Ο άνθρωπος που έθεσε σε λειτουργία έναν πυρηνικό αντιδραστήρα

Βιογραφικά στοιχεία, οι σπουδές στην Αμερική

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία, ξεκινώντας θα ήθελα να μου πείτε το όνομα σας.   Νικόλαος Χρυσοχοΐδης.   Πολύ ωραία. Σήμερα είναι Παρασκευή 29/1ου, είμαι με τον κύιτουργίας Αντιδραστήρα. Έτσι ήταν τότε τα διπλώματα τα οποία δίνανε. Και μετά, όπως είπα, παρέμεινα για συνέχιση των μεταπτυχιακών σπουδών.

Το στήσιμο του αντιδραστήρα στην Ελλάδα

00:05:33 - 00:10:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτό το πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα, όταν ήρθα στην Ελλάδα και θα εγκαθιστούσαμε και εμείς δικό μας αντιδραστήρα, να μην έχουμε ανάγκη να γ και μετά, μέσα σε λίγο, μικρό χρονικό διάστημα, γίνονται τα πάντα και μάλιστα και γίνονται και σωστά. Αυτό είναι το αστείο του πράγματος.

Το «κρίσιμο πείραμα»

00:10:15 - 00:16:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Επομένως δηλαδή, στα γενέθλια του προέδρου, του Σπανίδη, έγινε η κρισιμότητα;   Βεβαίως! Έγινε στις 29... Πού έχω μια φωτογραφία, ρε παιδί μτο οποίο δεν το κάνουν όλοι, αυτό το πράγμα. Και δώσαμε σημασία και στο τεχνικό προσωπικό. Πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός σε αυτά.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας

00:16:40 - 00:22:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αργότερα -κάνω παρένθεση τώρα, πόσο πρέπει να προσέχει κανείς σε ορισμένα πράγματα- με κάλεσαν από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, ηκε σειρά βιβλίων γι' αυτά τα πράγματα. Έτσι γίνονται, σιγά-σιγά, αυτά τα πράγματα, Στην αρχή δόθηκαν πολλοί αντιδραστήρες σε πολλές χώρες.

Η υποτροφία στην Αμερική

00:22:22 - 00:24:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να σας ρωτήσω κάτι άλλο, εσείς στην Αμερική όταν πήγατε, την πρώτη φορά για να σπουδάσετε, που κάνατε τη μετεκπαίδευση, υποτροφία από πού βρανονικά. Ό,τι λεφτά παίρναμε από την Ελλάδα, τα παίρναμε από το κράτος. Στην αρχή δηλαδή, για τον πρώτο χρόνο, που μας έστελναν έξω, τότε.

Η βραδιά των εγκαινίων

00:24:25 - 00:28:48

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Και όταν έγιναν τα εγκαίνια του Δημόκριτου, που έγινε γιορτή. Ποιοι ήταν εκεί; Ήταν ο Βασιλιάς, ήταν η Βασίλισσα έχω δει φωτογραφίες ύ ενδιαφέρουσα. Δεν έδειχνε... Το ενδιαφέρον της δεν ήτανε έτσι τυπικό, ήτανε ουσιαστικό. Μάλιστα, έτσι που λες με τον Ισπανό, τον γαμπρό.

Η εργασία στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και στο Δημόκριτο

00:28:48 - 00:42:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και έπειτα, εσείς πώς πήρατε πρόσκληση από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να πάτε;   Πώς πήρα πρόσκληση… Ήταν η δουλειά μας, είχε εκθη ότι ήταν σχεδόν μέσα στην Αθήνα.   Οι κάτοικοι φοβόντουσαν; Υπήρχαν εκδηλώσεις;   Μέχρι να το πάρουν είδηση... Δεν πρόλαβαν να θυμώσουν.

Ραδιοϊσότοπα

00:42:44 - 00:48:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Έχω ακούσει από διάφορο κόσμο, πιο μικρούς λίγο από εσάς, ότι υπήρχε και ένα Σχολείο Ισοτόπων, που πολλο Αλλά νομίζω ότι μετά έγιναν αυτού του είδους οι ενημερωτικές... Εμείς δεχόμαστε και σχολεία ακόμη, καμιά φορά, αλλά δεν ερχόντουσαν πολύ.

Το διδακτορικό

00:48:52 - 00:52:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς, το διδακτορικό σας πότε το κάνατε;   Πότε το έκανα; Όσο ήμουν στην Αμερική. Α! Στην Αμερική το κάνατε.   Ναι.   Δηλαδή υπό την επίβλντάξει.   Νομίζω πως είπαμε αρκετά, αν έχουμε κάτι άλλο- Το ξαναπατάμε και το ξανανοίγουμε.    Εάν θέλεις και συμφωνείς εσύ, θα τα γράψεις.

Περίληψη

Ο Νικόλαος Χρυσοχοΐδης αφηγείται περιστατικά από τη ζωή του ως ένας από τους βασικότερους πρωταγωνιστές της ιστορίας του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών "Δημόκριτος". Η αφήγησή του περιστρέφεται κατά κύριο λόγο γύρω από την κατασκευή και τη λειτουργία του πρώτου και μοναδικού πυρηνικού αντιδραστήρα στην Ελλάδα.

Νικόλαος Χρυσοχοΐδης

Λουκάς Φρέρης