Πώς επιβιώσαμε: Η ιστορία ενός Κρητικού στρατιώτη για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974

Η άφιξη και η εγκατάσταση στην Κύπρο

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα! Καλημέρα! Πείτε μας λίγο το όνομα σας.  Βρουχάκης Αντώνης. Είναι 30 Μαϊού του 2021, είμαι με τον κύριο Αντώνιο Βρουχάκη στηήσεις. Μέσα σ' αυτά άκουγα κι έναν σταθμό, το «Μπαϊράκ», τουρκοκυπριακός σταθμός, που έλεγε στους Τούρκους να μην πολεμούν με τους Έλληνες.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις, στις οποίες συμμετείχε ο αφηγητής

00:04:49 - 00:17:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στα τούρκικα;  Στα ελληνικά. Έλεγε: «Σας κοροϊδεύουν οι Έλληνες» να πούμε «και μην τους ακούτε! Αυτοί πολεμούν με τα πιο σύγχρονα όπλα» ση, δεύτερη μέρα, την τρίτη μέρα δηλαδή, στις 16 Αυγούστου ήμασταν τελείως χωρίς βαρύ οπλισμό, τίποτα δεν είχαμε εκεί πέρα. Χωρίς κάλυψη.

Συνάντηση και διάσωση από έναν καταδρομέα, που έμελλε να ξανασυναντήσει χρόνια μετά

00:17:25 - 00:22:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κάλυψη. Ε, αυτό ήτανε. Γλιτώσαμε, περάσανε τα χρόνια. Το '86 ήμουνα στην Κρήτη, ήταν ο πατέρας μου άρρωστος. Ε, άρρωστος, σε πέντε-έξι μέρεδο μία μέρα. Μας δώσανε τα ΠΑΟ τα εβδομηνταπεντάρια, τα οποία βομβαρδιστήκανε την άλλη μέρα το πρωί, μας βομβαρδίσανε και μείνανε όλα μέσα.

Η πρώτη μέρα των μαχών

00:22:23 - 00:24:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γι' αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Πώς ήταν η πρώτη μέρα, τη στιγμή που ξεκινάει η απόβαση;   Να, αφού σου λέω, μπήκαμε στο στρατόπεδο, φτάσαμε ώθηκε κι εκεχειρία. Και την τρίτη-τέταρτη μέρα πήγα στο Ύψωμα Β'. Αυτό ήτανε.  Τώρα κάτι ακόμα, για να μη σας κρατήσω και πολύ. Ναι, τί;

Το αιματοβαμμένο ευαγγέλιο

00:24:37 - 00:29:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, πείτε μας λίγα πράγματα όσον αφορά το αιματοβαμμένο Ευαγγέλιο που μας λέγατε! Α, αυτό το Ευαγγέλιο! Σου λέω, ήτανε την πρώτη μέρα,ύσε μια σελίδα  «δώστε, είναι τυχερό», «δώσε γιατί είναι τυχερό» κι έδινα κι εγώ από μια σελίδα κι έμεινε μισό το Ευαγγέλιο. Έτσι ακριβώς.

Ενότητα 6

Σκέψεις για τα γεγονότα και αναμνήσεις απο επισκέψεις στα μέρη των επιχειρήσεων και συναντήσεις με συμπολεμιστές του

00:29:53 - 00:36:08

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Υπέροχα! Μετά από τόσα χρόνια, πώς βλέπετε, πώς συλλογίζεσται γι' αυτή την περίοδο που είσαστε, για τη θητεία σας στην Κύπρο;  Πώς;  Αντέλεια! Κύριε Αντώνη σας ευχαριστώ πάρα πολύ, ήταν ιδιαίτερη χαρά να σας ακούσω. Να 'σαι καλά κι εσύ! Ευχαριστώ! Να 'σαι καλά αγόρι μου.

Περίληψη

Η ιστορία του Αντώνη Βρουχάκη αποτελεί μια ζωντανή μαρτυρία των μαχών που έδωσε η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.) στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Η αφήγησή του ξεκινάει λίγες ώρες αφότου φτάνει στο νησί.

Αντώνης Βρουχάκης

Alexander Naci