«Δεν μπορείς παρά να κλαις το δείλι, τους ζωντανούς τα μάτια σου ας θρηνήσουν. Θέλουν, μα δε βολεί να λησμονήσουν»: Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα απ' τα μάτια ενός κατοίκου της Ελευσίνας

Εισαγωγή περί του πολέμου

00:00:00 - 00:01:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ονομάζομαι Ανδρώνη Μυρτώ και είμαι Ερευνήτρια στο Istorima. Σήμερα έχουμε 29 Νοεμβρίου του 2022 και είμαστε έτοιμοι με τον κύριο Άλκη Μαροίναι τόσο τραγικά τα γεγονότα αυτά, που είναι χαραγμένα στο μυαλό ενός παιδιού με αποτέλεσμα να τον συνοδεύουν σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Local HistoryWar

Τα καταφύγια και μια προσωπική απώλεια

00:01:30 - 00:05:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στις 28 του Οκτώβρη του 1940, ήχησαν οι πρώτες σειρήνες του πολέμου μετά το ιστορικό «Όχι» των Ελλήνων. Όλων των Ελλήνων. Βέβαια εκείνη τη σστροφικούς βομβαρδισμούς που έγιναν στην Ελευσίνα. Το ίδιο βράδυ έγινε ακόμη ένας νυχτερινός βομβαρδισμός εξίσου μεγάλος και καταστροφικός.

Το απάνθρωπο πρόσωπο του πολέμου

00:05:23 - 00:09:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ας γυρίσουμε όμως λίγο πίσω στα τραγικά γεγονότα αυτού του πολέμου. Στα γεγονότα που εγώ σαν παιδί βίωσα και που χαράχθηκαν βαθιά μέσα στο μ, και να ανάψει την φωτιά, και να κάψει όλα τα στρατιωτικά ρούχα των Ιταλών μη τυχόν τα βρουν οι Γερμανοί και τότε η εκτέλεση ήταν σίγουρη.

Τα μπλόκα και τα καταφύγια

00:09:15 - 00:12:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σε ένα άλλο σημείο που θέλω να σταθώ και να τονίσω, είναι τα μπλόκα που έκαναν οι Γερμανοί και συνελάμβαναν Έλληνες πολίτες, κυρίως νέους. Τάλι τους ιστορικούς να κάνουν την δουλειά τους. Αυτοί ξέρουν πολλά περισσότερα και τα γράφουν πολύ καλύτερα από εμάς τους απλούς ανθρώπους.

Η παρεμπόδιση της εκπαίδευσης και η προτεραιότητα της επιβίωσης

00:12:24 - 00:19:34

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όμως, αν δεν γίνομαι κουραστικός, θα ήθελα να σταθώ σε ένα γεγονός που είναι συνέπεια αυτού του πολέμου και πιστεύω, ότι όλοι οι πόλεμοι είναντί να τους πείσουν ότι ο μόνος τρόπος και ο δρόμος για να ευημερήσουν οι λαοί είναι η ισότητα, η αδελφοσύνη και η κοινωνική δικαιοσύνη».

Οι σειρήνες, τα μπλόκα και το αρχηγείο των Γερμανών στην Ελευσίνα

00:19:34 - 00:26:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κύριε Άλκη, θα ήθελα να μου μιλήσετε λίγο για τις σειρήνες. Πάρτε λίγο τον χρόνο σας.   Ναι, Μυρτώ μου. Οι σειρήνες ήτανε ένα ηχητικό εργαλεριπτώσει, όποιος περάσει, μπορεί να το δει και να το καμαρώσει αυτό το κτίριο, για την ύπαρξή του, όχι για την στέγαση αυτών που στέγασε.

Τα χαρακώματα και η συχνότητα των βομβαρδισμών

00:26:33 - 00:37:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα.   Τι άλλο Μυρτώ μου;   Θα ήθελα να μου πείτε αν ζήσατε τα χαρακώματα.   Μάλιστα. Εδώ στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, που τότε δενυ και ευχαριστώ πάρα πολύ για την υπομονή σου να ακούσεις όλα αυτά.   Ευχαριστώ και πάλι.   Ευχαριστώ Μυρτώ μου. Ευχαριστώ.   Τελειώσαμε.

Περίληψη

Η παρούσα συνέντευξη είναι αφιερωμένη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όπως τον βίωσαν οι κάτοικοι της Ελευσίνας. Ο κύριος Άλκης μάς μεταφέρει σε ένα κλίμα αποτρόπαιων εγκλημάτων κατά των αθώων κατοίκων της περιοχής κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Περιγράφοντας τους βομβαρδισμούς, τα καταφύγια και τα χαρακώματα της Ελευσίνας, η συνέντευξη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό τεκμήριο για την ίδια την πόλη, και την στρατηγικότητα που είχε εκείνη την περίοδο. Μια περίοδος που ζώντας τα καθημερινά εγκλήματα, δύσκολα τα λησμονείς... «Θέλουν, μα δε βολεί να λησμονήσουν».

Αλκιβιάδης Μαρούγκας

Μυρτώ Ανδρώνη