USS COLE: Η πρώτη επίθεση της Αλ Κάιντα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών

Τα παιδικά χρόνια, η μετανάστευση και η επιστροφή στην Ελλάδα

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα θέλατε να μου πείτε το όνομά σας; Ονομάζομαι Δημήτρης Μεσσίνης. Είναι Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021. Είμαι με τον κύριο Δημήτρη Μεσσίνη ράσει το τούνελ του Λευκού Όρους και πήγαινα… είχα περάσει το Τορίνο, Μιλάνο, Τορίνο και πήγαινα… Μάλλον Τορίνο, Μιλάνο. Και έτσι ήρθα εδώ.

Τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα και η πρώτη φωτογραφία

00:03:26 - 00:07:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έκανα έναν, ενάμιση μήνα διακοπές, ξόδεψα ό,τι λεφτά είχα και δεν είχα, και μετά βγήκα να ψάξω δουλειά. Βρήκα την αγγελία μία μέρα –δεν ήμουβλέπω και εγώ. Ήταν μία περίεργη... ένα περίεργο συναίσθημα ήταν. Διότι δεν είχε γίνει η φωτογραφία για αυτό τον σκοπό, είχε γίνει για μένα.

Ο σεισμός στη Θεσσαλονίκη και το μικρόβιο του φωτορεπόρτερ

00:07:00 - 00:16:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και αυτό ήτανε άνοιξη, ας πούμε, θυμάμαι, άνοιξη προς καλοκαίρι, τον Ιούνιο πέφτουν και σεισμοί και εγώ είμαι ήδη με τη φωτογραφία, έχω δεθε αυτοί που δεν έχουν, έχουν άλλες δυσκολίες. Ο καθένας αντιμετωπίζει κάθε μέρα, έχει και ένα φορτίο στην πλάτη και πρέπει να το κουβαλάει.

Η επίθεση της Αλ Kάιντα στο Άντεν και η επεισοδιακή κάλυψη του ρεπορτάζ

00:16:18 - 00:45:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από όλη αυτή την πορεία σας, που φαντάζομαι έχετε απίστευτες ιστορίες να μας διηγηθείτε, ποια θα θέλατε να μοιραστείτε σήμερα μαζί μας; Θέδεν άφηναν κανέναν να ανέβει από κει και πάνω. Δεν έχει πολλά ξενοδοχεία το Άντεν, το Movenpick είναι ελβετικής αλυσίδας, Ελβετοί το έχουν.

Ο φόβος και ο κίνδυνος στο επάγγελμα του φωτοειδησεογράφου

00:45:13 - 00:49:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, θέλω πιο πολύ να με βάλετε μέσα στην ιστορία συναισθηματικά. Ξεκινάτε για μία τέτοια ανταπόκριση. Συναισθηματικά; Δηλαδή σε κράτηχοντας κάνει, ελπίζω, καλή δουλειά, έτσι αναγνωρίστηκε και έχω έρθει... δεν έχω αποτελέσει είδηση. Δεν ήμουνα ποτέ είδηση. Αυτό μου φτάνει.

Η τύχη στη ζωή του αφηγητή

00:49:42 - 00:58:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Νομίζω ότι η τύχη –η τύχη εντός εισαγωγικών– και κάποιες συγκυρίες συνέβαλαν πολύ στο να βρεθείτε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Κοίταξελοιπά. Φτάνεις εσύ και γίνεται το θέμα, πώς γίνεται αυτό το πράγμα; Περιμένουμε τώρα εμείς εδώ και πέντε μέρες; Τους έπιασε κατάθλιψη εκεί.

Η απρόβλεπτη καθημερινότητα του φωτοειδησεογράφου

00:58:21 - 01:08:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αλλά το θέμα είναι ότι έχετε και την οξυδέρκεια, το βλέπετε το θέμα, το αντιλαμβάνεστε άμεσα. Καλά, αυτό θέλει εμπειρία μεγάλη, δεν είναι.πίτι σου, δεν περιμένουν να δουν ένα φέρετρο και να λένε: «Πέθανε ο μπαμπάς ο διάσημος». Και τι έγινε; Ο διάσημος, πού πάει; Στα σκουπίδια.

Η αποστολή στο Βελιγράδι, η λογοκρισία και τα ανθρώπινα όρια

01:08:05 - 01:11:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Υπήρχε ποτέ κάποιο θέμα που διστάσατε να φωτογραφίσετε; Είτε επειδή ήταν συναισθηματικά… Όχι, όχι να διστάσω. Θα σου πω δύο γεγονότα, και Λονδίνο και λέω: «Εγώ φεύγω, κανονίστε μόνοι σας. Αυτή η φωτογραφία από δω δεν φεύγει όσο είμαι εδώ». Και με δικαιώσαν βέβαια στο Λονδίνο.

Η εκμετάλλευση των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στο Κόσοβο

01:11:37 - 01:17:46

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και η άλλη είναι όταν προσπαθούν να σε εκμεταλλευτούν. Να εκμεταλλευτούν την παρουσία σου. Το δεύτερο story που έχω να σου πω είναι σε ένα χαι το φοβάμαι δεν περνάω από αυτό εδώ. Άρα αυτό θεωρείτε τη μεγαλύτερη δυσκολία... Βέβαια, τι είναι; Να διακρίνεις τα γεγονότα.   Ε ναι.

Η αξία της φωτογραφίας και ο ανθρωποκεντρισμός στο έργο του αφηγητή

01:17:46 - 01:19:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία, θα ήθελα να μου πείτε, έτσι, με μια δυο λέξεις τι είναι η φωτογραφία για σας, και να κλείσουμε όπως θέλετε εσείς. Φωτογραφία για μέα. Δεν ξέρω αν σε ικανοποίησε η απάντηση. Με ικανοποίησε πλήρως. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας. Να ‘σαι καλά, να 'σαι καλά.

Περίληψη

Ο Δημήτρης Μεσσίνης, βραβευμένος φωτοειδησεογράφος, μοιράζεται μια συγκλονιστική ιστορία κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ στην Υεμένη. Ενώ βρισκόταν στον Λίβανο για την κάλυψη ενός αθλητικού γεγονότος, έλαβε μια κλήση από το γραφείο του με εντολή να μεταβεί άμεσα στην Υεμένη. Η επόμενη πτήση ήταν έπειτα από τρεις μέρες, αλλά ο αφηγητής κατάφερε να βρει ιδιωτικό αεροπλάνο σε λίγες ώρες και να φωτογραφίσει πρώτος το γεγονός. Το αντιτορπιλικό USS COLE του αμερικανικού στρατού είχε ελλιμενιστεί στο λιμάνι του Άντεν για ανεφοδιασμό, όταν δέχτηκε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από την Αλ Κάιντα. Επρόκειτο για την πρώτη τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ, στην οποία δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και τριάντα επτά τραυματίστηκαν. Οι φωτογραφίες του αποτέλεσαν παγκόσμια αποκλειστικότητα για λίγες μέρες. Επίσης, μιλά για την επιλογή του επαγγέλματός του, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στην πολυετή καριέρα του.

Δημήτρης Μεσσίνης

Κατερίνα Μανούση