Από την υψοφοβία στην ακροβασία! O πρώτος Έλληνας ακροβάτης στο Τσίρκο του Ήλιου

Παιδικά χρόνια

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα. Θα μας πεις το όνομά σου;   Καλημέρα. Ονομάζομαι Κρίτωνας Αναστασόπουλος.   Είναι Τρίτη 13 Ιουλίου 2021. Είμαι με τον Κρίτωνιές τέλος πάντων ή ασχολιόταν με τον κήπο και με είχε εμένα βοηθό. Έχω κάτι φωτογραφίες από πολύ μικρός που βοήθαγα τον παππού. Ναι, ναι.

Οι πρώτες παραστάσεις και οι προπονήσεις στα μαθητικά χρόνια

00:03:59 - 00:16:49

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και παράλληλα, ο πατέρας μου επειδή και αυτός είχε ένα ιδιαίτερο επάγγελμα, επέλεξε και αυτός από μικρή ηλικία να κάνει έτσι τη δικιά του επ την παράσταση για 2-3 χρόνια σίγουρα. Ήταν από τα τελευταία… Αποχαιρετισμός από την Ελλάδα, γιατί μετά στα 18 μου έκανα την πρώτη ακρόαση.

Αcrobarouf & Τσίρκο του Ήλιου

00:16:49 - 00:29:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πάλι στη σχολή του Μόντρεαλ, είχα στείλει ένα βιντεάκι. Τελικά δεν με πήρανε, πήρα Χ, τότε. Ήτανε πολύ απαιτητικοί και υπήρχαν και πάρα πολλο 2016 κάναμε την τελευταία μας περιοδεία το καλοκαίρι και το κλείσαμε με μια ωραία γιορτή. Και συνέχισε ο καθένας, λοιπόν, την πορεία του.

Εμπειρίες από τη ζωή ως ακροβάτης

00:29:44 - 00:50:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εγώ μετά γνώρισα τη Μάγια, τη γυναίκα μου, η οποία είναι από την Ελβετία. Σπούδαζε χορό με την αδερφή μου στην Αμβέρσα, στο Κονσερβατόριο Χοα θέλανε να με προσεγγίσουνε γιατί προφανώς βλέπανε έναν έφηβο που μπορούσε και έκανε αυτό και υπήρχε η μεγάλη εντύπωση που δημιουργούσε.

00:50:05 - 00:53:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και εγώ ρε συ, 14 χρονών κρυβόμουνα πίσω από τα φουστάνια της μάνας μου. «Πάμε να φύγουμε, μπαμπά! Μετά ξεστήνουμε και φεύγουμε, δεν καθόμασε μετά να δημιουργήσει ένα κέλυφος, να είναι τόσο εσωστρεφής που, εντάξει, δεν τη βοήθησε καθόλου να βρει τον εαυτό της, για πολλά χρόνια.

00:53:07 - 00:54:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και επειδή αναφέρθηκες σε άγχη, υπήρχε κάτι που σου προξενούσε φόβο; Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος σου φόβος;   Φόβος… Σαν παιδί εννοείς ή πιο. Οπότε το βασικότερο τέτοιο μέλημα ήταν ο τραυματισμός, ένα χτύπημα που να σε έβγαζε εκτός για αρκετό καιρό. Αυτή ήταν η κυριότερη φοβία.

Παιδικά χρόνια - από την υψοφοβία στην ακροβασία

00:54:22 - 00:57:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το βασικότερο δεν σας το είπα. Μικρός, και ακόμα μου έχει μείνει, είχα υψοφοβία! Φοβόμουνα τα ύψη! Κλασικό θυμάμαι τώρα στα Συχαινά πάνω, να εντάξει, όταν αποδέχεσαι συναισθήματα ή βιώματα και αυτά, αυτά σιγά-σιγά σβήνουνε. Αλλά θέλει και κότσια αυτό, δεν είναι πάντοτε εύκολο.

00:57:00 - 01:04:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θυμάσαι κάποια στιγμή επί σκηνής, σε κάποια παράσταση, ένιωσες μία πολύ έντονη χαρά;   Ναι. Έχουμε παίξει σε απίθανα μέρη. Ναι, μπορώ να ζωή υπάρχει. Λυτή που ζούμε τώρα, ας τη ζήσουμε με πληρότητα!». Ναι, αυτό. Λοιπόν, ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε.    Ευχαριστώ πολύ εγώ.

01:04:04 - 01:06:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να σου πω τώρα κι ένα άλλο τώρα. Στα 16 μου πήγα πρώτη φορά στο Μόντρεαλ. Φεύγω από Πάτρα μαζί με τον πατέρα μου. Με αφήνει Ελευθέριο Βενιαλ σχολή είναι top και αντίστοιχη υπάρχει και στο Βέλγιο μια πολύ καλή. Δεν ξέρω, θες να ρωτήσεις κάτι άλλο;    Όχι. Ευχαριστώ, τέλεια.

Περίληψη

Ξεπερνιέται η υψοφοβία με την ακροβασία; Ο Κρίτωνας Αναστασόπουλος μπορεί να φοβόταν μικρός να ανέβει στη σκάλα που οδηγούσε στη μουριά, αλλά μεγαλώνοντας έμαθε να ίπταται στα 7 μέτρα, εκτελώντας πιρουέτες και σάλτα, που κόβουν την ανάσα. Μπαρουτοκαπνισμένος από την τσίκνα των πανηγυριών στα οποία συμμετείχε από μικρός, παίρνοντας μέρος στις κουκλοθεατρικές παραστάσεις του πατέρα του, Χρήστου Αναστασόπουλου, συνέχισε με την ίδια μαχητικότητα μέχρι το Τσίρκο του Ήλιου (Cirque du Soleil). Προηγήθηκαν αρκετά χρόνια προπόνησης στα ακροβατικά και στο τραμπολίνο και καλοκαιρινά σεμινάρια στις Σχολές Τσίρκο του Μόντρεαλ και της Βουδαπέστης μέχρι την εισαγωγή στην Ανωτάτη Σχολή Τσίρκου των Βρυξελλών, όπου σπούδασε και πλέον διδάσκει. Εκεί δημιούργησε την ομάδα Acrobarouf και ταξίδεψε στον κόσμο ανεβασμένος στους καρπούς των συντρόφων του. Μας αφηγείται τα ευτράπελα και τους τραυματισμούς που υπέστη, τη γείωση όπως τη γνώρισε μέσω της Ταοϊστικής φιλοσοφίας και πρακτικής και την απογείωση μέσω της ακροβατικής, αλλά και της οικογενειακής ζωής. Μας ξεκλειδώνει την πόρτα της νομαδικής ζωής των τσιρκολάνων και μας μυεί στον καλλιτεχνικό τους κόσμο, πέρα από το πρίσμα του πρωταθλητισμού, προ(σ)καλώντας μας να ζήσουμε κι εμείς με οδηγό τα δικά μας όνειρα που θα μας οδηγήσουν στην πληρότητα.

Κρίτωνας Αναστασόπουλος

Κατερίνα Πιστόλα