«Η ιστορία δεν είναι αυτοί που τα αναλύουνε, η ιστορία είναι αυτοί που τα ζήσανε». Συναντήσεις με άγιες μορφές

Παιδικά και νεανικά χρόνια. Οι άγιοι άνθρωποι που τον επηρέασαν

00:00:00 - 00:27:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλή σας ημέρα, θα μας πείτε το όνομά σας; Πατήρ Ευάγγελος Παπανικολάου. Ωραία. Είναι 25 Ιουνίου του 2021, είμαι με τον πατέρα Ευάγγελολά μετά το έχουν κρύψει, δεν θα το δείτε ποτέ. Πρέπει να είναι στης ΕΡΤ τα κατάβαθα. Πηγαίνανε παπάδες με κοφίνια με ψωμιά στο Πολυτεχνείο.

Tags
ΆγιοςΘάνατοςΙερέαςΠαραδόσειςΆγιοιΣπίτιΠολυτεχνείο 1973

Στο Λοιμωδών, το λεπροκομείο

00:27:42 - 00:36:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς πήγατε στο Λοιμωδών; Σας πήγε κάποιος φίλος σας; Θα σας πω τώρα για το Λοιμωδών. Σας λέω, αυτή η ενορία λοιπόν είχε τον παπά αυτόν. Αυ «Έλα μέσα». Χαζό είναι αυτό που σου λέω ίσως και θα λες τι λέει… Αλλά θέλετε ιστορίες, δεν θέλετε να λέω τις απόψεις μου; Ε, σας τις λέω.

Ιστορίες αγίων γεροντάδων

00:36:28 - 01:10:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά λοιπόν από αυτόν τον γέροντα, τον πατέρα Ευμένιο, όταν έγινα δεκαεπτά χρονών, με ειδοποιούν ότι υπάρχει… Α! Έχω περάσει... Ετοιμάζομαι ας. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Αυτά είχα να σου πω. Ξανά πάλι θα τα πούμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Να ‘σαι καλά. Την ευχή σας. Του Χριστού.

Περίληψη

Ο αφηγητής μάς μιλά για τα παιδικά του χρόνια στη Μάνδρα Αττικής και για πολλές άγιες μορφές, όπως ήταν μεταξύ άλλων και η θεία Καλή, ο παπα-Νικόλας ο Πλανάς, ο πατήρ Ευμένιος, ο πατήρ Ιουστίνος Πόποβιτς, ο παπα-Εφραίμ ο Κατουνακιώτης και ο γέροντας Παΐσιος.

π. Ευάγγελος Παπανικολάου

Χρήστος Θεολόγος