Ο μποξέρ που νίκησε το θάνατο με ένα χέρι

Ενότητα 1

Ακρωτηριασμός αφηγητή και παιδικά-εφηβικά χρόνια στα Νέα Λιόσια

00:00:00 - 00:08:08

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

 Καλημέρα. Μήπως θα μπορούσες να μου πεις το όνομά σου; Χατζής Ευάγγελος. Πολύ ωραία. Σήμερα είναι 5 Σεπτεμβρίου του 2020. Βρισκόμαστε στα Ννορωμαϊκή πάλη. Ήμουνα πολύ καλός στην πάλη, αλλά γενικότερα η ζωή μου και ο τρόπος που ζούσα δεν μου επέτρεπε να ακολουθήσω τον αθλητισμό. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Η μετακόμιση στην Αγγλία και η απόφαση για ενασχόληση με την πυγμαχία

00:08:08 - 00:17:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και τι ήταν αυτό τελικά που σε έκανε να αλλάξεις γραμμή πλεύσης, ας το πούμε; Ότι τα πράγματα έφτασαν στο αμήν. Η αδερφή μου ήτανε στην Αγγλαλλιώς. Έτσι είναι! Νομίζω ο πατέρας μου κατάλαβε πόσο σημαντικό είναι για μένα και μετά ξεκίνησε να με βοηθάει σε αυτή μου την προσπάθεια. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Οι αγώνες του αφηγητή

00:17:18 - 00:21:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ο πρώτος σου αγώνας πότε ήτανε; Το θυμάσαι; Γενικότερα ή στην Ελλάδα; Γενικότερα, τον πρώτο σου… Ο πρώτος μου αγώνας ήταν στο Newcastle, στην επαγγελματική κάρτα πυγμαχίας σε όλη την ιστορία της επαγγελματικής πυγμαχίας. Έχω αγωνιστεί και στην Αμερική σαν επαγγελματίας πυγμάχος. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Εμπειρίες και στόχοι αφηγητή ως προπονητής πυγμαχίας

00:21:42 - 00:34:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και μετά πώς, δηλαδή, από χόμπι, θα μπορούσα να πω —δηλαδή, χόμπι…—, με την ενασχόλησή σου, αυτό που σου άρεσε, τέλος πάντων, αποφάσισες να ις. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα ξεχωριστό ον. Είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του και για τις πράξεις του, αλλά οι επιλογές είναι δικές του. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Βραβεύσεις και προπονητική στην ΑΕΚ

00:34:35 - 00:37:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κατάλαβα. Ένα άλλο που ήθελα να σε ρωτήσω ήταν ότι είσαι προπονητής σε μία ομάδα σαν την ΑΕΚ. Τι σε έκανε να πας στην ΑΕΚ και τι σημαίνει η Αεκάρα» και, ξες, σε αγκαλιάζουν και γίνεται χαμός... τι άλλο τώρα να πω; Ξέρω ‘γώ; Δεν μπορώ να τα μεταφέρω με λόγια αυτά τα συναισθήματα. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Η στάση της κοινωνίας απέναντι σε ΑΜΕΑ και πυγμαχία

00:37:53 - 00:42:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κατάλαβα. Πώς βλέπεις, ας πούμε, την αντιμετώπιση του κόσμου —τώρα αυτό είναι λίγο πιο πολιτικοκοινωνική ερώτηση— απέναντι τόσο σε ένα άθλημει και ο μαζικός αθλητισμός. Μπορείς να έρθεις να κάνεις πυγμαχία απλά για να πας το βράδυ κουρασμένος σπίτι σου να κοιμηθείς όμορφα. Αυτό. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 7

Μελλοντικοί στόχοι του αφηγητή

00:42:02 - 00:50:41

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ποιος είναι ο επόμενός σου στόχος, μετά δηλαδή από το να… Ήσουν αθλητής της πυγμαχίας. Τώρα είσαι καθηγητής, δάσκαλος της πυγμαχίας. Επόμενονεις αληθινός. Αυτό προσπαθώ να πω σε όλα τα παιδιά και αυτό θα ήθελα να πω και στο κόσμο. Ευχαριστώ! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Να ‘σαι καλά. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί έπειτα από νομικό έλεγχο.

Περίληψη

Ο Βαγγέλης Χατζής είναι ο μοναδικός μονόχειρας πυγμάχος στον κόσμο. Η μητέρα του κυοφόρησε τις μέρες του Τσερνόμπιλ και μόλις γεννήθηκε, διαγνώστηκε με καρκίνο. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν από το νεογέννητο βρέφος το ένα του χέρι και να το αντικαταστήσουν με υποκατάστατο βοήθημα. Ο Βαγγέλης μεγάλωσε στη «δύσκολη» γειτονιά των Νέων Λιοσίων και σε μικρή ηλικία ήταν θύμα bullying. Μη μπορώντας να ανεχθεί τη σκληρή συμπεριφορά των συμμαθητών του, έψαξε διεξόδους στη βία και στον οπαδισμό. Όταν τελείωσε το σχολείο, αποφάσισε να πάει στην Αγγλία και να αφήσει πίσω του το παρελθόν. Εκεί ξεπέρασε τις προσωπικές του ανασφάλειες και γνώρισε τη μεγάλη του αγάπη, την πυγμαχία. Προπονήθηκε εντατικά και σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφερε να καταξιωθεί. Σημαντικό είναι ότι ο Βαγγέλης επέλεξε να αγωνίζεται μόνο με αρτιμελείς αθλητές. Σήμερα, ο Βαγγέλης είναι δάσκαλος πυγμαχίας και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πρότυπο ανθρώπου και αθλητή. Στόχος του είναι στο μέλλον μέσα από την πυγμαχία να βοηθήσει ΑμΕΑ, νέους ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα και προβλήματα με εξαρτήσεις.


Αφηγητές/τριες

Ευάγγελος Χατζής


Ερευνητές/τριες

Κωνσταντίνος Μιχαήλ


Δεκαετίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

05/09/2020


Διάρκεια

50'