Η τέχνη της πολιτικής γελοιογραφίας

Τα πρώτα βήματα στην πολιτική γελοιογραφία και χαρακτηριστικά της

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα! Καλησπέρα! Πώς σας λένε; Βασίλη Παπαγεωργίου. Καλησπέρα κύριε Βασίλη. Είμαι η Μουρά Ιωάννα, ερευνήτρια για το Istorima, σήνα κολλάει στο σκίτσο που κάνεις να κολλάει, πρέπει στο σκίτσο που κάνεις να δικαιολογείται, να λες εντάξει τώρα γίνεται μία φορά-μια φορά.

ProfessionsArt and CultureBiographies

Τα όρια της πολιτικής γελοιογραφίας και το σκίτσο που έγινε σύνθημα στις μαθητικές πορείες

00:21:53 - 00:30:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Άρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πολιτικό χιούμορ έχει όρια; Να σας πω κάτι αυτό γίνεται ανάλογα την εποχή. Η επέκταση ενός δικαιώματος έάξει, επειδή έχω ζήσει πάμπολλες πια κυβερνήσεις έχω στο ενεργητικό μου γελοιογραφήσει, μπορώ να πω ότι κρατάω τα πράγματα ως ένα σημείο.

Περιπτώσεις λογοκρισίας

00:30:16 - 00:34:46

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Περιπτώσεις τώρα λογοκρισίας έχετε κάποιες εμπειρίες σχετικές; Όχι, λογοκρισία στο επίπεδο να γίνει μια φάση «αυτό να μην δημοσιευθεί» ή «υπήρχαν social media, υπήρχε ακόμα κάποιος, υπήρχε ραδιόφωνο, τηλεόραση, Τύπος, τώρα δεν υπάρχουν τα 3 αυτά, υπάρχουν μόνο τα social media.

Ο ρόλος των social media στη τέχνη του

00:34:46 - 00:40:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τα social media έχουν επηρεάσει τη δουλεία σας; Σαφέστατα!  Με ποιον τρόπο; Πρώτον στη διάδοση,  στο πώς κάτι διαδίδεται, διαδίδεται πλέμική που εσύ την ακολουθείς. Εκεί είναι η δημοσιογραφία! Δημοσιογραφία είναι, επιθεώρηση είναι δεν ξέρω πώς θα τα πούμε, αλλά είναι αυτό.

Η επικαιρότητα ως πηγή έμπνευσης

00:40:05 - 00:46:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έχουν υπάρξει περίοδοι που η επικαιρότητα να σας δίνει τρελό feedback και να νιώθετε ότι είστε σε μεγάλη παραγωγή και έμπνευση; Ο εφιάλτης του γεγονότος μπορεί να τα αγνοούσες. Με την γελοιογραφία όμως δεν τα αγνοείς, σε βοηθάει να μην τα αγνοήσεις τελικά, αυτό είναι το ωραίο.

00:46:39 - 00:50:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κύριε Βασίλη, πόσα χρόνια μου είπατε ότι είστε στο επάγγελμα της πολιτικής γελοιογραφίας; Από το 1990 θα με υπολογίζετε. Μου είπατε πριν ατα, στο πώς αντιμετωπίζω δηλαδή τη γελοιογραφία. Κύριε Βασίλη ευχαριστώ πολύ για όσα μοιραστήκατε. Και εγώ ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ.

Περίληψη

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έλεγε ότι όταν η τέχνη είναι απολιτική απλά σημαίνει ότι έχει συμμαχήσει με την άρχουσα τάξη. Ο Βασίλης Παπαγεωργίου είναι ένας από τους γνωστότερους Έλληνες γελοιογράφους, που δεν διστάζει να σχολιάζει με τα σκίτσα του την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα. Από τα φοιτητικά του χρόνια ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με την πολιτική γελοιογραφία και να συνεργάζεται με εφημερίδες μεταξύ των οποίων ο «Ριζοσπάστης» και το «ΠΡΙΝ», στο οποίο δημοσιεύει μέχρι και σήμερα έργα του. Επίσης, στις μεγάλες μαθητικές πορείες, επί υπουργίας Αρσένη, το σκίτσο του έγινε το βασικό πανό των μαθητών. Στην παρούσα συνέντευξη αφηγείται τις εμπειρίες του από τον χώρο της γελοιογραφίας, τα πρώτα του βήματα, τα χαρακτηριστικά της τέχνης του, τα όρια του πολιτικού χιούμορ, αλλά και το πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα η πολιτική γελοιογραφία.

Βασίλειος Παπαγεωργίου

Ιωάννα Μουρά