Ο Ροδίτης οργανοπαίκτης και χοροδιδάσκαλος μιλάει για τη ροδίτικη λύρα και τη μουσικοχορευτική παράδοση των Δωδεκανήσων

Βιογραφικά στοιχεία του αφηγητή και ιστορικές πληροφορίες της ροδίτικης λύρας

00:00:00 - 00:05:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γεια σας, είμαι η Αλεξάνδρα, ερευνήτρια για το Istorima. Έχουμε Κυριακή, 5 Μαρτίου το 2023 και βρισκόμαστε στη σχολή χορού «Βαγγέλης Τζέλλος οργανοποιός να την εξελίξει και να βρει τον τρόπο να την κάνει κανονικά τετράχορδη, όπως το βιολί πλέον δίνει 100% στις τέσσερις χορδές.

Η λαογραφική έρευνα για τη λύρα της Ρόδου

00:05:39 - 00:16:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έτσι λοιπόν, ασχολήθηκα με τη λύρα. Έφτιαξα μια ροδίτικη λύρα από μια παλιά την οποία βρήκα σε φωτογραφίες. Ήταν ένα ωραίο ταξίδι. Την είχα φτηκε κάπου. Οι ιστορίες που έχουν συμβεί και τις είπαν κάποιοι άνθρωποι δεν είναι ψέματα. Έτσι. Αυτή είναι η γνώμη μου σε αυτό το κομμάτι.

Η κατασκευή πιστού αντίγραφου ροδίτικης λύρας και ο ήχος της

00:16:14 - 00:19:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ήταν δύσκολο για σας να φτιάξατε μια ροδίτικη λύρα; Δεν την έφτιαξα εγώ. Την έφτιαξε ο Μανώλης ο Λεντάκης. Ο Μανώλης Λεντάκης είναι οργανοπα οποία θα μπορούν να τραβήξουν όλο το ήχο, όλο τον ήχο. Ενώ η άλλη βάζεις –ξέρω ‘γω– ένα μαγνήτη πάνω, τέλειωσε. Τραβάει κατευθείαν, έτσι.

Η εκπροσώπηση και προώθηση της ροδίτικης λύρας

00:19:52 - 00:25:11

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτό που θα ρωτήσω τώρα το έχουμε πει εκτός ηχογράφησης, αλλά θα ήθελα να ακουστεί κι εδώ. Ναι. Είστε πολλά άτομα στη Ρόδο που ασχολείστε ουσικοί που έχουν γνώση έτσι; Δεν είναι ότι επειδή δεν είναι από εδώ, δεν έχουν γνώμη. Έχουν άποψη. Έτσι λοιπόν ήτανε η πρώτη μου εμπειρία.

Ροδίτικο τραγούδι και η σύνδεση της ροδίτικης λύρας με τη σούστα

00:25:11 - 00:32:46

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Θα μπορούσαμε να ακούσουμε κι εμείς λίγο τη ροδίτικη; Ναι, τι θες να σου παίξω; Ό,τι θέλετε εσείς. Θα ακουστεί καλά στο μικρόφωνο;, χορεύουν οι άλλοι και θέλω να αφήσω τη λύρα να πάω να χορέψω εγώ! Τρελαίνομαι, γιατί μ’ αρέσει. Έχω κι εγώ αυτό το βάσανο. Τι να κάνουμε;

Οι ηχογραφήσεις τραγουδιών με ροδίτικη λύρα

00:32:46 - 00:43:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μας είπατε για την ηχογράφηση της ροδίτικης σούστας. Έχετε κάνει άλλες ηχογραφήσεις με τη ροδίτικη λύρα ή – Ναι. Αν σκοπεύετε να κάνετε στκούσει τόσο πολύ ο άλλος και το έχω παρατήσει κι εγώ με τα live βίντεο που ανεβάζω. Αυτά. Ωραία. Μακάρι να γίνουν όλα. Μακάρι πραγματικά.

Η σχέση του με τους παραδοσιακούς χορούς

00:43:35 - 00:53:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλετε να μας μιλήσετε και για τη σχέση σας με τους παραδοσιακούς χορούς; Ναι. Η σχέση μου με τους παραδοσιακούς χορούς ξεκινάει πριν γεννηυσική και όχι βέβαια εις βάρος κάποιας άλλης μουσικής. Υπάρχει, είναι ωραία, να φέρω περισσότερο κόσμο να ακούσουνε. Να την αναδείξω. Έτσι.

Οι παραδοσιακοί χοροί της Ρόδου και οι αγαπημένοι του χοροί

00:53:04 - 00:59:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πολύ ωραία. Έχει η Ρόδος, έχει η Ρόδος τοπικούς παραδοσιακούς χορούς; Ναι, ο πρώτος μας χορός, πάνω από όλα, ο καλύτερος που λέμε είναι η σον δουν να ευημερεί. Αυτό. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ – Εγώ ευχαριστώ. Για τη συνέντευξη. Να ‘στε καλά. Πραγματικά ευχαριστώ. Να ‘σαι καλά.

Περίληψη

Ο αφηγητής, Νίκος Τζέλλος, είναι οργανοπαίκτης και χοροδιδάσκαλος από το νησί της Ρόδου. Εξηγεί πώς από μικρό παιδί ασχολιόταν με τους παραδοσιακούς χορούς και την παραδοσιακή μουσική και πώς τον συγκινούσε ο ήχος της λύρας. Αφηγείται τη μουσική του πορεία και τη λαογραφική έρευνα που έχει κάνει πάνω στη λύρα της Ρόδου μέσω φωτογραφιών, μελέτης βιβλίων και αναζήτησης στο διαδίκτυο. Αναφέρει ιστορικές πληροφορίες για τη ροδίτικη λύρα, τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της αλλά και τα κοινά ή διαφορετικά στοιχεία που έχει με τις υπόλοιπες λύρες. Τονίζει τη σύνδεση της ροδίτικης λύρας με το χορό σούστα και παροτρύνει τους Ροδίτες να προωθήσουν και να ασχοληθούν με αυτό το μουσικό όργανο. Τέλος, κάνει λόγο για τη σχέση τους με τους παραδοσιακούς χορούς και τη διδασκαλία τους, αναφερόμενος σε τοπικούς χορούς και σε παραδοσιακούς χορούς ενσωματωμένους στη ροδίτικη κουλτούρα.

Νικόλαος Τζέλλος

Αλεξάνδρα Γκαρανάτσιου