Ο παπα-Κώστας της Σύρου και η εικόνα του Ελ Γκρέκο

Ενότητα 1

Ο ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και οι εργασίες συντήρησής του

00:00:00 - 00:06:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι 17 Φεβρουαρίου του 2021, βρισκόμαστε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ερμούπολη της Σύρου και βρισκόμαστε εδώ με τον πΨαριανοί, από την Κρήτη, απ’ τα παράλια της Μικρά Ασίας, υπήρχαν διάφορες συντεχνίες. Και η κάθε συντεχνία έκανε και τον προστάτη Άγιό του.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Οι ιδιαίτερες εικόνες και ο επιτάφιος του ναού

00:06:19 - 00:14:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Παραδείγματος χάρη, βλέπουμε εδώ απέναντί μας τους Αγίους Αποστόλους, τους 12 μαθητές του Χριστού μας. Τι ήταν οι Άγιοι Απόστολοι πριν ακολομε από την αρχή στα Ιωάννινα έναν καινούργιο Επιτάφιο, τον οποίο περιφέρουμε τη Μεγάλη Παρασκευή. Αυτό μένει σαν κειμήλιο μέσα στο ναό μας.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η αποκάλυψη της εικόνας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

00:14:14 - 00:25:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ας έρθουμε όμως τώρα, να πούμε και δυο λόγια για την περίφημη εικόνα του μεγάλου μας ζωγράφου, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του γνωστού Ελ Γι ο παπά Κώστας, όσο θέλει ο Θεός και η Παναγία, να είναι εδώ να την προσέχει όχι σαν τα μάτια του και καλύτερα ακόμα. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Η σχέση του παπα-Κώστα με τη Σύρο και την ιεροσύνη

00:25:07 - 00:30:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πατέρα, να σας ρωτήσω λίγο. Είστε Συριανός; Όχι, είμαι από το Πειραιά. Είμαι γέννημα θρέμμα Πειραιώτης και εδώ ήρθα 23 χρονών. Κι έχω φτάσε Και εγώ! Και εγώ ευχαριστώ. Να ‘στε καλά. Για δεύτερη φορά! Ευχαριστώ και καλή δύναμη στο έργο σας! Ευχαριστώ! Ευχαριστώ, κορίτσι μου.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Περίληψη

Ο παπα-Κώστας της Σύρου, ιερέας στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο λιμάνι της Ερμούπολης, αναφέρεται στις ιδιαιτερότητες του ναού, μία εκ των οποίων είναι η αποκάλυψη το 1983 ότι κάτω από μία μαυρισμένη εικόνα κρυβόταν ένας μοναδικός πίνακας του ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού και ως Ελ Γκρέκο.


Αφηγητές/τριες

Κωνσταντίνος Κοντός


Ερευνητές/τριες

Ζουστίν Αρβανίτη


Τοποθεσίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

17/02/2021


Διάρκεια

30'