Μαρτυρία από την περίοδο της Μάχης της Κρήτης και της γερμανικής κατοχής στο Δαράτσο Χανίων

Τα παιδικά χρόνια. Η πτώση των αλεξιπτωτιστών, το καταφύγιο και η αρχή της Γερμανικής Κατοχής

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, καλησπέρα, θα μας πείτε ολόκληρο το ονοματεπώνυμό σας; Ναι. Χαρίκλεια, τώρα να πω, μα δεν ξέρω αν πρέπει… Το γένος να πω όμως ή μία, πίνει τα… Ερχότανε, παιδιά, κάθε μέρα, γεμίζανε παγούρια, μέχρι που αδειάσαν το βαρέλι! Μπορούσαμε να τους μιλήσουμε; Δεν μπορούσαμε.

Ενότητα 2

Το στρατόπεδο αιχμαλώτων στους Αγίους Αποστόλους. Η καλοσύνη του Γερμανού διοικητή και η βοήθεια προς τους συμμάχους στρατιώτες που έφευγαν

00:11:49 - 00:21:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όλοι αυτοί τώρα, οι Νεοζηλανδοί, Αυστραλοί, οι δικοί μας Έλληνες, τους είχανε στρατόπεδο, αιχμαλώτους. Σ’ όλο το νησί έτσι γύρω γύρω, στους Γκρέκο δεσποινίς, γκρέκο δεσποινίς!"». Αυτό ήτανε πραγματικά, το λέω δηλαδή έτσι, όχι ότι... δηλαδή τόσο ευχαριστήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι.

Οι Γερμανοί που επιτάξανε το σπίτι. Ο Αλφρέντο.

00:21:31 - 00:29:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ε, οι Γερμανοί καθότανε στο σπίτι μας, μετά, μετά που φύγανε οι Νεοζηλανδοί κι αυτό, μας επιτάξανε ένα μεγάλο δωμάτιο. Καθόντουσαν τέσσερις εγώ πού και λέξη; Ε, μετά χάσαμε, ούτε αλληλογραφίες, ούτε τηλέφωνα έπαιρνε, ε, θα ‘τανε 100 χρονών, πέθανε. Ε, αυτό εκεί σβήνει ο πόλεμος.

Η δημιουργία οικογένειας και η τρομερή περιπέτεια υγείας του γιου της αφηγήτριας.

00:29:21 - 00:38:11

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά για την οικογένεια, δηλαδή οικογενειακά, εγώ στο σχολειό δεν πήγαινα, πήγαινα στο κατηχητικό, μ’ άρεσε πολύ το κατηχητικό. Ερχόταν απ’ νύψωση στο… αλλά τα λογικά του, τέλεια. Αυτό τελειώνω εδώ. Τώρα τι άλλο θέλεις να σου πω; Τη δική μου περιπέτεια σου είπα. Όλη τη ζωή μου.

Η αγάπη νικά τα πάντα

00:38:11 - 00:40:54

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Θέλετε να γυρίσουμε λίγο στα παιδικά σας χρόνια; Πριν, πριν γίνει η εισβολή από τους Γερμανούς. Εσείς μένατε σαρίκλεια, θα φτωχάνει η γειτονιά μας». Κι όλο το χωριό, έχομε αγάπη. Αυτό είναι το θέμα, αυτό είναι δηλαδή για μένα, η αγάπη νικά τα πάντα.

Εκτελέσεις στη Γερμανική Κατοχή

00:40:54 - 00:49:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γι' αυτό τρέχατε και σώζατε τους Νεοζηλανδούς, χωρίς να φοβάστε για τον εαυτό σας. Δε φοβούμουνα. Δεν είχα φόβο! Αλήθεια σου λέω. Δε φοβούωτογραφίες που μου είπατε; Που καταθέτω στέφανα; Τέτοια... Ναι. Τώρα, κι αυτόν τον Γερμανό αν θέλετε, μα δεν ξέρω πού τις έβαλα εχθές.

Περίληψη

Η αφηγήτρια, ετών 95, αφηγείται τις μνήμες της από τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης και της μετέπειτα κατοχής του νησιού, όπως συνέβησαν στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, το Δαράτσο Χανίων. Μετά τον πόλεμο η ζωή συνεχίζεται με τα καλά και τα κακά της.

Χαρίκλεια Φουρναράκη

Μαρία Λατινάκη