«Δεν πειράζει, ας πάθεις και μια μόλυνση για τη δημοκρατία»: Ένας Κοζανίτης στα γεγονότα του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης θυμάται

Ενότητα 1

Τα παιδικά χρόνια στην Κοζάνη επί Χούντας, ο συνδικαλισμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πριν το Πολυτεχνείο και τα γεγονότα του Χημείου

00:00:00 - 00:12:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα!  Καλημέρα!  Είναι 6 Ιουλίου του 2023, ονομάζομαι Κατερίνα Λάκκα, είμαι ερευνήτρια στο Istorima και βρίσκομαι στην Κοζάνη με ας, σε περίπτωση που αποφάσιζε η Χούντα να κατεβάσει, να βάλει μες στις σχολές τις δυνάμεις καταστολής, είτε την Ασφάλεια είτε τον στρατό.

Ενότητα 2

Η συμμετοχή του αφηγητή στην κατάληψη του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης: η απόφαση, η οργάνωση, η πολιορκία, η εκκένωση και η σύλληψη

00:12:06 - 00:20:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και πάμε στις 16 Νοεμβρίου του 1973…  Ναι.  Εσείς τι ώρα βρεθήκατε στο Πολυτεχνείο;  Εμείς πηγαίναμε κι από τις προηγούμενες μέρες, γιοιβάζονταν όλοι οι συλληφθέντες. Και λέω: «Στοιβάζονταν», γιατί ήταν –ξέρω γω– δεκατέσσερα-δεκαπέντε κελιά και μάζεψαν διακόσια τόσα άτομα.

Ενότητα 3

Η κράτηση στη Βαλαωρίτου και στη Σταυρούπολη: οι συνθήκες, οι δύο γραμμές για τη διαχείριση των κρατουμένων, η ανάκριση και η αποφυλάκιση

00:20:13 - 00:36:08

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και τι κάνανε στη Βαλαωρίτου, όταν φτάσατε; Υπήρξε σωματικός έλεγχος;  Στη Βαλαωρίτου, μόλις κατεβαίναμε από την κλούβα, ήτανε κάπως, θυμάλές μέρες, δεν θυμάμαι πότε ξανάνοιξε. Είχανε κλείσει όλες τις σχολές. Και μετά επέστρεψα, αφού πήγα στο σπίτι μου, μετά επέστρεψα Κοζάνη.

Ενότητα 4

Το κλίμα στην Κοζάνη και στο ΑΠΘ μετά την αποφυλάκιση του αφηγητή και η μεγάλη ώθηση – αίσθηση πρωτοπορίας του φοιτητικού κινήματος στη Μεταπολίτευση

00:36:08 - 00:45:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και πώς ήταν η επανένωση με την οικογένειά σας;  Ε, εντάξει, χαρές, μια ανακούφιση, ευτυχώς δεν είχαμε άλλες επιπτώσεις… Κι ένα κλίμα, έτσαίζει κορώνα-γράμματα, κάτι έχει να χάσει απ’ αυτή την ιστορία, μπορεί να μη βγει κερδισμένος, μπορεί να βγει χαμένος, έχει άλλη βαρύτητα.

Ενότητα 5

Ο απολογισμός: το προσωπικό μετερίζι του αφηγητή στη μνήμη του Πολυτεχνείου και ο προβληματισμός του για τη σημερινή πρόσληψη της λεγόμενης «γενιάς του Πολυτεχνείου»

00:45:52 - 00:55:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στους φοιτητές και στις φοιτήτριές σας είχε τύχει ποτέ να μιλήσετε για την εμπειρία σας στο Πολυτεχνείο;  Ναι. Κατ’ αρχάς, σε κάποιες εκδηΑγγλία. Άμα δεν μπορούν να διαβάσουν στα Ελληνικά, να και το Google Translation!  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Λάζο!  Να ’στε καλά.

Περίληψη

Ο Κοζανίτης Λάζαρος Τσικριτζής (γεν. 1954) ήταν ένας απ' τους περίπου διακόσιους φοιτητές που συνελήφθησαν στις 17 Νοέμβρη του 1973, κατά τη διαδικασία εκκένωσης της κατάληψης του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Η αφήγησή του μας μεταφέρει αρχικά στα ενδότερα του φοιτητικού κινήματος της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1970, φωτίζοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ταυτόχρονα με την εξέγερση στην Αθήνα. Έπειτα, ο αφηγητής μνημονεύει τη σύλληψη, τον τραυματισμό και την κράτησή του από την Ασφάλεια, πρώτα στη Βαλαωρίτου και στη συνέχεια στα κρατητήρια της Σταυρούπολης. Επικεντρώνεται στους ανθρώπους πίσω απ' τα γεγονότα και στοχάζεται και πάνω στον μύθο της λεγόμενης «γενιάς του Πολυτεχνείου», ενώ, με αφορμή τη μετέπειτα σταδιοδρομία του στον ακαδημαϊκό χώρο και την οικολογική του δράση, αναφέρεται και στα προβλήματα που έχει ν' αντιμετωπίσει η σημερινή νεολαία, με πρώτο και βασικότερο αυτό της κλιματικής αλλαγής.

Λάζαρος Τσικριτζής

Κατερίνα Λάκκα