«Η δική μου Θεσπρωτία»: Σειρά ιστοριών για τη θέση της γυναίκας στην Ήπειρο του ‘95

Ενότητα 1

Πως καρμικά βρέθηκε η αφηγήτρια στην Παραμυθιά

00:00:00 - 00:04:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Παρασκευή 5 Μαρτίου του 2021, είμαι με την Μαρία Αναγνωστοπούλου, βρισκόμαστε στην Παραμυθιά. Εγώ ονομάζομαι Τάνια Δημάκα, είμαι ερελη που δεν μπορούσε να μου ανταποδώσει, ας πούμε τη φιλοξενία και τα λοιπά. Και ήρθα στην Παραμυθιά μια και καλή, όταν γνώρισα τον Γιάννη. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Οι πρώτες εντυπώσεις από την Παραμυθιά και η πρώτη επαφή με τις έμφυλες διακρίσεις της ηπειρωτικής πραγματικότητας του 1995

00:04:13 - 00:15:12

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ήρθα λοιπόν, στην Ήπειρο. Περιττό να σου πω ότι μου φάνηκε ο δρόμος ατελείωτος από την Αθήνα στην Παραμυθιά. Ατελείωτος δρόμος! Δηλαδή λέω: ούλες και με χαντρούλες, λοιπόν- ότι αυτό ήταν το ντύσιμό μου και έχω έρθει από την Αμαλιάδα με την παραδοσιακή μου φορεσιά. Τι να σας πω. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Αρβανίτικα, μαυροφορεμένες γιαγιάδες και στερεοτυπικές αντιλήψεις στην Παραμυθιά το 1995

00:15:12 - 00:17:58

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εν τω μεταξύ, στο χωριό περισσότερο μιλούσαν αρβανίτικα παρά ελληνικά. Η γλώσσα η αρβανίτικη, ακόμα και τώρα μιλάνε, αλλά πολύ λιγότερο. Τότνθρώπους και ότι πρέπει να φύγουν αυτά τα στερεότυπα με κάποιο τρόπο, όπως και έχουν φύγει. Σήμερα έχουν φύγει. Όντως, έχουν φύγει, βέβαια.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Εργασία στα Κ.Α.Π.Η. Παραμυθιάς: Δραστηριότητες και περιστατικά που αντικατόπτριζαν τις αντιλήψεις των κατοίκων

00:17:58 - 00:30:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, έρχομαι, είμαι ήδη στην Παραμυθιά. Έχουν φύγει οι γονείς μου πίσω για την Αμαλιάδα από το καλοκαίρι αυτό που γνώρισαν εδώ και την υπ ούτε έφευγαν να πάνε αλλού ούτε έρχονταν άλλοι άνθρωποι εδώ. Η Γερμανία είναι που άλλαξε την Ήπειρο και τη φτώχεια, αλλά και τη νοοτροπία.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Η σύσταση ομάδων γονέων στα χωριά της Θεσπρωτίας και οι ιστορίες γυναικών από τις ομαδικές συνεδρίες

00:30:26 - 00:42:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, να γυρίσω όμως στο Κ.Α.Π.Η., σαν κοινωνική λειτουργός στο Κ.Α.Π.Η., όπως σας έλεγα, άρχισα να δημιουργώ ομάδες με τους παππούδες και Και τι του απαντάει η γιαγιά; «Και επειδή εσύ μωρέ παιδί μου δεν τα έπαιρνες τα γράμματα, εγώ πρέπει τώρα να πληρώνω τόσα λεφτά σε σένα;».

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Αναφορές γυναικών σε κακοποιητικές συμπεριφορές

00:42:22 - 00:46:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, είχαμε πολλές ιστορίες. Πολλές ιστορίες και αστείες και θλιβερές. Μου έλεγαν πάρα πολλά πράγματα οι γιαγιάδες αυτές. Αυτές που είχανος. Δεν μπορούμε να επέμβουμε τόσο πολύ, πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι άνθρωποι. Εντάξει ήταν και μεγάλη γυναίκα, έχει ζήσει μία ζωή έτσι.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 7

Από τις ομαδικές συνεδρίες ως πηγή αλληλοβοηθείας και αλληλοκατανόησης μέχρι τα γλέντια στο Κ.Α.Π.Η.

00:46:16 - 00:50:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω. Ναι. Σε αυτές τις ομαδικές συνεδρίες της Ν.Ε.Λ.Ε. που μου περιγράψατε–  Με τις νέες γυναίκες ή στα Κ.Α.Π.Η. με τλύτερη αγάπη». Αυτά δεν ξέρω τι άλλο να σας πω, αυτά έχω εγώ να πω τώρα για την Ήπειρο. Η Ήπειρος έχει αλλάξει. Θέλετε να με ρωτήσετε κάτι;

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 8

Η Ήπειρος του ‘95 και του σήμερα: Δυο διαφορετικοί κόσμοι

00:50:25 - 00:56:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία, το είπατε και μόνη σας. Ήπειρος, λοιπόν, του ’95 όπως μας την περιγράψετε και του σήμερα. Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι; Είναι δύο πολύ μικρό λιθαράκι, το έχω βάλει κι εγώ για να αλλάξει. Για αυτό και μου άρεσε που κάναμε αυτή τη συνέντευξη, το καταθέτω. Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 9

Ανασκόπηση ζωής

00:56:02 - 01:02:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα ήθελα πριν τελειώσουμε, αν δεν έχετε και εσείς πρόβλημα –  Δεν έχω–  Αν δεν βιάζεστε–  Όχι δεν βιάζομαι καθόλου. Να μείνουμε λίγο, γς για να είμαστε εμείς, ο εαυτός μας. Να μην μας κάνουν οι άλλοι ότι θέλουν  Σας ευχαριστώ πολύ.  Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ! Καληνύχτα! 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Περίληψη

Η Μαρία Αναγνωστοπούλου από την Αμαλιάδα Ηλείας, μετέβη ως ερωτική μετανάστης στην Ήπειρο, ακολουθώντας το ένστικτό της να περάσει την υπόλοιπη ζωή της στην Παραμυθιά. Η αφηγήτρια, ως κοινωνική λειτουργός, ξεκινά να δουλεύει στο Κ.Α.Π.Η., κάτι που της δίνει την ευκαιρία να έρθει σε άμεση επαφή με την ηπειρωτική πραγματικότητα του 1995. Μέσα από τα λόγια της ξεδιπλώνονται διαφόρων ειδών ιστορίες: αστείες και θλιβερές, παράξενες και δραματικές, αλλά όλες τους έχουν ένα κοινό στοιχείο: φανερώνουν τις έμφυλες διακρίσεις και ιδίως την υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας. Το γεγονός ότι ακόμη «και οι ίδιες οι γυναίκες είχαν ενστερνιστεί αυτόν τον τρόπο ζωής» οδήγησε την αφηγήτρια στη σύσταση ομάδων γονέων, οι οποίες από ανάγκες γυναικών να μιλήσουν για θέματα που τις απασχολούσαν, κατέληξαν να αποτελούν ομάδες αυτοβοήθειας και αλληλοβοήθειας. Η Αφηγήτρια και ομαδάρχης μας περιγράφει τα προβλήματα και τις ανησυχίες των γυναικών της Ηπείρου, οι οποίες «ανέφεραν την κακοποίηση χωρίς καν να καταλαβαίνουν ότι μιλάνε για κακοποίηση». Φυσικά, δεν λείπουν αναφορές σε γλέντια από τα Κ.Α.Π.Η., ήθη, έθιμα και παραδόσεις που έχουν επικρατήσει μέχρι σήμερα, καθώς γίνεται λόγος και για μια συνολική αποτίμηση της προσπάθειας της αφηγήτριας για αλλαγή της θέσης της γυναίκας στον τόπο της.


Αφηγητές/τριες

Μαρία Αναγνωστοπούλου


Ερευνητές/τριες

Τάνια Δημάκα


Δεκαετίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

05/03/2021


Διάρκεια

62'


Σημειώσεις Συνέντευξης

Η Αφηγήτρια είναι η μητέρα της ερευνήτριας.