«Οι νέοι τότε είχαμε ενθουσιασμό»: Ο τελευταίος Επονίτης από τον ανταρτοκρατούμενο Ποταμό θυμάται

Κατοχή στα Κύθηρα: Σχολικά χρόνια και οργάνωση στην Ε.Π.Ο.Ν.

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, είμαι η Κορωναίου Μαργαρίτα, ερευνήτρια στο Istorima, και είμαι μαζί με τον κύριο Χαράλαμπο Μιχαλακάκη στα Κύθ πολύτιμο αυτό γιατί οι δουλειές που έκανα μετά, μου χρειαζόντουσαν τα γράμματα του Γυμνασίου και δούλευα το μαγαζί και το, και τα βαπόρια.

Local HistoryWarBiographiesPolitics

Η δουλειά στα βαπόρια και η Αντίσταση

00:28:40 - 00:39:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τα βαπόρια τότε δεν ήτανε, δεν είχαμε λιμάνι όπως είναι τώρα το Διακόφτι, που ήξερες θα πάει το βαπόρι εκεί, τελείωσε. Εκεί, όταν ήτανε φουρκάτι; Έχω να σας ρωτήσω εγώ κάποια πράγματα. Ναι. Να πω τώρα; Τι; Ή να κάνουμε διάλειμμα; Πες και τώρα. Κάνε διάλειμμα, δεν πειράζει.

Κατοχή και Αντίσταση στα Κύθηρα και εργασία ως πράκτορας στα βαπόρια

00:39:28 - 01:05:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Συνεχίζουμε λοιπόν. Ήθελα να ρωτήσω, πώς ήταν η ζωή στα Κύθηρα εκείνη την εποχή; Εκείνη την εποχή τι εννοείτε; Στην κατοχή; Όχι– Ή πριν; το μέρος το πίσω και δώσαμε τα τρόφιμα και φύγαμε, δεν διατρέξαμε κίνδυνο. Ωραία. Οπότε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ λοιπόν. Να 'σαι καλά.

Περίληψη

Ο τελευταίος Επονίτης του Ποταμού Κυθήρων έζησε σε μία εποχή ταραχώδη και εξηγεί πώς βοηθούσαν τότε οι νέοι της ΕΠΟΝ τον ένοπλο ΕΛΑΣ στα Κύθηρα, το πρώτο ελεύθερο ελληνικό έδαφος μετά την Κατοχή. Έπειτα στράφηκε στα βαπόρια και ως ναυτικός πράκτορας αντιμετώπισε δυσκολίες, χωρίς τηλεπικοινωνίες, χωρίς λιμάνια, μόνο με βάρκες και συχνά με τον καιρό να είναι κόντρα, έκαναν τα αδύνατα δυνατά και δεν άφησαν να συμβεί κάποιο ατύχημα.

Χαράλαμπος Μιχαλακάκης

Μαργαρίτα Κορωναίου