Ανακαλύψαμε τα κόκαλα του μεγαλύτερου θηλαστικού που πέρασε από την Ελλάδα

Σύντομο βιογραφικό

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Βρισκόμαστε στο Ηράκλειο, μαζί με τον κύριο Χαράλαμπο Φασουλά, εγώ ονομάζομαι Γκουνέζος Γιώργος, είμαι ερευνητής στο Istorima. Θέλετε να να δύσει ο ήλιος, να μην βλέπεις, ας πούμε, στη συνέχεια. Οπότε, εντάξει, ήταν άλλες οι εποχές. Αυτό είναι, ήταν, άλλες εποχές ήταν αυτές.

Πρώτες παιδικές επαφές με τη γεωλογία

00:05:08 - 00:09:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ναι, ναι. Σε σχέση με τη φύση και ίσως με τα πρώτα ερεθίσματα που είχατε με τα απολιθώματα, με κάτι που έχει σχέση με την γεωλογία, κάτι τέσύ στη συνέχεια είσαι και παθιασμένος, θα λέγαμε, με αυτό το αντικείμενο. Πιθανόν να είναι αυτή η σχέση που ήρθε στη συνέχεια από μόνη της.

Το μητάτο

00:09:30 - 00:13:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλετε να αναφέρετε τι σημαίνει η λέξη «μητάτο», επειδή θα μας ακούσουν και κάποιοι που δεν θα το ξέρουνε. Ναι, το μητάτο είναι η ονομασίαν ήταν τόσο υπόσκαφοι ή όχι στο σύνολό τους υπόσκαφοι. Και έχουν βρεθεί και τάφοι που δεν είναι υπόσκαφοι όπως οι μινωικοί ή οι μυκηναϊκοί.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

00:13:37 - 00:16:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα. Θέλετε να μου περιγράψετε, δεν είμαι σίγουρος για αυτό, θα μου το πείτε, ήσασταν στην αρχή της δημιουργίας του Μουσείου Φυσικής Ισνικότερα στο φυσικό περιβάλλον, οπότε σου δίνει μία σφαιρική εικόνα, τουλάχιστον του αντικείμενο του οποίου εσύ πραγματεύεσαι και μελετάς.

Η ανακάλυψη του δεινοθηρίου

00:16:37 - 00:25:47

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλετε να μου πείτε για... Έχω γράψει εδώ: Μπορείτε να μου περιγράψετε πώς μάθατε την ύπαρξη του σκελετού του δεινοθηρίου και την διαδικασίο, πράγματι, έτσι. Στην πορεία βέβαια ανακαλύφθηκαν άλλες τρεις θέσεις, πάλι στη Σητεία, όπου βρήκαμε απολιθώματα από το αντίστοιχο είδος.

Περιγραφή του ζώου

00:25:47 - 00:26:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το οποίο τι ύψος είναι;  Είναι γύρω στα 4,5 μέτρα ύψος και 5,5 μέτρα μήκος. Γι' αυτό λέμε ότι είναι μάλλον το μεγαλύτερο χερσαίο ζώο που έκνή βλάστηση. Γιατί αυτό το ζώο ήταν δασόβιο. Άρα, υπήρχε ουσιαστικά ένα περιβάλλον το οποίο θα μπορούσε να το συντηρήσει εκείνη την εποχή.

Τα αισθήματα τη στιγμή της ανακάλυψης

00:26:59 - 00:29:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ποια είναι η αίσθηση; Πώς αισθανθήκατε όταν έγινε όλο αυτό; Δηλαδή...  Κοίταξε, ήταν κάτι φοβερό, έτσι; Δηλαδή είναι από τις εμπειρίες πουταν το πιο εντυπωσιακό δείγμα από αυτό το ζώο που βρέθηκε, γιατί ήτανε ενοποιημένο όλη η κάτω σιαγόνα με όλα τα δόντια και τον χαυλιόδοντα.

Άλλα απολιθώματα στην Ελλάδα

00:29:53 - 00:35:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτό υπάρχει στη μόνιμη συλλογή;  Ναι, ναι, το έχουμε κάνει ένα... Εντάξει, υπάρχει στις συλλογές μας, αλλά υπάρχει και αντίγραφο πλέον ποας πρόγονος των ανθρώπων, ανήκει σε αυτή την ομάδα η οποία λέγεται «ανθρωπίνους» που είναι οι πρόγονοι των ανθρώπων, των homo στη συνέχεια.

Ιχνοαπολιθώματα

00:35:27 - 00:37:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλετε να μου κάνετε και μία εισαγωγή λίγο σε αυτό; Επειδή το είπαμε χωρίς να κάνουμε την εισαγωγή, οπότε κάποιος δε θα καταλάβει πού είναι εργασία, που αναφέρει και την ηλικία, αναφέρει και την πιθανότητα ότι αυτά προέρχονται από κάποια προγονική μορφή των σύγχρονων ανθρώπων.

Η έρευνα για νέα απολιθώματα

00:37:02 - 00:39:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σκέφτομαι να ανοίξουμε ένα άλλο θέμα, εκτός άμα θέλετε πριν να ανοίξουμε ένα άλλο θέμα, να μου πείτε κάποια άλλη προσωπική σας επαφή με κάπ καταφέρει ακόμα να βρούμε αυτές τις θέσεις και να μπορέσουμε να συλλέξουμε κάποια καλά δείγματα από αυτά τα απολιθώματα, αλλά ψάχν ουμε.

Το Γεωπάρκο Ψηλορείτη

00:39:59 - 00:59:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του Γεωπάρκου Ψηλορείτη; Αυτό είναι ένα άλλο ενδιαφέρον κεφάλαιο, θα έλεγα, και έχει να κάνει... ναι, το κατά πόσον τώρα αυτό θα μας λύσει τα προβλήματα ή απλά εντείνει κάποια άλλα είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση που έχει πολλές διαστάσεις.

Η σχέση κοινωνίας και φύσης στην Κρήτη

00:59:44 - 01:09:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πάντως, έτσι λίγο συνοπτικά, σε σχέση με το πώς διαχειρίζονται τέτοιου είδους αναπτυξιακά έργα διάφορες εταιρείες ή ο κρατικός μηχανισμός εεν κάνω λάθος– για το πόσο μπορεί να προσφέρει ο εναλλακτικός τουρισμός στην τοπική οικονομία. Οπότε σίγουρα υπάρχει μία τεράστια δυναμική.

Επίλογος. Η σχέση του ανθρώπινου γένους με τη φύση

01:09:06 - 01:17:56

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μια ερώτηση που έχω ακόμα, σε σχέση με την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα στη φύση και με τις γνώσεις σας και σαν επιστήμονας, άμα πισττι μας ξέφυγε… στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ναι! Ωραία. Σας ευχαριστώ πολύ. Να είσαι καλά. Να είστε καλά και εσείς και είμαστε σε επαφή.

Περίληψη

Ο Χαράλαμπος Φασουλάς είναι γεωλόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και συντονιστής του Γεωπάρκου UNESCO του Ψηλορείτη. Μέσα στα διάφορα ευρήματά του ξεχωρίζει η ανακάλυψη του απολιθωμένου σκελετού του δεινοθήριου, ενός προγόνου του σημερινού ελέφαντα και ίσως του μεγαλύτερου χερσαίου θηλαστικού που πέρασε ποτέ απ' τον ελλαδικό χώρο.

Χαράλαμπος Φασουλάς

Γιώργος Γκουνέζος