«Κάθε τατουάζ είναι μία καινούργια ιστορία»: ο πρώτος tattoo artist της Κέρκυρας

Βιογραφικά στοιχεία και τα ανήσυχα παιδικά χρόνια γεμάτα σκανδαλιές και αντίδραση

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Θα μας πεις το όνομά σου; Λέγομαι Αγάθος Σπυρίδων. Σήμερα λοιπόν είναι Τρίτη 29 Ιουνίου του 2021 και βρίικρό παιδί μου είχε πάρει ο παππούς μου, ας πούμε, 11, 12 χρονών ένα μηχανάκι, ένα σκουτεράκι μικρό τότε. Και δέθηκα πολύ με τα μηχανάκια.

Η αγάπη για τις μηχανές

00:04:23 - 00:06:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά άλλαζα μηχανές όταν μπορούσα, άλλαζα συνέχεια μηχανές, μηχανές, μηχανές… Φαντάσου που έβλεπα στον ύπνο μου κάθε βράδυ που έτρεχα σε αγώ πούμε, που είμαι 53 χρόνων έχω τη μηχανή μου, ας πούμε, και τη φτιάχνω ακόμη και... την έχω για το χόμπι μου, είναι το χόμπι μου η μηχανή.

Ενότητα 3

Το πρώτο του τατουάζ σε ηλικία 11 ετών και τα ερασιτεχνικά τατουάζ που έφτιαχνε με αυτοσχέδιο μηχάνημα στην εφηβεία του

00:06:45 - 00:15:10

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το χέρι σου πότε κατάλαβες ότι πιάνει; Ότι πιάνει στο θέμα;… Του σχεδίου. Του σχεδίου. Είχα δει τον πατέρα μου, έβλεπα τον πατέρα μου πάνι λίγο αργότερα, ας πούμε, στα 13, 14 που θέλαν άλλος μία καρδούλα, αλλιώς κάτι άλλο, άλλος έναν κεραυνό μικρό και τα κάναμε λίγο αργότερα.

Τα τατουάζ στον στρατό και ο λοχαγός που τον εκβίαζε

00:15:10 - 00:16:54

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Επαγγελματικά πώς αποφάσισες να ασχοληθείς; Επαγγελματικά αποφάσισα να ασχοληθώ με την πάροδο των χρόνων. Είχα φτιάξει ερασιτεχνικά μηχανάκ κάτω από το λεωφορείο από το παράθυρο και με έβριζε! Λέω: «Δεν πειράζει, εσύ ήθελες έτσι. Δεν θα μου πάρεις την τέχνη. Δεν γίνονται αυτά».

Ενότητα 5

Η δημιουργία του πρώτου στούντιο για τατουάζ στην Κέρκυρα το 1992, οι πελάτες, οι δυσκολίες και η εξέλιξη του τατουάζ μέσα στα χρόνια

00:16:54 - 00:27:46

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το πρώτο σου μαγαζί πώς το έφτιαξες; Έκανα παρέα με ένα παιδί από τους Κανακάδες όπου του άρεσαν και αυτού τα τατουάζ. Και συμφωνήσαμε, λέμού είναι εργοστασιακό, τώρα το άνοιξα. Όπου και εκεί μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αν δεν το ελέγξεις. Πρέπει να το δεις, να το βρεις.

Η διαδικασία δημιουργίας ενός τατουάζ

00:27:46 - 00:34:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς φτιάχνεται ένα τατουάζ; Για περιέγραψε μου τη διαδικασία από την αρχή αρχή. Από την αρχή αρχή. Τώρα φυσικά δεν είναι η εποχή… έχουν αλλνει και με το τατουάζ. Οπότε αποφεύγεις θάλασσα ή πισίνα για τέσσερις, πέντε, έξι μέρες, ανάλογα, και μετά είναι έτοιμο. Και μετά, με γεια!

Ενότητα 7

Ο πόνος του τατουάζ, ο τρόπος που αντιδρούν οι πελάτες σε αυτόν και οι διαφορές με βάση τα ξεχωριστά είδη δέρματος

00:34:42 - 00:39:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σου έχει τύχει κάποιος που να μην αντέχει τον πόνο; Ναι, αρκετοί! Συνήθως άντρες. Οι γυναίκες δεν έχουνε σχεδόν καθόλου πρόβλημα. Δηλαδή έχλάξουνε οι γραμμές, αν σμίξουνε γραμμές, αν η σκιά που έκανες θα γίνει μουτζούρα ή θα παραμείνει σκιά. Οπότε αυτό το κοιτάς όταν το κάνεις.

Η ιστορία με τον ηλικιωμένο πελάτη του που έκανε για πρώτη φορά τατουάζ στα 74

00:39:24 - 00:43:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Με τα χρόνια πόσο έχουν αλλάξει οι πελάτες; Το είδος του κόσμου που έρχεται; Έχουν αλλάξει πολύ! Ενώ πρώτα κάναν μόνο νέοι, παλιά, ας πούμελω να είναι διαφήμιση, όχι δυσφήμηση. Αν θέλω να χαλάσω» λέω «τη δουλειά μου, δεν περίμενα εσένα, τη χαλάω και μόνος μου!» Ναι, το έχω πει!

Η εξομολογητική σχέση που αναπτύσσουν οι πελάτες μαζί του και οι κίνδυνοι της δουλειάς

00:43:59 - 00:49:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ποια σχέση αναπτύσσεται με τους πελάτες την ώρα που γίνεται ένα τατουάζ; Η σχέση του ψυχολόγου! Είμαι ψυχολόγος. Ξεκινάει το τατουάζ και μέοσεκτικός και να τα χειριστείς ανάλογα. Με το καλό, να τα χειριστείς με το καλό, όχι με κόντρα και με τέτοια, γιατί θα βρεις τον μπελά σου.

Τα τατουάζ με «κακούς οιωνούς» που αποφεύγει να κάνει

00:49:30 - 00:54:29

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σου χει τύχει να ΄ρθει κάποιος και να σου πει: «Θέλω αυτό το σχέδιο» και να πεις: «Εγώ αυτό δεν το κάνω!»; Ναι, τώρα πλέον. Παλιά έκανα τα «με ρωτάς πόσο πονάει. Πόσο μπορώ να σου πω που πονάει; Πόσο; Δεν ξέρω, δεν έχω θερμόμετρο ακόμα» λέω «για τον πόνο! Δεν τον έχω μετρήσει!»

Τα αγαπημένα του τατουάζ και το πιο παράξενο που του έχουν ζητήσει

00:54:29 - 00:58:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τα αγαπημένα σου σχέδια ποια είναι; Που χαίρεσαι πολύ να τα φτιάχνεις. Χαίρομαι πολύ να τα φτιάχνω. Οτιδήποτε έχει λεπτομέρεια, κάτι, ξέρειλε το, αλλά όχι το πρόσωπό μου». Λέω: «Εντάξει». Και το είχα βγάλει και βίντεο. Φλόγες στα οπίσθια λοιπόν. Φλόγες στα οπίσθια, γύρω γύρω.

Απαιτητικοί πελάτες, αστεία περιστατικά και αναποδιές

00:58:14 - 01:03:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ο πιο απαιτητικός, παράξενος πελάτης που σου είχε έρθει; Έχουν έρθει πολλοί απαιτητικοί. Αλλά βασικά θυμάμαι έναν που μου είχε φέρει μία φωταμάτα να φτερνιστώ"». Ξέρεις, αυτός τον γαργαλούσε η μύτη και το άφηνε, το άφηνε, το άφηνε, όπως δούλευα εγώ, και του έδωσε μία και μπαμ.

Όταν οι πελάτες του αποσπούν την προσοχή και η κοπέλα που «έκλεψε» το τατουάζ της φίλης τη

01:03:42 - 01:06:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λέω... Και μετά το λέω: «Οτιδήποτε, θέλεις, να βήξεις ή να φτερνιστείς ή έτσι, μου λες "σταμάτα". Και το αφήνω λίγο» λέω «και βήχεις ή να βή στιγμή». Λέω: «Γιατί;». Την έπεισε να μην το κάνει. «Γιατί» λέω «για να το κάνεις εσύ; Πολύ έξυπνο» λέω «μπράβο». Λέω: «Εσύ θα προκόψεις».

Οι περιπτώσεις πελατών που τον έχουν συγκινήσει

01:06:35 - 01:11:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ποια είναι η πιο συγκινητική στιγμή που έχεις ζήσει εδώ στο μαγαζί; Συγκινητική στιγμή. Εντάξει, δεν έχω και πολλές συγκινητικές στιγμές. Αόλου να ψυχολογήσω, να καταλάβω το λόγο που το έκανε, εγώ δεν θα το έκανα πότε. Λέμε, χτύπα ξύλο! Ή ο καθένας, ας πούμε, δεν, τι θα κάνεις;

Ενότητα 15

Το τατουάζ με το οποίο κάλυψε ένα σημάδι στο σώμα μιας κοπέλας, το οποίο την ταλαιπωρούσε ψυχολογικά

01:11:06 - 01:14:56

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μου είπες ότι κάνεις τατουάζ και σε ανθρώπους που έχουνε ουλές, που έχουνε περάσει προβλήματα που έχουνε γράψει πάνω στο σώμα τους. Ποια περλάτη της. Εντάξει, θα ήταν κάπως, προφανώς, σε βαθμό που δεν μπορώ να το καταλάβω ούτε εγώ ούτε εσύ. Απλά το ότι χάρηκαν το χάρηκα και εγώ.

Ενότητα 16

Για όσους του λένε ότι θέλουν να μπουν στη δουλειά και η ψυχολογική του εκτόνωση κάνοντας τατουάζ όταν δεν είναι καλά

01:14:56 - 01:18:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ο κόσμος τώρα πώς αντιδρά όταν τους λες με τι ασχολείσαι; Πώς αντιδράει. Ο περισσότερος κόσμος, εντάξει, με ξέρουν τώρα που κάνω αυτή τη δκάνω κάποιο τατουάζ, κάνω πάνω μου! Κάνω πάνω μου, μου βγαίνει εκεί! Απλώνω το πόδι μου ή όπου φτάνω με το δεξί μου χέρι και κάνω πάνω μου.

Ενότητα 17

Η ιστορία του τατουάζ που έχει στο πόδι του και η αγάπη για την ελευθερία που του παρέχει αυτή η δουλειά

01:18:23 - 01:24:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πόσα τατουάζ έχεις; Τώρα δεν ξέρω πώς μετριώνται, γιατί είναι κάποια που είναι σε συνέχεια. Φυσικά και αυτό εδώ, εντάξει, δεν είναι… Αυτό τά που παιδεύτηκα εγώ χρόνια μπορώ να σου τα μάθω τώρα σε μία βδομάδα. Δεν είναι κάτι εύκολο, δεν είναι κάτι που το κάνει ο καθένας εύκολα.

Όταν το τατουάζ δεν είναι απλά ένα τατουάζ

01:24:19 - 01:30:46

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από όσα μας αφηγήθηκες τι κρατάς; Τι ξεχωρίζεις; Τίποτα! Τι να ξεχωρίσω; Για μένα είναι, αυτά που σου είπα, είναι μία ρουτίνα, είναι μία..ι θα του πω: «Από πού είσαι; Τι είσαι; Είσαι Τούρκος είσαι… Τι σκατά είσαι;». Ναι, όχι, ήταν Βέλγοι. Δηλαδή, από περίεργα ουου, όσα θέλεις!

Όσα του έχει μάθει αυτή η δουλειά για τη ζωή

01:30:46 - 01:34:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τι σου έχει μάθει αυτή τη δουλειά για τη ζωή; Τίποτα! Τίποτα και όλα! Μου έχει μάθει να προσέχεις, να είσαι επιφυλακτικός, το ό,τι καλύτεροτελειώσουμε ποτέ. Θα καθίσεις εδώ να γράφει μέχρι του χρόνου! Άλλη φορά. Άλλη φορά. Εντάξει. Όποτε θέλεις, στη διάθεσή σου. Να 'σαι καλά!

Περίληψη

Ο Σπύρος Αγάθος, ο πρώτος tattoo artist που άνοιξε studio στην Κέρκυρα, αφηγείται την ιστορία της σύνδεσής του με το τατουάζ, η οποία ξεκινάει από την ηλικία των 11 ετών, όταν και έκανε το πρώτο του τατουάζ, στον εαυτό του. Στη συνέχεια, μιλάει για τα χρόνια της εφηβείας του, τότε που, με ένα αυτοσχέδιο μηχάνημα φτιαγμένο από κασετόφωνο, το οποίο είχε πάντα μαζί του, έκανε tattoo σε φίλους και γνωστούς, σε μία εποχή που το τατουάζ δεν ήταν διαδεδομένο και συχνά συνοδευόταν από κοινωνικό στίγμα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όντας παθιασμένος με το τατουάζ, αποφασίζει να ανοίξει το πρώτο του στούντιο. Μιλά για την εξέλιξη της τέχνης του τατουάζ μέσα στα χρόνια και τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει στην αρχή, ενώ περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία δημιουργίας ενός τατουάζ. Ακόμα, μοιράζεται ξεχωριστές ιστορίες πελατών που τον έχουν επισκεφθεί, οι οποίες περιλαμβάνουν από ασυνήθιστα σχέδια και απαιτητικούς πελάτες, μέχρι ευτράπελα και συγκινητικές στιγμές.Tέλος, αναφέρεται στην εξομολογητική σχέση που αναπτύσσεται με τους πελάτες, στους κινδύνους και τις απαιτήσεις του επαγγέλματος αλλά και σε όλα όσα αγαπά σε αυτό.

Σπυρίδων Αγάθος

Μαρία Μακρή