Έρχονται τα 15 πορτοκάλια... ΝΙΚΗ 6

Πορεία ζωής και στρατιωτική θητεία

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα. Καλημέρα. Ονομάζομαι Γεώργιος Κυριακίδης, βρισκόμαστε στην οικία μου. Είμαι ερευνητής στο Istorima και μαζί μας έχουμε τον κύραι παίρνεις πότε πότε άδεια και πας στους γονείς σου. Έτσι βρέθηκα κάποια στιγμή στην πρώτη μοίρα καταδρομών που έδρα της είναι στα Χανιά.

Προετοιμασία της μοίρας

00:04:20 - 00:08:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εκεί μετά από αρκετό καιρό, κάποια στιγμή, γίνεται το Πραξικόπημα στην Κύπρο, στις 15 Ιουλίου. Γίνεται το Πραξικόπημα στην Κύπρο, για την ανμα, ανεβαίναμε απάνω στο αεροπλάνο. Συν με τα πυρομαχικά που είχαμε, συν ορισμένα κιβώτια άλλα πυρομαχικά. Και το βαρύ οπλισμό που είχαμε.

Πτήση και απόβαση στην Κύπρο

00:08:23 - 00:17:01

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν ανεβήκαμε στα αεροπλάνα όλοι, δώσανε το σήμα, 22:30 να αρχίσουν τα αεροπλάνα να απογειώνονται. 22:30 σηκώθηκε το πρώτο αεροσκάφος. Πρώτποτε να γίνει πάλι δικό μας και να απογειωνόμαστε και να προσγειωνόμαστε όταν πάμε στην Κύπρο μας. Αυτά είχα να πω φίλε μου για τα δικά μου.

Στρατιωτική εκπαίδευση

00:17:01 - 00:21:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν- Τώρα για το τι έγινε για τις μάχες θα στα πει ο Ντικούδης. Να πας στον Ντικούδη. Αξίζει τον κόπο. Και να συμπληρώσεις, μία ιστορία από τους καταδρομείς πήγαιναν στους πεζοναύτες. Από τους πεζοναύτες, αν δεν αντέχανε και εκεί, στο πεζικό. Αυτά γινόταν με την εκπαίδευση.

Τουρκική εισβολή και εντολές διοικητή

00:21:59 - 00:26:01

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να σας ρωτήσω εγώ τώρα. Σας τρέχω μέσα στο χρόνο. Δεν έχω πρόβλημα εγώ, ό,τι θες ρώτα. Πως μάθατε για την τότε εισβολή των Τούρκων; Γιατί αεροδρόμιο. Εκεί μετά την αναφορά, όπως είπαμε προηγουμένως, ένας-ένας ανεβήκαμε πάνω στα αεροπλάνα και τα υπόλοιπα είναι αυτά που είπαμε.

Πτήση του «ΝΙΚΗ 6»

00:26:01 - 00:30:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εκείνο το βράδυ, πώς θυμάστε την πτήση σας πιο συγκεκριμένα στο ΝΙΚΗ 6; Στο ΝΙΚΗ 6, όταν απογειώθηκε το αεροπλάνο και πετούσαμε προς την Κύέσα στο αεροσκάφος που θα κρυφτείς. Μέσα σε ένα τενεκέ ήμασταν 32 άτομα. 28 καταδρομείς και 4 οι πιλότοι. 32 άτομα. Να σηκωθείς να πας πού;

Σήμα ΑΕΔ και τραυματισμός

00:30:14 - 00:39:34

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τι πιστεύετε ότι συνέβη στη συνεννόηση από το Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων τότε προς το αντίστοιχο Κυπριακό; Αυτά, από ό,τι έχουμε ακούσει προσέξανε λιγάκι. Εντάξει. Πλήρης ευχαριστημένοι δεν είμαστε, αλλά μας προσέξανε. Μη ζητάμε και πολλά από μία υπερχρεωμένη χώρα, να πούμε.

Αναγνώριση από την πολιτεία

00:39:34 - 00:48:10

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σ΄ αυτό θα ήθελα να σταθώ. Στην αναγνώριση. Πως ήρθε η αναγνώριση; Πήρε καιρό για να αναγνωριστείτε; Η αναγνώριση πήρε πάρα πολύ καιρό. Συγησί, Ελλαδίτες, Κύπριοι Ελλαδίτες, δεν έχουν κάνει το παραμικρό για εμάς. Είμαστε απογοητευμένοι τελείως από το Κυπριακό το κράτος, δηλαδή.

Τύμβος Μακεδονίτισσας

00:48:10 - 00:51:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Άμα θέλετε να μας μιλήσετε και για το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας. Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας έχει φτιαχτεί, είερί στους συναδέλφους, όπως κάνει όλος ο Ελλαδίτης κόσμος που πάει κάτω. Γιατί όλοι περνάνε από εκεί και βλέπουνε τι γίνεται, Και τι έγινε.

Ανάμνηση γεγονότων

00:51:16 - 00:54:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς αισθάνεστε όταν σκέφτεστε όλα αυτά τα γεγονότα που συνέβησαν; Και στην πρώτη φάση της επιχείρησης και μετέπειτα. Όταν τα σκέφτεστε… πως;ο νοσοκομείο, σαν αποκλειστική νοσοκόμα τον είχα. Εδώ η οικογένεια έσβησε οικονομικά. Αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Καλά είμαστε, δόξα τω Θεώ.

Ταξίδια με το εμπορικό ναυτικό

00:54:13 - 01:23:48

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να αλλάξουμε λίγο το θέμα συζήτησης. Να το ελαφρύνουμε λίγο, εντός εισαγωγικών.. Άμα θέλετε να μου μιλήσετε για τις εμπειρίες σας στο Εμπορι. Να είσαι γερός. Και σας ευχαριστούμε ειλικρινά, πάρα πολύ για την αφήγησή σας. Τίποτα, τίποτα, τίποτα. Όλα καλά. Ευχαριστώ πολύ και εγώ.

Περίληψη

Ο Ιωάννης Φύσσαρης, κάτοικος Ξάνθης και μεγαλωμένος στο Μυρωδάτο Ξάνθης, μας αφηγείται την εμπειρία του από την, τότε μυστική, Επιχείρηση ΝΙΚΗ. Μέσα από την αφήγησή του βλέπουμε τόσο την προετοιμασία της επιχείρησης όσο και τα δεινά που αντιμετώπισαν φτάνοντας στον τελικό προορισμό τους, το αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Μας περιγράφει λεπτομερώς τις πρώτες στιγμές του τραυματισμού του και την δύσκολη πορεία του προς την ανάρρωση. Μας αποκαλύπτει την αντιμετώπιση που έλαβε και έλαβαν οι συνάδερφοί του μέχρι και την αναγνώριση τους, σε όποιο βαθμό και αν ήρθε αυτή.

Ιωάννης Φύσσαρης

Γεώργιος Κυριακίδης