«Είναι θεματοφύλακας της τοπικής Ιστορίας το Μουσείο Σολωμού»

Παιδικά χρόνια και Κατοχή

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είμαι ο Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας από το Istorima και βρίσκομαι στη Ζάκυνθο, μαζί με τον τέως επιμελητή του Μουσείου Σολωμού και Επιφτιστεί και είχε κοπεί το πίσω μέρος της πατούσας του, αυτός ήταν χαρούμενος. Έτσι, σαν παιδί που ήμουνα, μου ’κανε εντύπωση αυτό το πράγμα.

Η σεισμοπυρκαγιά του 1953 και η ανοικοδόμηση της νέας Ζακύνθου

00:14:34 - 00:35:10

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά τον πόλεμο, το πιο τραγικό συμβάν της Ζακύνθου είναι ο σεισμός. Ο σεισμός, βέβαια, είναι φοβερό, τραγικό συμβάν, διότι άλλαξε η ζωή. ΆΝα φτιάξει το σπίτι να φύγει από το παράπηγμα, από την μπαράκα, να μπει μέσα. Αυτό ήταν το πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Δεν ξέρω.

Η δημιουργία του Μουσείου Σολωμού, οι προσωπικές θυσίες και το έργο του Μουσείου

00:35:10 - 01:07:41

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μια σημαντική στιγμή της πόλης είναι η ανέγερση του Μουσείου και η απόφαση της δημιουργίας ενός Μουσείου Σολωμού. Κοίταξε, αυτή η ιστορία πιολογήσει κι έχω εκτιμήσει ότι είσαι κι εσύ ένας άνθρωπος με αρχές και αγαπάς τη Ζάκυνθο. Ευχαριστώ πολύ. Κι εγώ, ευχαριστώ, Γιάννη μου.

Περίληψη

Ο τέως επιμελητής του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων εξιστορεί τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης Ζακύνθου. Αφού περιγράφει τα παιδικά του χρόνια στην προσεισμική Ζάκυνθο, αναφέρει διάφορα γεγονότα από την περίοδο της ιταλικής και της γερμανικής Κατοχής στο νησί. Στη συνέχεια, μιλάει για τη σεισμοπυρκαγιά του 1953, που ισοπέδωσε την πόλη της Ζακύνθου. Τέλος, μιλά για την ανοικοδόμηση της νέας πόλης και τη δημιουργία του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.

Γιάννης Δεμέτης

07/03/2023

67'

Σημειώσεις Συνέντευξης

Οι στίχοι του Κάλβου που ο αφηγητής αναφέρει ότι βρίσκονται στην είσοδο του μαυσωλείου, είναι από την Ωδή «Εις Θάνατον»:

Ἐδῶ σίγα· κοιμῶνται
τῶν ἁγίων τὰ λείψανα·