Μια πιανίστρια και οι νότες της ζωής της

Από την πρώτη επαφή με το πιάνο στην απόφαση για επαγγελματική ενασχόληση με τη μουσική

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Καλησπέρα. Θα μπορούσες να μας πεις το όνομά σου; Ερατώ Αλακιοζίδου. Εγώ είμαι η Ζουλούμη Σοφία - Ελένη, είμαι ερευνήτρια γνθέτης κτλ., το οποίο επίσης δεν με ενδιέφερε καθόλου. Αλλά, όταν έφτασα στην τρίτη λυκείου, πλέον ήμουνα αποφασισμένη ότι δεν θα ασχοληθώ.

Οι σπουδές, οι μέντορες και η σχέση με το μουσικό όργανο

00:07:33 - 00:15:49

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε, από κει και πέρα ποιες ήταν οι επιλογές να συνεχίσεις την πορεία σου στο πιάνο; Κοίτα, για κείνες τις εποχές οι επιλογές ήτανε δύο: ε πολύ μεγαλύτερες ουρές συναυλιακές, που μπορεί να είναι δυόμισι μέτρα, τρία μέτρα κτλ., όπου εκεί είναι σαν να αγοράζεις πλέον ένα σπίτι.

Το ρεπερτόριο και η συνεργασία με τους συνθέτες

00:15:49 - 00:21:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και περνάω τώρα στο κομμάτι του ρεπερτορίου. Τι ρεπερτόριο σε χαρακτηρίζει; Κοίτα, τα τελευταία χρόνια νομίζω ότι ασχολούμαι περισσότερο με πολύ μεγάλο κέρδος για οποιονδήποτε ερμηνευτή, να τον κάνεις να ξεχαστεί, να μπει σε έναν άλλο κόσμο, να φύγει από την καθημερινότητά του.

Η πολύπλευρη εμπειρία των συναυλιών και η μουσική παιδεία του κοινού στο εξωτερικό

00:21:45 - 00:32:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πριν από κάθε συναυλία, μιας και το ανέφερες, υπάρχει έτσι κάποια ρουτίνα που ακολουθείς; Κάποιο γούρι που έχεις; Σε όλες τις συναυλίες ακοτιγμές έχει αυτό. Για τον μουσικό συνήθως είναι μία εκτέλεση. Αν παίξεις καλά, έπαιξες καλά. Αν δεν παίξεις καλά, δεν έπαιξες καλά. Τελεία.

Καλλιτεχνικές δουλειές – Ο ρόλος ως δασκάλα πιάνου

00:32:03 - 00:41:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και επειδή αναφέρεις έτσι και την ηθοποιία, και σκέφτομαι τώρα και τις άλλες τέχνες, υπάρχουν φορές στην καριέρα σου που τα συνδυάζεις; Τον μουσική; Ότι, αν αυτή είναι η επιλογή τους, είναι κάτι το, το οποίο θα πρέπει να επιλέξουν να κάνουν, επειδή δεν μπορούν να κάνουν χωρίς.

Οι δυσκολίες της καλλιτεχνικής διεύθυνσης των ωδείων και το όραμα

00:41:44 - 00:48:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Επίσης, ένας άλλος σημαντικός ρόλος της ζωής σου ήταν ως καλλιτεχνική διευθύντρια στο Ωδείο Θέρμης, σωστά; Ναι, αυτό ήτανε μία πολύ μεγάλη σίες και τα παιδιά και όλο αυτό το πράγμα που, που έχω στο μυαλό μου, είναι αυτό που, που έχω ως όραμα: να πηγαίνω πάντα ένα βήμα παραπέρα.

Η διοργάνωση μουσικών φεστιβάλ – Η ίδρυση της BeArtive

00:48:40 - 01:01:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και, επειδή ανέφερες και το Φεστιβάλ, το Synthermia, αλλά και άλλα έτσι στα οποία έχεις- Τώρα είναι το Music Diaries - Τι αξία έχουν γιχουμε καλύψει όλα. Σε ευχαριστώ πολύ- Κι εγώ σ’ ευχαριστώ! Για την πρόταση και για τη συνέντευξη και για τον χρόνο! Και εγώ σ’ ευχαριστώ!

Περίληψη

Η Ερατώ αφηγείται την καλλιτεχνική της πορεία ως πιανίστρια από τα πρώτα μαθήματα σε ηλικία 6 ετών μέχρι σήμερα. Σε όλα τα μαθητικά χρόνια μοίραζε τον χρόνο της ανάμεσα στο σχολείο και το ωδείο. Σε ηλικία 20 ετών ήρθε και η πρώτη δουλειά σε ωδείο, παράλληλα με τα εκπαιδευτικά σεμινάρια στο εξωτερικό. Μας συστήνει τους δασκάλους-μέντορές της που επέδρασαν στην καλλιτεχνική της ταυτότητα και το ρεπερτόριο που την εμπνέει. Αναλύει κάθε πτυχή της συναυλίας: από τη ρουτίνα που ακολουθεί πριν τη συναυλία και τον χώρο, όπου θα λάβει χώρα, μέχρι την ανταπόκριση του κοινού, με ιδιαίτερη μνεία στη μουσική παιδεία του εξωτερικού. Οι ρόλοι της δασκάλας πιάνου και της καλλιτεχνικής διευθύντριας ωδείου καταλαμβάνουν μία ξεχωριστή θέση στην επαγγελματική της πορεία. Η αφήγηση ολοκληρώνεται με αναφορά στις απαιτήσεις της διοργάνωσης μουσικών φεστιβάλ και την ίδρυση της εταιρείας BeArtive για την υλοποίηση διαφόρων καλλιτεχνικών εγχειρημάτων.

Ερατώ Αλακιοζίδου

Σοφία Ελένη Ζουλούμη