«Δεν θα βλέπεις ήλιο, θα βλέπεις μόνο το φεγγάρι»: Μάρτυρας του Ιεχωβά σε αυστηρή απομόνωση κατά τη Χούντα

Σύντομη βιογραφία

00:00:00 - 00:01:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα.   Καλημέρα.   Είναι Τρίτη 09/08/2022 είμαι εδώ μαζί με τον… Πείτε μου το όνομά σας.   Βασίλης Δεδότσης.   Ωραία. Εγώ είμαι ηοπές και τα λοιπά, τότε ήταν άγνωστα τα φορολογικά συστήματα για έλεγχο και κυριολεκτικά μας έπιναν το αίμα, όπως λέμε, καθώς εργαζόμαστε.

Ο προβληματισμός για το ζήτημα της ζωής και του θανάτου και η λύση του

00:01:52 - 00:08:57

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Η ζωή μας πραγματικά σταμάτησε, προσωπικά η ζωή μου σταμάτησε, όταν διαπιστώθηκε καρκίνος στη μητέρα μου σε ηλικία μόλις 47 χρονών, η μητέρααφή και αυτός με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά της Αθήνας και με προτροπές δικές του «ψάξτ’ το Βασίλη δεν είναι τα πράγματα όπως τα γνωρίζαμε»…

Ο πρώτος γύρος στις φυλακές και η μεταφορά στο Πειθαρχείο

00:08:57 - 00:22:29

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εγώ ασφαλώς δεν ενέδωσα, δεν ανταποκρίθηκα στην πίεση και έντονη πίεση της αστυνομίας. Συνέχισα τις επαφές μου και στις 21 Ιουλίου του 1969, παρουσιάζονται λόγω της υγρασίας στις φυλακές. Επίσης των κακών συνθηκών διαβίωσης, θέρμανση δεν υπήρχε, μια σόμπα για 80-90 κρατούμενους.

Ο δεύτερος γύρος στις φυλακές

00:22:29 - 00:25:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το φαγητό δεν ήτανε το κατάλληλο. Δηλαδή μας έβαζαν φαγητό σε καραβάνες — καραβάνες τσίγκινες — κι ώσπου να πάμε στο τραπέζι να καθίσουμε, εγιατίου, επίσης αρκετά σημαδιακό και σημαντικό μέρος της όλης αυτής περιπέτειας. Αν μπορώ να ανοίξω την παρένθεση και να πάω λίγο στο ’74.

Η γενική επιστράτευση και η πτώση της Χούντας

00:25:28 - 00:33:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τον Νοέμβριο του 1973 γνωρίζουμε ότι έγιναν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ήρθε ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές. Είδααμε για Γιάννενα. Δεν ξαναείδαμε πλέον το Μπογιάτι, τις φυλακές Μπογιατίου. Πήγαμε στα Γιάννενα, από όπου και ήταν η τελευταία μας φυλακή.

Η δική στο Ρουφ και οι διεθνείς οργανισμοί

00:33:21 - 00:43:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στο διάστημα αυτό — επανέρχομαι τώρα στη δίκη τη δική μου — στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο που έλαβε χώρα στο Ρουφ και όπως τόνισα, απέναντι απνύχτα-μέρα, γιατί εγώ όταν κατάλαβα ότι με παρακολουθούσαν, προσπάθησα να αλλάξω ώρες και ημέρες. Παρ’ όλα αυτά, πάλι στα στα χνάρια μου.

Το ζήτημα ζωής και θανάτου λύνεται

00:43:32 - 00:48:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Η πρώτη σας επαφή με την Αγία Γραφή όταν ξεκινήσατε να τη διαβάζετε, ποιο ερώτημα σας απάντησε;   Πήρα απάντηση σε συγκεκριμένη για το πρόε καθώς περίμενε τον σταυρικό του θάνατο». Και αρχαίοι λάτρεις του Θεού επίσης. Το πρόβλημα της προσευχής το ‘χανε σε πολύ πολύ υψηλή θέση.

Η παρουσία του Θεού ήταν καθοριστική για να αντέξει στο Πειθαρχείο

00:48:39 - 00:51:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτή, λοιπόν, η προσωπική σχέση έγινε πολύ-πολύ έντονη στα δύσκολα χρόνια. Γιατί στους καιρούς που ζούμε, με τους γρήγορους ρυθμούς που ζούμο δεσμοφύλακας, πίστευε ότι έχω σαλέψει. Εγώ όμως επικοινωνούσα. Μετά από κάθε προσευχή, ένιωθα πιο γαλήνιος, πιο ήρεμος, έπαιρνα δυνάμεις.

Η συντροφιά των αρουραίων στο Πειθαρχείο

00:51:52 - 00:55:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Συνέβη κι ένα κωμικοτραγικό περιστατικό στη διάρκεια αυτής της απομόνωσης. Πολλές φορές ο άνθρωπος τι μπορεί να επιτελέσει… Μου ‘διναν μια μι συμπαγείς τους σβόλους. Ένα μήνα αυτά τα τρωκτικά ήταν για μένα ήταν η συντροφιά μου από κάθε άποψη. Αυτό ήτανε η παρένθεση στο ερώτημα.

Πως περνάει ο χρόνος στο Πειθαρχείο και στις φυλακές

00:55:55 - 01:01:47

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στο Πειθαρχείο δεν είχα δυνατότητες πολλές. Να περπατήσω ήταν η απόσταση δυόμισι μέτρα το μήκος επί ενάμισι, δεν είχα τη δυνατότητα — έκανα το πρωί στις 7:00, γύριζα το μεσημέρι στις 02:00 η ώρα. Στις φυλακές αξιοποίησα τις νομικές μου γνώσεις, γιατί φάνηκαν πολύτιμες αργότερα.

Ενότητα 11

Η υποστήριξη των αιτημάτων των Μαρτύρων του Ιεχωβά: κόμματα, Διεθνής Αμνηστία, πολιτικά πρόσωπα, Συνήγορος του Πολίτη

01:01:47 - 01:17:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Επειδή μετά την αποφυλάκιση δημιούργησα μια ομάδα, που θα ‘πρεπε αυτή η ομάδα να προσεγγίσει τους νομικούς της χώρας, δημοσιογράφους, να εκθμαστε τις διακοπές μας, ό,τι άλλο, αλλά δεν εστιάζουμε εκεί. Δεν κάνουμε μακροχρόνια προγράμματα, γιατί όλα αυτά έχουν αποδειχθεί φούσκες.

Συνθήκες στη φυλακή: εκδικητικότητα και υγιεινή

01:17:31 - 01:29:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μου είπατε ότι υπήρχαν φαινόμενα εκδικητικότητας, βεντέτες, ρουφιανιά μέσα στην φυλακή.   Σωστά.   Έχετε κάποιο παράδειγμα, όχι απαραίτηας απόψε και -ουρλιάζοντας- να τον πας και σε ξενοδοχείο;». Και φωνάζει και έρχεται από τον 951 λόχο ΕΣΑ, ένα τζιπάκι με τέσσρις ΕΣΑτζήδες.

Βασανιστήρια από την ΕΣΑ

01:29:50 - 01:39:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Για καλή μου τύχη, ο αδερφός μου, μας είχε συνοδεύσει με το λεωφορείο από το Άργος και του ‘ δωσα ένα βαλιτσάκι που ‘χα τα ρούχα τα πρώτης ι εδώ είναι ένα πινακάκι που δείχνει στη διάρκεια των ετών, μέχρι τον καιρό που είχε φτιαχτεί, πόσοι αντιρρησίες κρατήθηκαν στις φυλακές.

Παραλληλισμός με την ιστορία του Ιώβ

01:39:07 - 01:41:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα, θα θέλατε μήπως να μοιραστείτε κάποια ιστορία, όπως αυτή που είπατε του Ιώβ ή κάτι άλλο κάτι άλλο που θυμηθήκατε;   Απλώς με ενέπμένα. Γι’ αυτό λέω, με ενέπνεε αυτή η περίπτωση. Αντλούσα δύναμη δηλαδή απ’ τις αφηγήσεις της γραφής και συνεχίζω να αντλώ μέχρι σήμερα.

Συνθήκες και περιστατικo στο Πειθαρχείο

01:41:45 - 01:52:57

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε; Κάτι σημαντικό, κάτι που μπορεί να θυμηθήκατε;   Ήθελα απλώς να τονίσω ότι στη διάρκεια αυτών των φοβερών κας ιστορίες, που τους ρίχνουν στις αρένες οι Ρωμαίοι και τα λοιπά, η χαρά ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Έτσι. Και συνεχίζει και σήμερα.

Περίληψη

Ο Βασίλης Δεδότσης φυλακίστηκε για 8 χρόνια ως θρησκευτικός αντιρρησίας συνείδησης κατά τη διάρκεια της τεταμένης περιόδου της Χούντας, του «σκληρού καθεστώτος». Η παρουσία του Θεού που ένιωθε δίπλα του, τα εδάφια της Αγίας Γραφής, η συντροφιά των αρουραίων και η ανάγκη του για αναγνώριση των θρησκευτικών του αιτημάτων αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες για να ξεπεράσει τις κακουχίες, τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης και τα βασανιστήρια στις φυλακές.

Βασίλης Δεδότσης

Ζαφειρία Κάρλου