Μία από τις πρώτες γυναίκες σε αποστολή στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν: Ακροβατώντας ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο χωρίς φόβο για τίποτε

Παιδικά χρόνια και όνειρα

00:00:00 - 00:04:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Κυριακή, 29 Μαΐου του 2022 και βρίσκομαι μαζί με την κυρία Σοφία Παναγιωτάκη στο Κέντρο Θεσσαλονίκης. Εγώ ονομάζομαι Βασιλική Χατζητι έγινα νοσηλεύτρια. Δηλαδή στον στρατό πας, σου δίνουν την ειδικότητα και μετά σε εκπαιδεύουν πάνω σ’ αυτό. Οπότε έτσι έγινα νοσηλεύτρια.

ProfessionsMilitary

Πρώτη μέρα ως στρατιωτικός και νοσηλευτική

00:04:15 - 00:13:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θυμάσαι την πρώτη μέρα που ξεκίνησες εκεί; Βέβαια. Πώς δεν το θυμάμαι. Σαν νοσηλεύτρια ή σαν στρατιωτικός; Γιατί και τα δύο ήταν εξίσου ένλώνοντας βάζουμε νερό στο κρασί μας. Αλλά πιστεύω με βοήθησε και η δουλειά μου σε αυτό. Να είμαι δηλαδή και πιο συγχωρητική και πιο δοτική.

Αποστολές στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν

00:13:21 - 00:27:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Παρόλα αυτά μου είπες στην αρχή ότι ήθελες μία δουλειά με την οποία θα μπορούσες να μετακινείσαι. Ο στρατιωτικός μετακινείται. Βέβαια ανά πολύ. Γι’ αυτό σου λέω και μετά το Αφγανιστάν είπα: «Δεν ξαναπάω πουθενά». Μετά το Αφγανιστάν έκανα πολύ καιρό να συνέλθω από όταν γύρισα.

Στρατός και γυναίκες

00:27:26 - 00:30:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Επίσης, ένα άλλο που ήθελα να σχολιάσω είναι ότι εγώ, ξέρεις, επειδή στον στρατό, επειδή ήμουν σε νοσοκομείο και ήμασταν όλες γυναίκες κι αυαι πουτάνες». Και αυτό τους ακολουθούσε και μετά που γυρνούσαν. Γιατί μετά πάλι όλοι στο ίδιο νοσοκομείο ήμασταν. Οπότε η φήμη ακολουθούσε.

Οι ομαδικοί τάφοι στο Κόσοβο

00:30:30 - 00:38:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα ήθελα λίγο να γυρίσουμε πίσω στην αποστολή στο Κόσοβο που μου είπες και στους ομαδικούς τάφους. Θα ήθελες να μου πεις ποια ήταν η επαφή ν λάτρευα τη δουλειά μου, σιγά-σιγά, όχι ότι σταμάτησα ποτέ να την λατρεύω, απλά σιγά-σιγά ήθελα να αποστασιοποιούμαι. Μου έπεσε πολύ βαρύ.

Οι αντιδράσεις της οικογένειας

00:38:50 - 00:44:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το οικογενειακό σου περιβάλλον τι έλεγε για όλες αυτές τις αποφάσεις σου; Δεν είχε λόγο. Γενικώς από μικρή δεν επέτρεπα να έχουν λόγο. Καιορεία σου; Όχι. Νομίζω τα πιο βασικά στα είπα. Αυτά είχα να πω. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Εγώ. Ήταν χαρά μου, πραγματικά. Εγώ ευχαριστώ.

Περίληψη

Στη Σόφη άρεσε να φεύγει και να ταξιδεύει. Στην προσπάθειά της να βρει ένα επάγγελμα που θα μπορούσε να στηρίξει αυτό της το όνειρο, επέλεξε να μπει στον στρατό. Στον στρατό, απασχολήθηκε ως νοσηλεύτρια, όπου ήρθε αντιμετωπη με πολύ σκληρές καταστάσεις και εικόνες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο φόβου και σκληρότητας, η Σόφη δεν δίστασε να είναι εκεί για όσους την χρειάζονταν, ακόμη και όταν οι ανάγκες ήταν σε εμπόλεμες ζώνες, όπως αυτές του Κοσόβου και του Αφγανιστάν.

Σοφία Παναγιωτάκη

Βασιλική Χατζηευθυμίου