Πίσω απ' το μπερντέ: συνέντευξη με έναν σύγχρονο καραγκιοζοπαίχτη

Πρώτες επαφές με θέατρο σκιών και μαθητεία σε παλιούς καραγκιοζοπαίχτες

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα.    Καλημέρα.   Πώς σε λένε;   Λέγομαι Σωκράτης Κοτσορές. Καραγκιοζοπαίχτης.   Πολύ ωραία. Λοιπόν, είναι Σάββατο 31 ΟκτωβρίοΑλέξανδρος και το Καταραμένο Φίδι . Πολλές παραστάσεις. Και μετέπειτα, μετά το ‘40 βγήκαν και παραστάσεις για τον πόλεμο, για την Κατοχή.

Παραστάσεις εμπνευσμένες από παράδοση και η πρόσληψή τους προπολεμικά & μεταπολεμικά

00:19:38 - 00:34:49

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θες να μας πεις λίγα λόγια γι’ αυτές τις παραστάσεις;   Τις μεταπολεμικές;   Και τις προπολεμικές. Να δούμε, ας πούμε, τα χαρακτηριστικά,άει το μαχαίρι και: «Γεια σας, γεια σας. Εδώ εγώ θα ζήσω, θα είμαι εδώ ο Καραγκιόζης για να με παρακολουθείτε. Η παράσταση έλαβε τέλος!»

Φιγούρες από τη συλλογή του αφηγητή και η κατασκευή τους

00:34:49 - 00:50:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κατάλαβα. Ωραίο! Και έτσι όπως τώρα έκανα μια —κάναμε, δηλαδή, μαζί. Με ξενάγησες στο εργαστήρι σου, που είναι απίστευτο. Πραγματικά είναβρέθηκαν, οπότε καθιερώθηκε το πλαστικό. Και στις μέρες μας πιο πολλές φιγούρες είναι από πλαστικό και πιο λίγες από χαρτόνι κι από δέρμα.

Θέατρο σκιών και κινηματογράφος και τηλεόραση

00:50:39 - 00:52:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έπιασα μία —ευχαριστούμε πολύ— ατάκα σου, που λες «για να ανταγωνιστούν τον κινηματογράφο». Ποια η σχέση του θεάτρου σκιών με τον κινηματοτρόπος τα παιδιά που δεν είχαν και πρόσβαση, που δεν μέναν στην Αθήνα, βλέπαν και Καραγκιόζη από κει, που δεν είχαν άλλον τρόπο να δούνε.

Κρητικό θέατρο και θέατρο σκιών

00:52:16 - 00:54:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα. Άρα —αυτό τώρα για να καλύψουμε—, η κάμψη που μου είπες το ‘60 του Καραγκιόζη ήταν όταν είχε βγει η τηλεόραση σιγά-σιγά.   Ναι. στικών της μυθιστορίας, που κάνει ο ένας καντάδα στην αγαπητικιά του, από πίσω ο δούλος κάνει καντάδα στη γουρουνοπούλα, στον Κατζούρμπο .

Επαφές αφηγητή με παλιούς καραγκιοζοπαίχτες

00:54:50 - 00:57:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μπράβο. Άρα, μάλλον είχανε ίσως κι ένα λόγιο υπόβαθρο οι καραγκιοζοπαίχτες.    Υπήρχαν και μορφωμένοι καραγκιοζοπαίχτες, όπως είναι ο Αντθα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε. Εδώ η παράστασή μας έφτασε στο τέλος της. Γεια σας, γεια σας!   Τέλειος! Κλείνουμε και τη συνέντευξη.

Περίληψη

Σε αυτή τη συνέντευξη γίνεται μια ιστορική αναδρομή στο θέατρο σκιών της προπολεμικής, της μεταπολεμικής και της σύγχρονης Ελλάδας από έναν νεαρό καραγκιοζοπαίχτη που μαθήτευσε κοντά σε σημαντικούς ομότεχνούς του. Συγκεκριμένα, ο αφηγητής παρουσιάζει την εξέλιξη των παραστάσεων, των ηρώων και των υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένα οι φιγούρες. Εν κατακλείδι, καταγράφονται οι εμπειρίες του κατά τη μετάβασή του από θεατή, σε μαθητευόμενο και τέλος σε καραγκιοζοπαίχτη.

Σωκράτης Κοτσορές

Παναγιώτα Βασιλάκη