι συνδυάζονται και με έθιμο, οπότε θα το πλατιάσω, οπότε ας μένουμε εδώ, σε αυτό.

Έθιμα Ανατολικής Ρωμυλίας

00:09:03 - 00:32:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία, οπότε είπαμε λίγο για τους χορούς. Να πάμε λίγο και στα έθιμα;   Ναι, βεβαίως. Τα έθιμα που συναντάμε θα σου πω στην Ανατολική Ρωμυλου είπα, αν κάτσουμε και δε θα μας φτάσουνε μία εβδομάδα να αναλύουμε το καθένα ξεχωριστά, γιατί πάρα πολλά είναι, πάρα πολλά. Πάρα πολλά.

Ο σύλλογος «Παιδεία Παράδοσης»

00:32:05 - 00:37:34

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία Γιάννη. Πάρα πολύ ενδιαφέροντα τα έθιμά σας που μου ανέφερες. Θέλω να πάμε λίγο στο σήμερα και να μου πεις καταρχάς λίγο για το επάγγεολάβαμε αρκετά τα 3 χρόνια, αλλά είχαμε και άλλα πολλά προγραμματισμένα και για μεγάλες παραστάσεις και τέτοια, αλλά δυστυχώς κοπήκαν όλα.

00:37:34 - 00:56:51

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ακυρώθηκαν-   Ναι-   Μου ανέφερες το Πουρπούρη;   Ναι. Ο Πουρπούρης και η Κορτοπούλα.   Ναι, θα ήθελες να μας πεις λίγα παραπάνω πράγματυρα υπάρχουν πιο ειδικοί άνθρωποι από εμένα να αναλύσουνε. Εμείς είπαμε έτσι, εν τάχει πώς είναι το έθιμο, γιατί σίγουρα υπάρχουν κι άλλα.

Παραδοσιακά φαγητά της Θράκης

00:56:51 - 01:00:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ναι. Πριν κλείσουμε ήθελα να σε ρωτήσω -τελειώνοντας, βέβαια, τη συνέντευξη- για κάποιο παραδοσιακό φαγητό, για κάποιο παραδοσιακό ποτό που είναι τόσο δροσιστικό όταν το τρως, δηλαδή το καλοκαίρι που λες «Πω, πω Παναγία μου», αυτά είναι κάποια έτσι περίεργα. Εντάξει, αυτά, δεν…

Η αγάπη του Αφηγητή για την παράδοση

01:00:23 - 01:04:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Αν θέλεις να προσθέσεις κάτι άλλο αλλιώς-   Δεν έχω να προσθέσω. Το μόνο που έχω να προσθέσω έτσι, αυτό που αξίζει και ήθελα να το π ευχαριστήσω πραγματικά τιμή μου και χαρά μου και για οτιδήποτε άλλο θέλεις, πάντα ανοιχτός.   Ωραία, ευχαριστώ πάρα πολύ.   Να 'σαι καλά.

Περίληψη

Ο Αφηγητής περιγράφει κάποια παραδοσιακά έθιμα που διατηρήθηκαν και πραγματοποιούνταν ανά τα χρόνια στην περιοχή του Αιγινίου Πιερίας, προερχόμενα από την Ανατολική Ρωμυλία, απ' όπου είναι και η καταγωγή του. Αναφέρεται λεπτομερώς σε παραδοσιακούς χορούς, έθιμα και φαγητά, καθώς και στην αγάπη του για την παράδοση και τη σημασία του συλλόγου.

Ιωάννης Μοσχίδης

Καλλιόπη Τσακπουνίδου