«Kρυμμένοι πίσω από μία οθόνη»: Η πορεία της Ελένης Αδαμοπούλου στην ηλεκτρονική μουσική και το sound design

Η επαφή με τον κόσμο της μουσικής και οι πρώτες επιρροές

00:00:00 - 00:09:29

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι 26 Αυγούστου, είμαστε στον Άλιμο. H ερευνήτρια ιστοριών είναι η Άννα Παπαϊωάννου και η αφηγήτρια είναι η Ελένη Αδαμοπούλου. Ελένη, να μιλούσες και με κάποιους… Γνώρισες κόσμο εκεί; Γνώρισα ναι. Έκανες παρέες- Εντάξει, πήγα και αρκετές φορές οπότε, νομίζω, με μάθανε.

Οι μουσικές σπουδές και οι πειραματισμοί με τον ήχο

00:09:29 - 00:17:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά το πιάνο τι ακολούθησε μουσικά; Μετά, 18 χρονών, αποφάσισα να ξαναξεκινήσω τη μουσική, αλλά δεν ήθελα να κάνω πάλι πιάνο. Και εκείνη α βάλει να τα 'χουν ακούσει. Ναι, δεν ήμουνα ικανοποιημένη έτσι ώστε να… Δεν αισθανόμουν αυτοπεποίθηση να τα μοιραστώ με περισσότερο κόσμο.

Από τον χώρο του Myspace στα live σε Αθήνα και Βερολίνο

00:17:44 - 00:30:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και το 2006 που κάπως λύνονται τα μάγια; Το 2006 φτιάχνω και μία μουσική σελίδα στο Myspace, στον αγαπημένο μας τον Tom, και αποφασίζω να ισα να ξαναφτιάχνω μουσική. Είχε και ήλιο εδώ, όταν γύρισα δηλαδή ήμουνα: «Αγαπώ την Αθήνα τελικά. Τώρα το συνειδητοποίησα, επειδή έφυγα!».

Η DJ Giganta και η συμμετοχή στο Red Bull Music Academy

00:30:42 - 00:48:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πήρες φόρα μετά. Μετά πήρα φόρα. Στο Βερολίνο, επίσης, πήγα κι εκεί σε πολλά κλαμπ, σε φεστιβάλ, άκουσα κι εκεί πολλή μουσική, και κάπως μe της Erykah Badu, που είδαμε σ΄ ένα φανταστικό συναυλιακό χώρο και μετά έγινε κι ένα after party που έπαιξε DJ set και ήταν εξωπραγματικό.

Η γνωριμία με τον Darren Cunningham και το άνοιγμα στο sound design

00:48:50 - 00:59:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λίγο πριν τη Red Bull έχεις παίξει στο Λονδίνο; Ναι. Είχα παίξει με το άλλο project, δεν είχα παίξει ως Giganta. Ναι, είχα παίξει στο Λονδλά τότε δεν υπήρχε, ήτανε σε πολύ πρώιμη φάση. Και αυτό το project βραβεύτηκε και είχα φτιάξει τη μουσική και είμαι πολύ περήφανη γι΄ αυτό.

Η εγχώρια μουσική δραστηριότητα και οι μουσικές πλατφόρμες του παρελθόντος

00:59:18 - 01:07:58

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εδώ πώς είναι η δραστηριότητα μουσικά; Τότε ή τώρα; Τότε. Τότε νομίζω έπαιζα περισσότερο. Τα περισσότερα ήταν events της Red Bull, αλλά καινούργιος κόσμος άνοιγε και στην επικοινωνία. Ελένη, εγώ είμαι εντάξει. Αν θες να προσθέσεις εσύ κάτι... Όχι, αυτά. Ευχαριστώ! Κι εγώ!

Περίληψη

Η μουσικός Ελένη Αδαμοπούλου, ή ευρέως γνωστή στο κοινό ως Giganta, αφηγείται πώς τα πρώτα της βήματα στον χώρο της πειραματικής και ηλεκτρονικής μουσικής εξελίχθηκαν ώστε να κατορθώσει να παίζει σε διάφορες σκηνές live και να ταξιδεύει εκτός συνόρων για το σκοπό αυτό. Η διαδικτυακή επικοινωνία που μόλις ξεκινούσε μέσα από δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το Myspace, το ταξίδι στο Βερολίνο, η γνωριμία με καταξιωμένους δημιουργούς και η συμμετοχή στο Red Bull Music Academy βοήθησαν στο να κοινωνήσει τους ήχους της και ν΄ ανοίξει τα φτερά της περνώντας και σε άλλες δημιουργίες ως sound designer.

Ελένη Αδαμοπούλου

Άννα Παπαϊωάννου