Εργάτης σε φυτείες κάνναβης στην Καλιφόρνια

Εισαγωγή

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έχει ξεκινήσει η ηχογράφηση. Θα ήθελα να μου πεις πώς ονομάζεσαι.   Καλησπέρα. Ονομάζομαι Greenman. Αυτό είναι το ψευδώνυμο, βέβαια. Είμ στην ουσία τρεις Κομητείες που συναντιόνται σε αυτό το τρίγωνο: Είναι η Κομητεία του Humboldt, του Mendocino και η Κομητεία του Trinity.

Κίνητρα για ταξίδι στης Η.Π.Α.

00:01:26 - 00:03:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εγώ είμαι η Σοφία Κουρεμένου, ερευνήτρια του Istorima. Σήμερα έχουμε 27 Μαΐου του 2021 και βρισκόμαστε στους Αμπελόκηπους. Τι σε έκανε να α στην άλλη άκρη του κόσμου. Είναι πολύ δελεαστικό. Ειδικά εμάς που μας αρέσουν και τα ταξίδια ήταν κι αυτό ένα από τα κίνητρα για να πάμε.

Προηγούμενη ενασχόληση με κάνναβη

00:03:07 - 00:07:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Άρα, εσύ ασχολιόσουνα με την κάνναβη και πριν πας.   Ναι, ναι, ναι. Πάντα μας ενδιέφερε, και εμένα από μικρή ηλικία. Σίγουρα σε δελεάζει κ των πολιτών, των χρηστών. Ελπίζουμε, ελπίζω και εγώ να τα δούμε και στην Ελλάδα σιγά-σιγά να αλλάζουν τα θέματα, γιατί ΟΚ, δεν πάει άλλο.

Οργάνωση πριν το ταξίδι

00:07:09 - 00:09:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είπες ότι το ταξίδι στην Αμερική έγινε το 2018;   Ναι.   Και ποια ήταν η διαδικασία, έτσι, πριν το πάρετε απόφαση;   Ένα χρόνο πριν, γενσαι στις Ηνωμένες Πολιτείες για τρεις μήνες. Μετά πρέπει να φύγεις. Βέβαια, εμείς κάτσαμε παραπάνω αλλά, ναι, θα το δούμε στην πορεία αυτό.

Άφιξη και πρώτες ώρες στην Αμερική

00:09:42 - 00:13:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε, ήρθε, λοιπόν, ο καιρός για να πάμε το Σεπτέμβρη. Πήγαμε δύο και δύο —ήμασταν τέσσερις συνολικά— με διαφορετικές πτήσεις, επειδή έτυχεικός πυροβόλησε κάποιον. Οπότε, ήμασταν λίγο στην τσίτα. Αλλά, δόξα τω Θεώ, όλα πήγαν καλά. Και τα ξημερώματα φτάσαμε στην πόλη της Eureka.

Άφιξη στην πόλη Eureka και αναζήτηση εργασίας

00:13:40 - 00:21:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Eureka είναι από το «εύρηκα», είναι απ’ το όνομα. Είναι μία πόλη στη βόρεια Καλιφόρνια, στο Humboldt, παραθαλάσσια, που παλαιότερα είχε βασιαι σε έναν πόλεμο. Πολλή παχυσαρκία και προβλήματα υγείας, δηλαδή βλέπεις διαβητικούς, βλέπεις πάλι άτομα σε καροτσάκια στα σούπερ μάρκετ.

Περιγραφή δουλειάς και συνθηκών ζωής στην πρώτη φάρμα

00:21:03 - 00:28:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτό ήταν το πρώτο διάστημα.   Ναι. Αυτό ήταν το πρώτο διάστημα μέχρι που βρήκαμε δουλειά. Όπως είπα, κι η δουλειά προφανώς κι η εργασία ει περίπου ένα γραμμάριο κάνναβης μέσα μπορεί να έχει από 20 δολάρια έως 40 αναλόγως και την ποιότητα. Έτσι ήταν οι μέρες στην πρώτη φάρμα.

Δουλειά σε καλύβα στο βουνό

00:28:05 - 00:34:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πόσο καιρό έμεινες στην πρώτη φάρμα;   Πρέπει να ‘τανε δύο μήνες. Και σε κάποια φάση ένα από τα αφεντικά μάς κάλεσε και μας είπε ότι μας χπόλη να φέρει προμήθειες. Οπότε, υπήρχαν και ώρες που πεινάγαμε, δηλαδή όντως πεινάγαμε. Μπορώ να πω ότι έχασα και κιλά εκείνη την περίοδο.

Κίνδυνοι επαγγέλματος

00:34:45 - 00:38:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και πάλι εκεί κάτσαμε, αν δεν κάνω λάθος… Κάνα μήνα νομίζω ήτανε στο συγκεκριμένο, στην καλύβα. Μετά μας κατέβασαν πάλι κάτω στην πλαγιά σε δεν πάθαμε ποτέ κάτι, αλλά ακούσαμε πολλές ιστορίες για καλλιεργητές που δεν πληρώναν τους εργάτες και τους διώχνανε υπό την απειλή όπλων.

Οπλοκατοχή στις Η.Π.Α.

00:38:02 - 00:40:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η οπλοκατοχή είναι μες στην κουλτούρα. Όλοι έχουν όπλα. Ο καθένας μπορεί να έχει ένα όπλο. Στην Καλιφόρνια, βέβαια,σωπευτικό, γιατί εμείς ήμασταν σε πολύ επαρχιακές καταστάσεις. Δηλαδή, αν ήμασταν σε μία πόλη σίγουρα θα γνωρίζαμε διαφορετικούς ανθρώπους.

Ιδιοσυγκρασία ανθρώπων στις Η.Π.Α.

00:40:45 - 00:41:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οι περισσότεροι, πάντως, ήτανε πολύ φιλικοί. Σίγουρα πρέπει να ‘σαι υποψιασμένος όπου κι αν πας. Αλλά, ήτανε φιλικοί, ήτανε πολύ… Σου πιάνουαι. Ακόμα κι αν περιμένεις στην ουρά του σούπερ μάρκετ, θα σου πιάσει την κουβέντα για το οτιδήποτε, είναι δηλαδή πολύ ανοιχτοί άνθρωποι.

Συνθήκες φαγητού και διαμονής

00:41:15 - 00:49:17

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πες μου λίγο για το φαγητό όταν ήσουνα πάνω στο βουνό, δηλαδή τι τρώγατε;   Το φαγητό. Όσο ήμασταν στη… στις… Στην πρώτη μεγάλη φάρμα, στοΒρήκαμε κι ένα φίδι στα πράγματά μας μία μέρα, ένα βράδυ. Το σκοτώσαμε, με βαριά καρδιά αλλά έπρεπε. Πολλά έντομα. Γενικότερα, περιπέτεια.

Συνθήκες εργασίας στις φάρμες

00:49:17 - 00:59:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σε πόσες φάρμες δούλεψες συνολικά;   Συνολικά ήτανε πέντε διαφορετικές, πέντε διαφορετικές. Διαφορετικά αφεντικά, που όλοι αυτοί γνωρίζονίγο στα παπούτσια τους, ρε παιδί μου, να καταλάβεις και πώς νιώθει κάποιος εργάτης εδώ στην Ελλάδα που έχει έρθει για μία τέτοια δουλειά.

Πληρωμές και μεροκάματα

00:59:00 - 01:05:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και από λεφτά ήτανε πάνω-κάτω τα ίδια σε όλες τις φάρμες;   Ναι. Πάνω-κάτω είναι τα ίδια. Αυτά αλλάζουν, με τον καιρό αλλάζουνε. Δηλαδή, μέκα πλυντήρια να βάλεις θα συνεχίζει να μυρίζει. Παρόλα αυτά, δεν περάσαμε κάποιον έλεγχο και όλα καλά εντέλει. Μία πολύ ωραία περιπέτεια.

01:05:24 - 01:06:46

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς ήταν ο κόσμος που γνώρισες εκεί;   Οι Αμερικάνοι… Εκεί γνωρίσαμε κυρίως Αμερικάνους ντόπιους, κατοίκους επαρχίας, έτσι; Δε γνωρίσαμε α κάτι είμαστε λίγο «Ναι. Να κάνουμε αυτό, να κάνουμε εκείνο. Ναι, θα το κάνουμε». Εκεί είναι κατευθείαν. Λένε «Let’s do it» και το κάνουνε.

Φυσιολατρία στις Η.Π.Α.

01:06:46 - 01:08:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Υπάρχει σεβασμός στη φύση, δηλαδή υπάρχουνε park rangers, που είναι οι αντίστοιχοι αγροφύλακες, αλλά και όντως υπάρχει αστυνόμευση για τη φύικίας δύο χιλιάδων ετών το δέντρο, μπορεί και τριών. Τα μεγάλα είναι τριών, τα μικρά μπορεί να είναι από πεντακόσια χρόνια, για παράδειγμα.

Μεξικανοί εργάτες

01:08:30 - 01:09:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από τους εργάτες που γνωρίσαμε τους Μεξικανούς είναι κάτι πολύ σύνηθες το να έρχονται από το Μεξικό για δουλειά. Οι περισσότεροι εργάτες Μεξοιες φιλίες. Αργότερα κάποια στιγμή κάναμε και ένα ταξίδι στο Μεξικό. Πήγαμε είδαμε κάποιους από αυτούς. Είναι άλλη ιστορία αυτό, βέβαια.

Ευτράπελα από το ταξίδι

01:09:31 - 01:13:12

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θυμάσαι αστείες ιστορίες ή ευτράπελα;   Ευτράπελα; Ναι. Αυτό με το φίδι σίγουρα έχει μείνει. Μία άλλη φορά —στις αρχές ήταν αυτό—, όταν είανε αυτό; Θα σας διώξω. Θα σας στείλω σπίτι». Εντέλει, δεν μαθεύτηκε ποιος το έκανε, αλλά είχε πλάκα για μας τουλάχιστον, σαν παρατηρητές.

Επιθυμία για επανάληψη του ταξιδιού

01:13:12 - 01:15:58

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα ξαναπήγαινες;   Θα ξαναπήγαινα πιο πολύ για τουρισμό, για να δω δηλαδή και παλιούς γνωστούς εκεί πέρα. Αλλά, περισσότερο για να κάνω τοάω στο νότο, στο Τέξας, στην Αλαμπάμα, στην Τζόρτζια, σε όλες αυτές τις πιο redneck περιοχές, να το πω έτσι, να δω πώς είναι κι εκεί πέρα.

Μελλοντικά σχέδια Αφηγητή

01:15:58 - 01:19:56

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και τώρα εδώ στην Ελλάδα ποια είναι τα πλάνα του Greenman;   Τώρα εδώ στην Ελλάδα τα πλάνα είναι να συνεχίσω να ασχολούμαι με την κάνναβη,αλός τρόπος σκέψης. Και γενικότερα, όσοι έχετε την επιλογή για ταξίδια και περιπέτειες να τα κάνετε.   Ευχαριστώ πολύ.   Κι εγώ ευχαριστώ.

Περίληψη

Ο Αφηγητής μιλάει για ένα ριψοκίνδυνο μα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι που πραγματοποίησε μαζί με φίλους του στην Αμερική. Σκοπός του ήταν να δουλέψει μαζί τους σε φάρμες καλλιέργειας κάνναβης στη βόρεια Καλιφόρνια. Τα όσα ακολούθησαν μοιάζουν βγαλμένα από ταινία, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινα: αναλώσιμοι εργάτες από τη Νότια Αμερική, απόμερες καλύβες, μαύρη εργασία και μαύρη αγορά κάνναβης, ναρκωτικά, κυνήγι, πάκοι από εικοσαδόλαρα, οπλοκατοχή μέρα μεσημέρι και, φυσικά, ένα τοπίο γεμάτο εναλλαγές. Ένα «αμερικάνικο όνειρο» όχι και τόσο ονειρεμένο, σίγουρα όμως αξέχαστο.

Greenman "Ψευδώνυμο"

Σοφία-Ειρήνη Κουρεμένου