Λευκά Χριστούγεννα

Τα ερεθίσματα που οδήγησαν στην ενασχόληση με την ορειβασία και η ίδρυση της ΕΟΔ

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα.   Καλημέρα.   Θα μας πείτε το όνομά σας;   Τρόμπακας Ζαφείρης.   Είναι λοιπόν, Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020, είμαι με τον κύριο Ζζω είναι το όφελος που μπορεί να ‘χει ένας εθελοντής ή κι ένας επαγγελματίας πάνω στο κομμάτι αυτό που λέγεται δάσωση. Οι έντονες στιγμές.

Περιστατικό στο πέρασμα του Γιόσου και τα πρώτα προβλήματα

00:09:34 - 00:14:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλετε να μου μιλήσετε τώρα για το ’79;   Λοιπόν. 23 Δεκεμβρίου του ’79 ξεκινάμε την ανάβασή μας από τη θέση Γκορτσιά, διασταύρωση, απ’ το διασπαστεί. Ο Μπουντόλας λέει: «Εντάξει, ακολουθείστε μας τώρα να ξαναμπούμε κοντά στον γκρεμό για να πάρουμε την πορεία για το Καταφύγιο».

Ο αποπροσανατολισμός της ομάδας στο Οροπέδιο των Μουσών και η διανυκτέρευση έξω

00:14:53 - 00:25:43

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Απ’ τη στιγμή, όμως, που φύγαμε από τον γκρεμό και περπατήσαμε λίγα μέτρα, και περπατήσαμε διάσπαρτα διάφοροι, έριξε και χιόνι, θάφτηκαν τα κρατάει όρθιο. Είμαστε στα 2.700 μέτρα. Είχαμε περπατήσει 10 ώρες την πρώτη μέρα για να φτάσουμε στο Οροπέδιο, όλο το βράδυ χοροπηδούσαμε.

Στιγμές απόγνωσης τη δεύτερη φορά που χάθηκαν στη χιονοθύελλα

00:25:43 - 00:31:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και ξημερώνει τώρα η επόμενη μέρα, που έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν είναι καλά. Θα κινηθούμε έχοντας υποβασταζόμενο τον Νικηφορίδη. Συνή ακόμα να τον διατηρήσουμε, σ’ αυτή την κατάσταση; Τον αφήνουμε τον Νικηφορίδη, τον δένουμε κι ένα σχοινί και τον εγκαταλείπουμε εκεί πέρα.

Η απόφαση της επιστροφής

00:31:21 - 00:35:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και αρχίζουμε την πορεία, σύριζα πάντα μ’ έναν γκρεμό, με σκοπό κάτι να προσανατολιστούμε, να δούμε πού είμαστε, είχε ρίξει άπειρες ποσότητε, να σπαρταράει. Τελικά αποφασίζουν να τον βοηθήσουν. Τον βοηθάν, του ανεβάζουν τα παντελόνια, και θα συνεχίσουν την πορεία προς τον Λαιμό.

Οι παραισθήσεις του Αφηγητή καθώς περπατούσε κάτω απ’ την κορυφή Σκούρτα

00:35:04 - 00:42:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ήδη καθώς περνάω εγώ μπροστά στον Λαιμό κι ανοίγω βήματα, νομίζω ότι έχω μεταφερθεί σ’ έναν άλλον κόσμο. Αρχίζω να πιστεύω ότι αυτό που έχω : «Τι έγινε», μου δίνουν και μία καραμέλα, δεν ξέρω πού βρέθηκε αυτή η καραμέλα, και κατηφορίζουμε προς τα κάτω, πάλι σύριζα με τον γκρεμό.

Η θολή κρίση των μελών της ομάδας λόγω της καταπόνησης

00:42:25 - 00:47:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καθώς κατηφορίζουμε, λοιπόν, σύριζα με τον γκρεμό, κάποιος μας λέει: «Μας κυκλώσαν οι λύκοι». «Μας κυκλώσαν οι λύκοι». Κατευθείαν κάνουμε ένα αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Να φωνάξουμε, δεν θα μας ακούσουν. Ούτε να ανάψουμε μια φωτιά μπορούμε, είμαστε διαλυμένοι εντελώς.

Κατάβαση προς τη θέση Κόκα

00:47:59 - 00:54:47

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πραγματικά, για να γυρίσω λίγο στο παρελθόν, επειδή θεωρούσα τις επικοινωνίες πολύ σημαντικό στο κομμάτι του βουνού, λίγο πριν ανεβούμε σ’ ακαθώς έλιωνε το χιόνι από τα δένδρα, έπεφτε στη νάιλον κουβέρτα κι έπινε νερό από ‘κεί, για να ξεδιψάσει γιατί ήταν πάρα πολύ αφυδατωμένος.

Η επιστροφή, η απώλεια δύο ορειβατών και ο απολογισμός

00:54:47 - 01:03:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Φτάνουμε στη θέση Μπάρμπα, εκεί κάνουμε μια τελευταία μεγάλη στάση, όπου έχω τραβήξει κάποιες φωτογραφίες, και καταλήγουμε λίγο πριν φτάσουμλλά είχε πλάκα ας πούμε, «Πάω να δω τι είναι». Τι να είναι; Μες στη νύχτα τι σ’ ενδιαφέρει τι να ‘ναι. Εσύ θα ζήσεις ή δεν θα ζήσεις τώρα;

Η ενασχόληση με τις επιχειρήσεις διάσωσης

01:03:06 - 01:13:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε αυτή η τραγωδία και ένα άλλο περιστατικό που μου είπατε από 2 χρόνια πιο πριν, πυροδότησαν κατά κάποιον τρόπο―   Σημάδεψε, ναι, σημάδεε, να μπορέσουμε να επιβληθούμε. Κι αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλά πλάσματα στον κόσμο, και ανθρώπους. Απλώς οι άνθρωποι δεν το υποπτεύονται.

Όμορφες στιγμές που έχει ζήσει στο βουνό

01:13:45 - 01:16:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κύριε Ζαφείρη, εγώ κάτι ακόμα που θα ήθελα να σας ρωτήσω ήταν, αν θέλετε να μου πείτε ποιες θα λέγατε ότι είναι, έτσι, κάποιες από τις πιο όπου θα θέλατε να προσθέσετε πριν κλείσουμε;   Όχι, όχι.   Εντάξει. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας.   Να ‘σαι καλά.   Ευχαριστώ.

Η δημιουργία καλουπιού στο σχήμα των προσώπων τους από τον πάγο

01:16:04 - 01:17:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κάτι που θα ήθελα να προσθέσω, μόλις βρήκαμε την έξοδο για το Οροπέδιο των Μουσών, έχουμε αφήσει ήδη τον Νικηφορίδη και κατεβαίνουμε το Πέραουργείται απ’ τον πάγο εκμαγείο προσώπου, το οποίο να πέφτει μετά και να ξανασυνθέτεται να πούμε, και ξανά πάλι να πέφτει στη μεριά. Αυτό.

Περιγραφή φωτογραφιών

01:17:27 - 01:25:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Περιγραφή φωτογραφίας: 1979. Ανάβαση θέση Μπάρμπα.   Ήταν 23 Δεκεμβρίου του 1979. Ξεκινήσαμε από τη θέση Γκορτσιά διασταύρωση. Και περίπου σδης, ο Αβραμόπουλος, ο Τηλέμαχος, εγώ. Και οι άλλοι εκεί πέρα, ναι. Δεν έχει καλή ποιότητα, θέλει να ξαναδοκιμάσω να τις ξανατραβήξω. Αυτές.

Περίληψη

Ο Ζαφείρης Τρόμπακας μιλά για τα παιδικά του χρόνια και τα ερεθίσματα που τον οδήγησαν να αγαπήσει τη φύση και την ορειβασία. Στην συνέχεια αναφέρεται στην τραγική πορεία στον Όλυμπο τα Χριστούγεννα του 1979, περιγράφοντας λεπτομερώς όλη την ιστορία, από την πρώτη μέχρι την τρίτη μέρα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα, τις καιρικές συνθήκες, τις σκέψεις που έκανε, τη σωματική και ψυχική τους κατάσταση, τις απώλειες και τις μέρες μετά την επιστροφή. Επιπλέον σημειώνει τον αντίκτυπο που είχε αυτή η εμπειρία στη ζωή του, αφού από εκεί και πέρα συμμετείχε ενεργά σε επιχειρήσεις διάσωσης και κατέληξε να ιδρύσει την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Έπειτα αναλύει κάποιες από τις επιχειρήσεις διάσωσης που έχει συμμετάσχει και επικεντρώνεται στους λόγους που κρύβονται πίσω από την τάση των ανθρώπων να ρισκάρουν και να κάνουν κάτι που ξέρουν ότι είναι επικίνδυνο. Τέλος κλείνει την αφήγηση του με κάποιες από τις πιο όμορφες στιγμές που έχει ζήσει στο βουνό.

Ζαφείρης Τρόμπακας

Νικολέτα Μπάκα

13/10/2020

84'

Σημειώσεις Συνέντευξης

Στο τέλος της συνέντευξης γίνεται περιγραφή κάποιων φωτογραφικών τεκμηρίων. Οι περιγραφές αφορούν τις εξής φωτογραφίες με αυτήν την σειρά:

Περιγραφή φωτογραφίας: 1979. Ανάβαση θέση Μπάρμπα.
Περιγραφή φωτογραφίας: 1979. Ανάβαση σπηλιά Ιθακησίου. Πρώτη μεγάλη στάση.