«Έφαγα 180 ενέσεις στα πισινά για να γλιτώσω από τη φυματίωση»: παιδικές αναμνήσεις από τα Σανατόρια και τις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης

Αναχώρηση για την παιδούπολη

00:00:00 - 00:06:57

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Πώς ονομάζεστε;   Ονομάζομαι Μιντιούρης Απόστολος του Στεργίου.   Είναι Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021. Είμαι με τον Μιντιούρη Αε σε ένα μεγάλο χωριό και είπαν ότι: «Εδώ θα κατεβείτε. Δεν θα απομακρυνθείτε. Όλα θα είσαστε κοντά στους υπεύθυνους που σας συνοδεύουνε».

Η άφιξη και ο πρώτος καιρός στην παιδούπολη

00:06:57 - 00:12:49

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ήταν ο Πειραιάς. Στον Πειραιά, βρήκαμε κάτι ηλεκτρονικά jukebox που παίζανε τότε με δισκάκια μουσική, ωραιότατη μέρα, είχαν και κάτι τραπέζιειρά. Είναι με την κατάσταση. Όταν θα 'ρθει η σειρά σου -λέει- θα σε βγάλουμε και σένα φωτογραφία», μου είπε αυτός. Με αγκάλιασε κι έφυγα.

Η φυματίωση και η επιστροφή στο Σουφλί

00:12:49 - 00:21:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από τότε που κάναμε αυτή τη συζήτηση, πέρασαν τρεις μέρες, ήρθε ένα τζιπάκι με μία νοσηλεύτρια τότε του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Μία κυρίαανε με πτυχία και με γνώσεις. Αυτή ήταν όλη η περιήγηση, είτε τα καλά είτε τα κακά. Αυτά που πέρασα, αυτά θυμάμαι και αυτά είχα να σας πω.

Η αναχώρηση για την παιδούπολη

00:21:14 - 00:23:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τι σας έκανε αρχικά να φύγετε από δω σκαστός; Είχατε…   Εδώ εκείνο το οποίο με ανάγκασε εμένα προσωπικά τέτοια ώρα που μιλάμε 18:00-19:00 ηίζανε. Και είχαμε προσαρμοστεί πλέον και στα 4 χρόνια πλέον ξεχάσαμε το περιβάλλον εδώ και προσαρμοστήκαμε το περιβάλλον της παιδουπόλεως.

00:23:39 - 00:35:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και πότε διαγνωστήκατε με τη φυματίωση; Ήταν από την δεύτερη χρονιά;   Λοιπόν, αυτό το πράγμα όταν εγώ πήγα στην παιδούπολη, πήγα με τη φυμσι ήταν η εξυπνάδα μου, έτσι με αγάπησε ο κόσμος, ήμουνα μέσ’ τον κόσμο. Και μέχρι τη στιγμή που σας είπα που κατέληξα να πάω στο Σ.Ε.Κ.

Εμπειρία από τη σηροτροφία στο Σουφλί

00:35:04 - 00:53:36

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Νιώσατε ότι αδικηθήκατε από τον πατέρα σας, που σας έστειλε να ασχοληθείτε με τις καλλιέργειες και αργότερα με το καφενείο;    Λοιπόν, κοίτιείς και είμαστε στη ζωή και πάλι θα σας εξυπηρετήσουμε με τον ίδιο τρόπο και θα προσπαθήσουμε και καλύτερα. Σε ευχαριστώ.   Ευχαριστώ εγώ.

Περίληψη

Εμφύλιος, Σουφλί. Ένα 8χρονο παιδί το σκάει από την οικογένειά του και κατεβαίνει στο σιδηροδρομικό σταθμό. Επιβιβάζεται μαζί με άλλα παιδιά από γειτονικά χωριά στο τρένο χωρίς να ξέρει κανείς τον προορισμό. Φτάνουν στην Αλεξανδρούπολη και τα χωρίζουν σε ομάδες βάζοντάς τους κονκάρδες στο πέτο. Ένα καράβι τούς περιμένει στο λιμάνι στο οποίο θα μπουν 4.000 παιδιά. Φτάνουν στον Πειραιά και στρατιωτικά τζιπ τους παραλαμβάνουν και τους μεταφέρουν στον Βύρωνα. Από εκεί θα περπατήσουν ως την Καισαριανή. Η γεύση του πρώτου σταφιδόψωμου που έφαγε το παιδί φτάνοντας θα μείνει μέχρι σήμερα. Μετά από δύο χρόνια και 180 ενέσεις, θα επιστρέψει στην οικογένεια του στο Σουφλί, απαλλαγμένος από φυματίωση και γεμάτος αναμνήσεις από την παιδούπολη και τα Σανατόρια της Πεντέλης και της Πάρνηθας.

Απόστολος Μιντιούρης

Κατερίνα Πιστόλα