«Η φτώχεια θέλει καλοπέραση»: H ιστορία μιας ταβέρνας ορόσημο των Πετραλώνων

Ενότητα 1

Τα Πετράλωνα, η οικογένειά της και ιδιαίτερες προσωπικότητες της γειτονιάς

00:00:00 - 00:16:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα, θα μου πεις το όνομά σου; Βούλγαρη Χαρούλα. Είμαι μαζί με τη Χαρά Βούλγαρη. Είναι 4 Σεπτεμβρίου του 2022. Ονομάζομαι Κωνσταντλέω και στους πελάτες: «Ρε μην μασάτε! Ξεχνάτε τι περάσανε οι παππούδες και οι γονείς μας και τώρα τα θέλουμε όλα στην πένα; Δεν γίνεται!».

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Θέματα
ProfessionsFamilyLocal HistoryNeighborhood

Ενότητα 2

Συνήθειες της εποχής, φτώχεια, ήθη και έθιμα

00:16:19 - 00:26:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και η ταβέρνα πώς και ξεκίνησε; Λοιπόν πώς ξεκίνησε. Ξεκίνησε τελείως στο ξεκούδουνο. Υπάρχει μία ταβέρνα που λειτουργεί ακόμα που λέγεται καίρι μας. Ήταν πάρα πολύ ωραία εμπειρία αυτή με το θέατρο, παρόλο που ήμουνα μικρή. Η αδερφή μου θυμάται περισσότερα. Πολύ ωραία εμπειρία!

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Πώς ξεκίνησε κι εξελίχθηκε η ταβέρνα και τα χρόνια της δικτατορίας

00:26:14 - 00:38:46

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όλα αυτά πριν το ‘68. Γιατί το ‘68 γύρισε σελίδα η οικογένεια και άνοιξε η ταβέρνα και πώς άνοιξε η ταβέρνα; Επειδή έπεφτε πολλή πείνα, έρχεολωνάκι ή στη Μύκονο και έχουν δεκαπέντε υπαλλήλους δεν ξέρω. Δεν είναι… Αφήνουν τους υπαλλήλους και δουλεύουν και πάνε στο Μπαλί διακοπές.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Φωτογραφίες και τεκμήρια

Ενότητα 4

Η μουσική στην ταβέρνα

00:38:46 - 00:43:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ας πούμε θυμάμαι… Πώς τον λέγανε; O Γιάννης έπαιζε το ντέφι και ο Σπύρος έπαιζε τη λατέρνα, ο Σπύρος ο λατερνατζής. Ήταν ένα δίδυμο που γύριπό την παρέα που παίζει;». Εντάξει, έτσι κι αλλιώς σε ένα παράλογο κόσμο ζούμε. Τέλος πάντων, καταργήθηκε και η ΑΕΠΙ, βγήκαν άλλα φυντάνια.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Απόφαση να συνεχίσει την ταβέρνα και ο ρόλος της μητέρας της

00:43:04 - 00:47:36

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσύ πώς και αποφάσισες να συνεχίσεις το μαγαζί; Πώς και αποφάσισα να συνεχίσω το μαγαζί… Tο αποφάσισα για ψυχολογικούς και για βιοποριστικο Έλεγα: «Όχι, το μαγαζί θα δουλέψει χωρίς αφεντικό. Δεν χρειάζεται αφεντικό» αλλά δεν γινότανε, θα είχε κλείσει. Θα είχε κλείσει το μαγαζί.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Τι είναι αυτό που κρατά το μαγαζί ανοιχτό και η σκληρή δουλειά από παιδί

00:47:36 - 01:04:41

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Χαρούλα εσύ τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που έχει κρατήσει το μαγαζί ανοιχτό πενήντα τέσσερα χρόνια; Ξέρεις τι πιστεύω και αυτό μου το λέει όμασταν με σταυρωμένα χέρια όπως τώρα. Τριάντα χρόνων δύο διαζύγια και να μεγαλώνεις κι ένα παιδί! Ε! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Αυτό, τέλος.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Φωτογραφίες και τεκμήρια
Η ταβέρνα

Η ταβέρνα της αφηγήτριας, Χαρίκλειας Βούλγαρη

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί για να διευκολυνθεί η παρακολουθήσή της.

Περίληψη

Η ιστορία μιας ταβέρνας ορόσημο για τη γειτονιά των Πετραλώνων. Η Χαρούλα, ιδιοκτήτρια της ταβέρνας το «Ασχημόπαπο», μας περιγράφει πώς ήταν η γειτονιά της έτσι όπως τη βίωσε από παιδί μέσα από την ταβέρνα από τα χρόνια της δικτατορίας μέχρι σήμερα. Μας μιλά για τις έντονες καταστάσεις που βίωναν, τα γλέντια, τη φτώχεια και τις δυσκολίες που πέρασαν. Αναλύει την απόφαση που πήρε ο πατέρα της να ανοίξει την ταβέρνα και τον μοναδικό ρόλο της μητέρας της που ήταν ο «αφανής ήρωας» σε μια πατριαρχική κοινωνία. Αποκαλύπτει τι είναι αυτό που την έκανε να συνεχίσει την ταβέρνα και τι είναι αυτό που την κρατά ανοιχτή για πενήντα τέσσερα χρόνια πλέον. Παρόλη τη μιζέρια και τα προβλήματα που έχει περάσει από μικρή, είναι ευγνώμων για τα ονειρεμένα παιδικά της χρόνια και για το ότι η ζωή της είναι πλούσια από εμπειρίες.


Αφηγητές/τριες

Χαρίκλεια Βούλγαρη


Ερευνητές/τριες

Κωνσταντίνος Χαρέμης


Ημερομηνία Συνέντευξης

03/09/2022


Διάρκεια

65'