Δεκαπέντε χρόνια θερινό σινεμά

Γνωριμία με την Αφηγήτρια και την ιστορία της

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Θα μας πεις το όνομά σου; Φωτεινή Τσατσαράγκου. Είναι Κυριακή, 24 Ιανουαρίου του 2021. Βρισκόμαστε στη Λαμία με τη Φωτεινή Τσρό και πλαστικοποιημένο. Οπότε, κάναμε μία ανανέωση. Το βάψαμε, το φτιάξαμε. Βάλαμε λουλούδια, γιασεμιά, τριαντάφυλλα γύρω-γύρω στο σινεμά.

Έναρξη λειτουργίας και σταδιακή ανάπτυξη

00:04:20 - 00:06:10

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ξεκινάμε, λοιπόν, την πρώτη χρονιά. Εγώ θυμάμαι ήμουνα 27 χρόνων, δηλαδή πολύ μικρή θεωρώ για κάτι τέτοιο. Ήτανε απογοήτευση ο πρώτος μήνας.μάκι. Απ’ το Άνω Καλαμάκι ερχόταν, από Γλυφάδα, από Κηφισιά, από Πειραιά. Χρόνο με το χρόνο όλο και κάτι φτιάχναμε, όλο και κάτι φτιάχναμε.

Πελάτες και ευτράπελα στον κινηματογράφο

00:06:10 - 00:16:01

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θυμάμαι κάτι πολύ αστείο. Την πρώτη χρονιά παίζαμε με τα ηχεία… Τότε ήταν ακριβώς κάτω από την οθόνη. Ένα βράδυ θυμάμαι παίζαμε την ταινία τοί πελάτες—, ήταν ο Λουκιανός Κηλαηδόνης που ερχόταν μαζί με τον Ψαριανό και πολλοί άλλοι που δεν τους θυμάμαι. Και πολιτικοί που ερχότανε.

Θεματικές προβολές και αφιερώματα

00:16:01 - 00:20:58

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτό που παίζαμε κάθε Δεκαπενταύγουστο που δεν είχε κόσμο στην Αθήνα και μέναν οι πιο επιλεκτικοί, έτσι, αυτοί που ήμασταν στην Αθήνα… Παίζα ήταν. Και σε μία ερωτική σκηνή γυρίζει και μου λέει: «Μαμά, αυτός την αγαπάει αυτή, ε;». Τι άλλο; Είναι τόσα πολλά που… Το μυαλό μου έχει…

00:20:58 - 00:32:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα πω κάτι πολύ αστείο. Ήτανε μία περίοδος… Ένα καλοκαίρι η Αθήνα είχε γεμίσει ψύλλους. Ναι. Μην γελάς, είχε γεμίσει ψύλλους. Και εμείς αναπο πιο αστείο καμάκι: «Τι ώρα σχολάς; Να σε κεράσω ένα σουβλάκι;»! Πες μου, σε παρακαλώ, δηλαδή μιλάμε… Εντάξει… Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω…

Μπαρ Skippers

00:32:13 - 00:34:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κινηματογράφος Αχίλλειο μαζί με Skippers. Είναι... Το Skippers παραμένει ακόμα. Είναι ένα από τα μπαράκια που είναι κάτω στο Καλαμάκι, εκεί τί μετά, αφού πήγαν εκεί, μετά το έφερε και το άραξε εκεί και παραμένει εκεί. Αξίζει να πας να το δεις. Έχεις πάει. Τι άλλο; Αυτά… Δύσκολα…

Αύγουστος στην Αθήνα

00:34:45 - 00:38:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και ο Αύγουστος στην Αθήνα πώς ήταν; Απίθανος. Απίθανος! Καταρχήν, τότε, τα πρώτα χρόνια, το γραφείο ήταν στην Ακαδημίας. Μπορούσες να πεαλία δε μπορώ να καταλάβω! Αλλά, επειδή ήταν παραλιακός ο κινηματογράφος… Δεν νομίζω ότι… Συνταρακτικά χρόνια, απίστευτα χρόνια, πανέμορφα.

Το τέλος του κινηματογράφου

00:38:21 - 00:39:17

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και πώς τελειώνει η ιστορία των δεκαπέντε χρόνων; Η ιστορία τελειώνει άδοξα, γιατί αρρώστησε ο Αντώνης και αναγκαστήκαμε να τον δώσουμε τονς θερινός… Πολύ λίγοι έχουνε μείνει στην Αθήνα, πολύ λίγοι, πραγματικά. Κι ήταν κινηματογράφος ταράτσας, δεν ήτανε κάτω. Ήταν όμορφα. Αυτά.

Δουλειά και ανατροφή παιδιών

00:39:17 - 00:43:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα. Ωραία ήτανε. Έτσι, μας μετέφερες λίγο στο κλίμα της εποχής… Στο κλίμα της εποχής που τότε άλλαζαν πάρα πολλά, γιατί άρχισε να πέφτΉτανε λίγο κουραστικό, αλλά ήταν για μικρό διάστημα, δηλαδή περίπου ένας μήνας ήταν αυτός που γινόταν αυτό. Όλο τον άλλο καιρό ήταν εκτός.

Δουλειά στον ίδιο χώρο με το σύζυγο

00:43:20 - 00:44:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και πώς ήταν να δουλεύεις με τον άνδρα που ήσουν παντρεμένη στο ίδιο χώρο; Καταρχήν, δεν ήμασταν στον ίδιο χώρο! Ο καθένας είχε το πόστο τοδουλειές μας και έτσι δεν είχαμε… Και ήταν πάρα πολύ ωραία και πολύ ευχάριστα μπορώ να πω. Περνάγαμε πανέμορφα! Υπήρχαν στιγμές απίστευτες!

Κοινωνικές συναναστροφές και φιλίες

00:44:19 - 00:49:41

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γέλιο, χιούμορ και φυσικά πολύ καλή παρέα και καλούς φίλους. Αυτό μας κράτησε. Πολύ καλούς φίλους. Από τα τρία χρόνια, τέσσερα και μετά, ο κήμασταν γνωστοί με την ιδιοκτήτρια, και ο Τόνυ μαζί και όλοι εκεί περάσαμε ένα απίστευτο βράδυ. Η γνωριμία μας μαζί του ήτανε το κάτι άλλο.

Αποτίμηση εμπειρίας

00:49:41 - 00:57:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τι να πρωτοθυμηθώ; Τώρα σπασμωδικά θυμάμαι φάσεις, σκηνές. Δεκαπέντε χρόνια ήταν αυτά. Μία ζωή ολόκληρη! Τα καλύτερα μου χρόνια! Πραγματικά Ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτά που μοιράστηκες μαζί μας. Και εγώ ευχαριστώ. Ελπίζω να άξιζαν τον κόπο. Φυσικά και άξιζαν! Ευχαριστώ.

Περίληψη

Συναντήσαμε τη Φωτεινή Τσατσαράγκου, η οποία ήθελε να μοιραστεί μαζί μας ιστορίες μέσα και έξω από το θερινό σινεμά που διατηρούσε για δεκαπέντε χρόνια στην περιοχή του Φαλήρου με το σύζυγό της. Ευρισκόμενη πλέον μακριά από την περιοχή και τη συγκεκριμένη εργασία, ανατρέχει στο παρελθόν και αφηγείται όσα της εντυπώθηκαν. Στιγμές ξεχωριστές, αστείες, δυνατές, πανέμορφες όπως η ίδια αναφέρει συχνά.

Φωτεινή Τσατσαράγκου

Ζωή Αγγελακοπούλου