Ο παπα-Κώστας της Σύρου και η εικόνα του Ελ Γκρέκο

Ο ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και οι εργασίες συντήρησής του

Partial Transcript

Είναι 17 Φεβρουαρίου του 2021, βρισκόμαστε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ερμούπολη της Σύρου και βρισκόμαστε εδώ με τον πΨαριανοί, από την Κρήτη, απ’ τα παράλια της Μικρά Ασίας, υπήρχαν διάφορες συντεχνίες. Και η κάθε συντεχνία έκανε και τον προστάτη Άγιό του.

Οι ιδιαίτερες εικόνες και ο επιτάφιος του ναού

00:06:19 - 00:14:14

Partial Transcript

Παραδείγματος χάρη, βλέπουμε εδώ απέναντί μας τους Αγίους Αποστόλους, τους 12 μαθητές του Χριστού μας. Τι ήταν οι Άγιοι Απόστολοι πριν ακολομε από την αρχή στα Ιωάννινα έναν καινούργιο Επιτάφιο, τον οποίο περιφέρουμε τη Μεγάλη Παρασκευή. Αυτό μένει σαν κειμήλιο μέσα στο ναό μας.

Η αποκάλυψη της εικόνας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

00:14:14 - 00:25:07

Partial Transcript

Ας έρθουμε όμως τώρα, να πούμε και δυο λόγια για την περίφημη εικόνα του μεγάλου μας ζωγράφου, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του γνωστού Ελ Γι ο παπά Κώστας, όσο θέλει ο Θεός και η Παναγία, να είναι εδώ να την προσέχει όχι σαν τα μάτια του και καλύτερα ακόμα. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Η σχέση του παπα-Κώστα με τη Σύρο και την ιεροσύνη

00:25:07 - 00:30:32

Partial Transcript

Πατέρα, να σας ρωτήσω λίγο. Είστε Συριανός; Όχι, είμαι από το Πειραιά. Είμαι γέννημα θρέμμα Πειραιώτης και εδώ ήρθα 23 χρονών. Κι έχω φτάσε Και εγώ! Και εγώ ευχαριστώ. Να ‘στε καλά. Για δεύτερη φορά! Ευχαριστώ και καλή δύναμη στο έργο σας! Ευχαριστώ! Ευχαριστώ, κορίτσι μου.

Summary

Ο παπα-Κώστας της Σύρου, ιερέας στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο λιμάνι της Ερμούπολης, αναφέρεται στις ιδιαιτερότητες του ναού, μία εκ των οποίων είναι η αποκάλυψη το 1983 ότι κάτω από μία μαυρισμένη εικόνα κρυβόταν ένας μοναδικός πίνακας του ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού και ως Ελ Γκρέκο.

Κωνσταντίνος Κοντός

Ζουστίν Αρβανίτη