«Η συντήρηση έργων τέχνης είναι βίωμα»

Η ενασχόληση με τη συντήρηση έργων τέχνης και η επαφή με σπουδαίους συντηρητές

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είμαι ο Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας από το Istorima. Είναι 11 Ιουλίου του 2023. Καλησπέρα, κύριε Χρήστο. Καλησπέρα, Γιάννη. Τι κάνεις;ειστός χώρος, άρα θα έπρεπε να γνωρίσω και άτομα για μετέπειτα, για τη μελλοντική μου, γενικότερα, ανάπτυξη και την εξέλιξη μέσα στον χώρο.

Συντήρηση υφάσματος – Επισκοπικοί σάκοι και επιτάφιοι

00:09:22 - 00:20:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Φεύγοντας για το εξωτερικό, στην αρχή πήγα για το πρώτο πτυχίο, αλλά τελικά έμεινα περίπου στα δέκα-έντεκα χρόνια. Μετά το πρώτο μου πτυχίο,στο Άγιο Όρος. Με μοντέρνα σχεδίαση, με κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες που, πραγματικά, σώζουν και φυλάττουν τα συγκεκριμένα κειμήλια.

Η συντήρηση ιερών σάβανων

00:20:18 - 00:35:11

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μέσα στις τόσες συντηρήσεις και αποκαταστάσεις που έχετε κάνει, για ποια νιώθετε, έτσι, αρκετά περήφανος –για ποιες μάλλον; Μια πολύ μεγάληντικείμενο δεν είναι μόνο μέσα σε μία συγκεκριμένη χριστιανική πίστη. Είναι γενικότερα, ως αντικείμενο μέσα στον χώρο μας, όσον αφορά αυτό.

Η διδασκαλία της συντήρησης σε σπουδαστές και φοιτητές

00:35:11 - 00:42:08

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μια τελευταία ερώτηση θα ήθελα να κάνω. Πώς είναι όλο αυτό να το διδάσκετε, όλα αυτά τα βιώματα; Και πάνω στην ύλη που πρέπει να διδαχθεί, αέρασαν τα χρόνια, αλλά αυτά τα χρόνια θα είναι πολύ συμπυκνωμένα και με πολλά και καλά και κακά συναισθήματα. Ευχαριστώ εγώ, καλή συνέχεια.

Περίληψη

Ο συντηρητής έργων τέχνης Χρήστος Καρύδης μιλά για το επάγγελμά του. Αναφέρεται στην απόφασή του να ασχοληθεί με τη συντήρηση έργων τέχνης, στις σπουδές του, αλλά και στις σημαντικές προσωπικότητες του χώρου, τις οποίες είχε την ευκαιρία να γνωρίσει. Τέλος, περιγράφει τι σημαίνει για τον ίδιο η επαφή με αντικείμενα και κειμήλια που φέρουν, εκτός από ιστορική, και θρησκευτική αξία.

Χρήστος Καρύδης