Παντρεύοντας την παραδοσιακή μουσική με την τζαζ

Καταβολές – Παιδικά και εφηβικά χρόνια στη Ζάκυνθο

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είμαι ο Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας από το Istorima. Είναι 8 Αυγούστου του 2023 και βρίσκομαι με τον μουσικό Πέτρο Κλαμπάνη, εδώ, στη Ζίως, με το ίντερνετ. Πολλά δισκοπωλεία έχουν κλείσει, δυστυχώς. Τώρα στη Ζάκυνθο δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχουν –υπάρχουν κάποια, δύο-τρία.

Τα πρώτα βήματα στην τζαζ

00:09:02 - 00:16:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θεωρείς –εσένα έχω μπροστά μου, οπότε είναι ευκαιρία να σε ρωτήσω– θεωρείς ότι εσύ και άλλοι μουσικοί της Ζακύνθου, που ασχολείστε και με σύναι ένα δίπολο που μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι είναι ένα δημιουργικό, καρποφόρο καλλιτεχνικό, ας πούμε, δίπολο.

Συνεργασία με σπουδαία ονόματα

00:16:09 - 00:23:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όλα αυτά τα χρόνια έχεις συνεργαστεί με πολύ σπουδαία ονόματα της ελληνικής, αλλά και της ξένης σκηνής. Πώς είναι να συνεργάζεσαι με αυτούς ς. Και θα ήθελα πολύ να συνεχίσουμε κιόλας να κάνουμε πράγματα μαζί. Κάτι ετοιμάζουμε –το λέμε καιρό τώρα δηλαδή, θα δούμε αν γίνει τελικά.

Άλλα πρότζεκτ

00:23:07 - 00:32:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αν τολμήσω να σε ρωτήσω να επιλέξεις μία δουλειά σου για την οποία νιώθεις περήφανος, τι απάντηση θα πάρω; Εντάξει, μάλλον το τελευταίο άλμτ το οποίο είναι στα σκαριά και έχει να κάνει πάρα πολύ με το νησί. Τελεία. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Εγώ ευχαριστώ.

Περίληψη

Ο διεθνούς φήμης μπασίστας και βασικός εκπρόσωπος της ελληνικής τζαζ σκηνής μιλάει για τη ζωή και την τέχνη του. Κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση στα παιδικά του χρόνια, μιλάει για τις επιρροές του από τη ζακυνθινή μουσική παράδοση, αλλά και για τους πρώτους δίσκους τζαζ μουσικής που έπεσαν στα χέρια του. Στη συνέχεια, αναφέρεται στη συνεργασία του με σπουδαία ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως η Μαρία Φαραντούρη και η Δήμητρα Γαλάνη. Τέλος, εξηγεί την αγάπη του για το πάντρεμα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και της τζαζ και μιλάει για τα καλλιτεχνικά του σχέδια.

Πέτρος Κλαμπάνης

Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας