Ο τορπιλισμός του Έλλη στην Τήνο και το τραγουδάκι

Σύντομο βιογραφικό και παιδικά χρόνια

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, είναι Τετάρτη 14 Απριλίου, βρισκόμαστε στην Τήνο. Είμαι ο Σταύρος Βλάχος, το όνομά σας είναι;   Κατερίνα Μαρκουΐζου.   Ωραία. Κυ25 χρόνων. Και για αυτό, μετά που έγινε όλο αυτό το κακό, ξέραμε και άλλα, μέσα από την Παναγία, τι έγινε την ώρα που έγινε ο τορπιλισμός.

Μετακόμιση της οικογενείας στη Χώρα του νησιού

00:02:24 - 00:05:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Άρα για αυτό ήρθατε στη Χώρα, για να πάει στο γυμνάσιο-   Ναι, για να πάει στο γυμνάσιο ο Ευάγγελος, γιατί πολλές φορές κατέβαινε με τα πόρα τάξη δημοτικού, έβγαλα εδώ μέχρι την Πέμπτη, και την τελευταία τάξη την έβγαλα στη Σύρο, που ήταν και ο αδερφός μου τότε Διάκος εκεί.

Η ημέρα του τορπιλισμού του «Έλλη»

00:05:05 - 00:15:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πριν φτάσουμε στη μέρα του τορπιλισμού, το συζητούσατε ότι μπορεί να γίνει πόλεμος; Πως ήταν το κλίμα τότε, της εποχής;   Το συζητούσανε οι από το Φαλατάδο και είχανε μία μικρή συγγένεια με την Ελισάβετ. Για να με στέλνει να πηγαίνω να βλέπω την Ελισάβετ, θα ήτανε η συγγένεια.

Το τραγούδι για το «Έλλη»

00:15:42 - 00:19:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτή η κοπέλα γιατί ήταν εκεί; Τι είχε πάθει;   Είχε ζεματιστεί με νερό, έπεσε ένα καζανάκι νερό πάνω της. Δεν ξέρω τώρα, στα πόδια της; Σήτη και τέτοιο Βασιλιά, καράβια σαν το «Έλλη» μας θα φτιάξουμε μεγάλα και πολλά. Τελείωσε.   Ευχαριστούμε πολύ.   Παρακαλώ, παιδί μου.

Η ημέρα του τορπιλισμού και το σήμερα

00:19:27 - 00:26:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτά τώρα, τα γεγονότα, φαντάζομαι δεν τα έχετε ξεχάσει, έχουν περάσει από τότε 80 χρόνια σχεδόν.   80 ναι, παιδί μου. 80 και είναι. Και δν... Πως να πω; Σαν μνημείο. Και έχει μέσα οστά των παιδιών, δεν ξέρω τα ονόματά τους, και ένα κομμάτι από την τορπίλη. Και λέει τι είναι.

Αναμνήσεις από τον πόλεμο

00:26:00 - 00:37:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Απ’ τα χρόνια μετά του πολέμου θυμάστε κάτι άλλο έτσι πολύ έντονα;   Του πολέμου... Η πείνα! Την πείνα που είχαμε, παιδί μου. Πεινούσαμε   Να είστε καλά.   Χωρίς Θεό… Να είστε καλά, πάντα να μπορείτε να προσφέρετε για την πατρίδα μας τη μικρή, αλλά ευλογημένη και δοξασμένη.

Περίληψη

Η Κατερίνα Μαρκουΐζου αυτόπτης μάρτυρας του τορπιλισμού του καταδρομικού «Έλλη» από ιταλικό υποβρύχιο στις 15 Αυγούστου 1940 στο λιμάνι της Τήνου, περιγράφει τα γεγονότα της ημέρας. Αναφέρεται επίσης στην ιστορία ενός τραγουδιού για το Έλλη που εμπνεύστηκε εκείνες τις ημέρες μια κοπέλα, βλέποντας τους τραυματισμένους ναύτες στο νοσοκομείο της Τήνου και το οποίο πέρασε στην λαϊκή παράδοση του νησιού.

Κατερίνα Μαρκουΐζου