Μια ποδοσφαιρίστρια μέσα στα ανδροκρατούμενα ελληνικά γήπεδα

Επαφή με ποδόσφαιρο σε παιδικά και φοιτητικά χρόνια

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Τετάρτη 7 Απριλίου του 2021. Είμαι με τη Νανά Πλεξίδα στη Βάρη Αττικής. Είμαι η Πένυ Βασιλάκη, ερευνήτρια στο Istorima, και ξεκινάμεκεί έμαθα και τα περισσότερά μου κόλπα, αν θέλουμε να πούμε. Και ναι, άρα πολύ μικρή θα πω. Η αγάπη μου για το ποδόσφαιρο ήτανε από πάντα.

Ζώντας με τη διαφορετικότητα ως παιδί

00:02:34 - 00:04:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Ας ξεκινήσουμε αυτό, απ’ την παιδική ηλικία. Σαν παιδί ένιωσες ποτέ αμήχανα για το γεγονός ότι παίζεις ποδόσφαιρο, είτε από την πλευρυς λέω ότι δεν χρειάζεται να σχολιάζετε ότι παίζω ποδόσφαιρο. Δεν έχει να κάνει με το φύλο αλλά με τις επιθυμίες και την κλίση του καθενός.

Λαχτάρα για γυμναστική και ποδόσφαιρο

00:04:02 - 00:04:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Θυμάσαι, έτσι, από την παιδική ηλικία, είτε από το Δημοτικό είτε αργότερα απ’ την εφηβική, έντονες στιγμές που να νιώθεις περηφάνια γέχρι να τους πείσω ήταν διστακτικοί και τα αγόρια να με παίρνουν να παίξουμε. Αλλά, όταν το κατάφερνα ήμουνα πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Αυτά.

Συναισθήματα πρώτου αγώνα

00:04:55 - 00:06:34

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Να περάσουμε λίγο στα επαγγελματικά και μετά επιστρέφουμε στα παιδικά χρόνια αργότερα. Θέλω να μου περιγράψεις τα πάντα και πώς αιστη όρεξη να το συνεχίσω για όσο πάει και να αξιοποιήσω τα χαμένα χρόνια που δεν μπόρεσα να κάνω μικρότερη ποδόσφαιρο και να μάθω τα βασικά.

Κακοπροαίρετα σχόλια και σεξισμός

00:06:34 - 00:07:56

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στην κερκίδα τι γινόταν;  Στην κερκίδα… όταν παίζαμε γυναίκες, έτσι; Η αλήθεια είναι ότι οι κερκίδες δεν είναι όπως έχετε συνηθίσει στο ποδτερα σχόλια ήταν θετικά, γιατί όσοι έχουν έρθει στην κερκίδα συνήθως στο ποδόσφαιρο γυναικών είναι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου γυναικών. Αυτά.

Καλύτερες και χειρότερες στιγμές ως επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια

00:07:56 - 00:12:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλεις να μας περιγράψεις τις τρεις καλύτερες στιγμές σου σαν επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια; Επαγγελματίας, ναι… Να πω εδώ πέρα, στο σημείοές είναι οι τρεις πιο κακές στιγμές, θα έλεγα, που 'χω να θυμηθώ από το ποδόσφαιρο σαν αθλήτρια. Τέλεια. Όχι τέλεια… Ναι! Μένουν κι αυτά.

Στήριξη από κοντινό περιβάλλον

00:12:59 - 00:14:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αντιλαμβάνομαι, ναι. ΟΚ, μετά ποιοι είναι και ποιοι υπήρξαν για να κινητοποιήσουν τα βήματά σου, αλλά ακόμα και σήμερα ποιους αισθάνεσαι ως να παίξουμε για να ηρεμήσω». Οπότε, γονείς και φίλοι, θα πω, χωρίς να πω ένα συγκεκριμένο όνομα, γιατί δεν είναι όντως ένα. Είναι πολλοί.

00:14:16 - 00:16:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να πάμε στο… Όχι, δεν θα πάμε. Θα πάμε σ’ αυτό πρώτα, αν άκουσες εσύ σαν Νανά ποτέ σχόλιο το οποίο σε πείραξε πραγματικά, ότι ήσουν έτοιμη νμιλώντας για στερεότυπα, εσύ η ίδια, ωστόσο, γιατί δεν είμαστε πάντα… ειδικά σε μικρότερες ηλικίες, δεν έχουμε πάντα τις άμυνες… Όχι, όχι.

Έμφυλη ταυτότητα και ποδόσφαιρο

00:16:16 - 00:17:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και στο λέω κι από μένα, δηλαδή. Ένιωσες ποτέ ότι διακυβεύεται η θηλυκή σου πλευρά ή η γυναικεία σου ταυτότητα επειδή παίζεις ποδόσφαιρο; Νμεγαλώνοντας έχτισα τις άμυνές μου. Κατάλαβα ότι είναι διαχειρίσιμο κι ότι δεν έχει να κάνει το φύλο με το ότι ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο.

Η προπονητική ως επάγγελμα και προπονητικές αρχές

00:17:33 - 00:22:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Να περάσουμε, λοιπόν τώρα στην άλλη πλευρά την πλευρά, την πιο αμιγώς επαγγελματική, με την έννοια ότι είναι, υποθέτω, και η πηγή χρηαι καλοί άνθρωποι, σωστοί και να προσπαθούν. Αφού κάνουν αυτό που αγαπούν, να το κάνουνε σωστά· με ό,τι ασχολούνται να το κάνουν και σωστά.

Τραυματισμοί

00:22:07 - 00:23:38

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τραυματίστηκες ποτέ; Ναι, ναι. Τραυματίστηκα στο ποδόσφαιρο αλλά σαν φοιτήτρια. Δεν είχα ακόμα ξεκινήσει να παίζω μπάλα σε ομάδα. Αλλά, το δεν θα μπορέσω να ξαναπαίξω, να ξανατρέξω. Είχα απογοητευτεί πάρα πολύ. Αλλά, είμαστε εδώ. Είμαι καλά, παίζω. Όλα καλά, όλα ανθηρά. Αυτό.

Η προπονητική ως επάγγελμα

00:23:38 - 00:25:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κι αυτό τώρα… το κάλυψες εν μέρει. Σε τέτοιες στιγμές, σε στιγμές τραυματισμού ή τώρα με την καραντίνα που ο αθλητικός κλάδος είναι από αυτοω. Δεν έχω καταλήξει ακόμα, γιατί πάντα κερδίζει το συναίσθημα, όπως, ξέρεις. Και οπότε, συνεχίζουμε. Ποδόσφαιρο και όπου πάει για την ώρα.

Αφιέρωση πρώτου γκολ

00:25:22 - 00:26:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πάλι τετριμμένη η ερώτηση που θα σου κάνω. Όχι ρε. Μα κι εγώ τετριμμένα σου απαντάω, οπότε μην διστάζεις. Θα πάω πάλι πίσω στο πρώτο γκολ.ε, δεν σου κρύβω. Και όταν είχα την τύχη να συμβαίνει να έχω κόσμο έξω και να μπορώ να αφιερώσω ήτανε τεράστια χαρά. Αυτό. Τι ωραία! Ναι.

Βήματα προόδου σε ποδόσφαιρο γυναικών

00:26:32 - 00:29:56

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Και νομίζω θα κλείσω με μια τελευταία ερώτηση, πάλι βιωματική: Αισθάνεσαι πως σε σχέση με —βγαίνει φυσικά από τα συμφραζόμενα, αλλά τα πολύ χρόνο. Ακόμα και χρήματα δίνουμε απ’ την τσέπη μας για να μπορέσουμε να το υποστηρίξουμε όλο αυτό. Κι είναι κρίμα κι άδικο. Αυτό.

Ενδεχόμενο μετανάστευσης σε εξωτερικό

00:29:56 - 00:33:51

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία, λοιπόν. Τελευταία ερώτηση. Δεν έχω θέμα. Λοιπόν… Την ξέχασα! Έπαθες Νανά; Να την δω. Την θυμήθηκα! Τελευταία ερώτηση, γιατί σε βλ  Οπότε ναι, το εξωτερικό όχι. Ήτανε σκέψη που δεν ήρθε ποτέ. Περίλαμπρα θα πω. Νομίζω ότι τελειώσαμε κάπου εδώ. ΟΚ. Τέλος συνέντευξης.

Περίληψη

Η Νανά αφηγείται τα βιώματά της ως ποδοσφαιρίστριας και προπονήτριας σε ακαδημίες ποδοσφαίρου, καθώς και την αγάπη της για τη μπάλα ήδη από την παιδική της ηλικία. Μια παρουσία στιβαρή και ιδιαιτέρως αγαπητή στον χώρο των γηπέδων εξιστορεί σύντομα αλλά περιεκτικά τις μνήμες, τις φιλοδοξίες αλλά και τα όνειρά της για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του «ποδοσφαίρου γυναικών».

Νανά Πλεξίδα

Παναγιώτα Βασιλάκη