Ανακαλύψαμε τα κόκαλα του μεγαλύτερου θηλαστικού που πέρασε από την Ελλάδα

Segment 1

Σύντομο βιογραφικό

00:00:00 - 00:05:08

Partial Transcript

Βρισκόμαστε στο Ηράκλειο, μαζί με τον κύριο Χαράλαμπο Φασουλά, εγώ ονομάζομαι Γκουνέζος Γιώργος, είμαι ερευνητής στο Istorima. Θέλετε να να δύσει ο ήλιος, να μην βλέπεις, ας πούμε, στη συνέχεια. Οπότε, εντάξει, ήταν άλλες οι εποχές. Αυτό είναι, ήταν, άλλες εποχές ήταν αυτές.

Lead to transcript

Segment 2

Πρώτες παιδικές επαφές με τη γεωλογία

00:05:08 - 00:09:30

Partial Transcript

Ναι, ναι. Σε σχέση με τη φύση και ίσως με τα πρώτα ερεθίσματα που είχατε με τα απολιθώματα, με κάτι που έχει σχέση με την γεωλογία, κάτι τέσύ στη συνέχεια είσαι και παθιασμένος, θα λέγαμε, με αυτό το αντικείμενο. Πιθανόν να είναι αυτή η σχέση που ήρθε στη συνέχεια από μόνη της.

Lead to transcript

Segment 3

Το μητάτο

00:09:30 - 00:13:37

Partial Transcript

Θέλετε να αναφέρετε τι σημαίνει η λέξη «μητάτο», επειδή θα μας ακούσουν και κάποιοι που δεν θα το ξέρουνε. Ναι, το μητάτο είναι η ονομασίαν ήταν τόσο υπόσκαφοι ή όχι στο σύνολό τους υπόσκαφοι. Και έχουν βρεθεί και τάφοι που δεν είναι υπόσκαφοι όπως οι μινωικοί ή οι μυκηναϊκοί.

Lead to transcript

Segment 4

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

00:13:37 - 00:16:37

Partial Transcript

Μάλιστα. Θέλετε να μου περιγράψετε, δεν είμαι σίγουρος για αυτό, θα μου το πείτε, ήσασταν στην αρχή της δημιουργίας του Μουσείου Φυσικής Ισνικότερα στο φυσικό περιβάλλον, οπότε σου δίνει μία σφαιρική εικόνα, τουλάχιστον του αντικείμενο του οποίου εσύ πραγματεύεσαι και μελετάς. 

Lead to transcript

Segment 5

Η ανακάλυψη του δεινοθηρίου

00:16:37 - 00:25:47

Partial Transcript

Θέλετε να μου πείτε για... Έχω γράψει εδώ: Μπορείτε να μου περιγράψετε πώς μάθατε την ύπαρξη του σκελετού του δεινοθηρίου και την διαδικασίο, πράγματι, έτσι. Στην πορεία βέβαια ανακαλύφθηκαν άλλες τρεις θέσεις, πάλι στη Σητεία, όπου βρήκαμε απολιθώματα από το αντίστοιχο είδος. 

Lead to transcript

Segment 6

Περιγραφή του ζώου

00:25:47 - 00:26:59

Partial Transcript

Το οποίο τι ύψος είναι;  Είναι γύρω στα 4,5 μέτρα ύψος και 5,5 μέτρα μήκος. Γι' αυτό λέμε ότι είναι μάλλον το μεγαλύτερο χερσαίο ζώο που έκνή βλάστηση. Γιατί αυτό το ζώο ήταν δασόβιο. Άρα, υπήρχε ουσιαστικά ένα περιβάλλον το οποίο θα μπορούσε να το συντηρήσει εκείνη την εποχή.

Lead to transcript

Segment 7

Τα αισθήματα τη στιγμή της ανακάλυψης

00:26:59 - 00:29:53

Partial Transcript

Ποια είναι η αίσθηση; Πώς αισθανθήκατε όταν έγινε όλο αυτό; Δηλαδή...  Κοίταξε, ήταν κάτι φοβερό, έτσι; Δηλαδή είναι από τις εμπειρίες πουταν το πιο εντυπωσιακό δείγμα από αυτό το ζώο που βρέθηκε, γιατί ήτανε ενοποιημένο όλη η κάτω σιαγόνα με όλα τα δόντια και τον χαυλιόδοντα.

Lead to transcript

Segment 8

Άλλα απολιθώματα στην Ελλάδα

00:29:53 - 00:35:27

Partial Transcript

Αυτό υπάρχει στη μόνιμη συλλογή;  Ναι, ναι, το έχουμε κάνει ένα... Εντάξει, υπάρχει στις συλλογές μας, αλλά υπάρχει και αντίγραφο πλέον ποας πρόγονος των ανθρώπων, ανήκει σε αυτή την ομάδα η οποία λέγεται «ανθρωπίνους» που είναι οι πρόγονοι των ανθρώπων, των homo στη συνέχεια.

Lead to transcript

Segment 9

Ιχνοαπολιθώματα

00:35:27 - 00:37:02

Partial Transcript

Θέλετε να μου κάνετε και μία εισαγωγή λίγο σε αυτό; Επειδή το είπαμε χωρίς να κάνουμε την εισαγωγή, οπότε κάποιος δε θα καταλάβει πού είναι εργασία, που αναφέρει και την ηλικία, αναφέρει και την πιθανότητα ότι αυτά προέρχονται από κάποια προγονική μορφή των σύγχρονων ανθρώπων.

Lead to transcript

Segment 10

Η έρευνα για νέα απολιθώματα

00:37:02 - 00:39:59

Partial Transcript

Σκέφτομαι να ανοίξουμε ένα άλλο θέμα, εκτός άμα θέλετε πριν να ανοίξουμε ένα άλλο θέμα, να μου πείτε κάποια άλλη προσωπική σας επαφή με κάπ καταφέρει ακόμα να βρούμε αυτές τις θέσεις και να μπορέσουμε να συλλέξουμε κάποια καλά δείγματα από αυτά τα απολιθώματα, αλλά ψάχν ουμε. 

Lead to transcript

Segment 11

Το Γεωπάρκο Ψηλορείτη

00:39:59 - 00:59:44

Partial Transcript

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του Γεωπάρκου Ψηλορείτη; Αυτό είναι ένα άλλο ενδιαφέρον κεφάλαιο, θα έλεγα, και έχει να κάνει... ναι, το κατά πόσον τώρα αυτό θα μας λύσει τα προβλήματα ή απλά εντείνει κάποια άλλα είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση που έχει πολλές διαστάσεις.

Lead to transcript

Segment 12

Η σχέση κοινωνίας και φύσης στην Κρήτη

00:59:44 - 01:09:06

Partial Transcript

Πάντως, έτσι λίγο συνοπτικά, σε σχέση με το πώς διαχειρίζονται τέτοιου είδους αναπτυξιακά έργα διάφορες εταιρείες ή ο κρατικός μηχανισμός εεν κάνω λάθος– για το πόσο μπορεί να προσφέρει ο εναλλακτικός τουρισμός στην τοπική οικονομία. Οπότε σίγουρα υπάρχει μία τεράστια δυναμική.

Lead to transcript

Segment 13

Επίλογος. Η σχέση του ανθρώπινου γένους με τη φύση

01:09:06 - 01:17:56

Partial Transcript

Μια ερώτηση που έχω ακόμα, σε σχέση με την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα στη φύση και με τις γνώσεις σας και σαν επιστήμονας, άμα πισττι μας ξέφυγε… στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ναι! Ωραία. Σας ευχαριστώ πολύ. Να είσαι καλά. Να είστε καλά και εσείς και είμαστε σε επαφή.

Lead to transcript

Part of the interview has been removed to facilitate its flow.

Summary

Ο Χαράλαμπος Φασουλάς είναι γεωλόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και συντονιστής του Γεωπάρκου UNESCO του Ψηλορείτη. Μέσα στα διάφορα ευρήματά του ξεχωρίζει η ανακάλυψη του απολιθωμένου σκελετού του δεινοθήριου, ενός προγόνου του σημερινού ελέφαντα και ίσως του μεγαλύτερου χερσαίου θηλαστικού που πέρασε ποτέ απ' τον ελλαδικό χώρο.


Narrators

Χαράλαμπος Φασουλάς


Field Reporters

Γιώργος Γκουνέζος



Interview Date

02/06/2021


Duration

77'