Καίτη Παπαδημητρίου: Από την Καστοριά στη Νέα Υόρκη και πίσω. Μια οικογενειακή ιστορία μετανάστευσης

Η μετανάστευση του πατέρα και της μητέρας της αφηγήτριας στην Αμερική

00:00:00 - 00:11:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ονομάζομαι Δανάη Θεοδωράκη, είμαι ερευνήτρια στο Istorima και βρίσκομαι μαζί με την... Θα αποφασίσουμε αν θα... Καίτη Παπαδημητρίου, ναι,ήσεις πράγματα από τη ζωή τους, σε βοηθάν να τους καταλάβεις και καλύτερα σε πολλά πράγματα. Οπότε, ναι, όλα αυτά με ενδιαφέρουνε. Σίγουρα.

Ο γάμος των γονιών της αφηγήτριας με συνοικέσιο στην Αμερική

00:11:07 - 00:16:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και εκεί σε ποια γειτονιά, σε ποια περιοχή βασικά της Νέας Υόρκης μένατε; Η Νέα Υόρκη ήτανε... εκεί που δούλευαν οι γουναράδες ήταν συγκεκ όλους έχω ακούσει ότι ήταν ένα τόσο αγαπημένο ζευγάρι... Οπότε ήταν εντελώς διαφορετικά τότε τα πράγματα. Με τα συν και με τα πλην βέβαια.

Η ζωή των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική και η επιθυμία της επιστροφής

00:16:55 - 00:22:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία, για πάλι, όταν πρωτοέφτασε ο πατέρας σας, είχε περάσει κι από τη νήσο Έλις; Έλις, βέβαια. Όλοι τους περνούσανε. Σας είχε πει κάτι ια κάποιους μήνες, η μητέρα μου με τα δυο της τα παιδιά. Είδε πώς είναι τα πράγματα και πήρε την απόφαση, ναι, να επιστρέψουμε στην Ελλάδα.

Η επιστροφή στην Ελλάδα και η προσαρμογή

00:22:31 - 00:35:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς το θυμάστε αυτό καθόλου; Θυμάμαι λίγο το ταξίδι, το υπερωκεάνιο. Πώς ήταν αυτό, τι θυμάστε; Εμπειρία, εντάξει. Ένα υπερωκεάνιο τερτή. Ναι, ωραία. Αυτά. Μια σύντομη ιστορία περί της μετανάστευσης και πώς μπορεί να επηρεάσει. Ναι, ωραία. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Παρακαλώ.

Περίληψη

Η αφηγήτρια μιλά για τη μετανάστευση του πατέρα και της μητέρας της στην Αμερική, για τον γάμο τους από προξενιό και τη ζωή τους εκεί. Η ίδια γεννήθηκε στην Αμερική, αλλά, όταν ήταν 8 ετών, η οικογένεια επέστρεψε στην Ελλάδα. Έτσι, θυμάται μόνο λίγα πράγματα από την εκεί ζωή της. Περιγράφει το ταξίδι της επιστροφής και την περίοδο προσαρμογής της στην Ελλάδα, εντοπίζοντας τις πιο σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη ζωή εκεί και τη ζωή εδώ.

Αικατερίνη Παπαδημητρίου

Δανάη Θεοδωράκη

11/03/2020

35'

Σημείωση Επιμελήτριας:
Η φράση "cast go" που αναφέρει η αφηγήτρια είναι πιθανότατα η φράση "Castle Garden", από την οποία προκύπτει (σε greeklish) το "Καστιγκάρι".