Δρακόσπιτα

Βιογραφικό αφηγήτριας

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα, θα μας πείτε το όνομά σας;    Καλησπέρα σας, ονομάζομαι Αθανασίου Ευαγγελία.   Είναι Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021, είμαι με την κυρία, έτσι ώστε να έχω τη δυνατότητα να δίνω μία έγκυρη πληροφόρηση. Άλλωστε ήταν κάτι που μου άρεσε πάρα πολύ και το έκανα με μεγάλη μου χαρά.

Archaeology

Τα δρακόσπιτα της νότιας Καριστιάς

00:03:54 - 00:07:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μέσα λοιπόν, από όλη αυτή τη σχέση μου, την παράπλευρη σχέση μου με την αρχαιολογία και με την ιστορία της περιοχής της Νότιας Καρυστίας, γναιολογικά δεδομένα, που να τους βοηθήσουν να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα. Έχουν εκφράσει διάφορες απόψεις για τη χρήση των Δρακόσπιτων.

Φωτογραφίες και τεκμήρια
Εσωτερική όψη οροφής

Απόψεις αρχαιολόγων για τα δρακόσπιτα

00:07:16 - 00:08:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Επειδή πολλά από αυτά βρίσκονται σε εποπτικές θέσεις, δηλαδή σε ψηλά σημεία που βλέπουν περιοχές, πιθανότατα αρχαίους οικισμούς, οι αρχαιολόστεύουν ότι δε θα μπορούσε να είχε δαπανηθεί τόση μυϊκή δύναμη, τόση ενέργεια για να φτιαχτούν καταλύματα για τους δούλους στην αρχαιότητα.

Δρακόσπιτο

Φωτογραφία εξωτερικής όψης δρακόσπιτου

Το δρακόσπιτο της Όχης

00:08:35 - 00:16:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Για αυτό που έχουμε τις περισσότερες πληροφορίες από όλα τα Δρακόσπιτα είναι για το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο όλων, το Δρακόσπιτο που ότερο παρελθόν, έχει περάσει από γενιά σε γενιά, από στόμα σε στόμα η ύπαρξή του και έχει διασωθεί μέσα από μύθους παραμύθια και τραγούδια.

Από που προήλθε η ονομασία των δρακόσπιτων

00:16:09 - 00:18:51

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σε αυτή τη νεότερη Kαρυστία, στους ανθρώπους των νεότερων χρόνων της Kαρυστίας, οφείλεται και το όνομά του. Το όνομα και όλων, και των 22 - παρατηρητηρίου ως μία από τις χρήσεις των Δρακόσπιτων όλης της περιοχής, αλλά και κυρίως του Δρακόσπιτου που βρίσκεται στην κορυφή της Όχης.

Παραμύθια για Δρακόσπιτα

00:18:51 - 00:24:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όποια και αν είναι η αλήθεια, εμείς, από μικρά παιδιά αγαπούσαμε να ακούμε τα διάφορα παραμύθια που είχαν σχέση με τους παντοδύναμους και ιου εμείς πραγματοποιούσαμε, δεν ήταν άλλος από τον κόκορα του κοτετσιού, που τον κυνηγούσαμε πάρα πολύ συχνά και του κάναμε τη ζωή δύσκολη.

Ο τοπικός λαϊκός θρύλος για τα δρακόσπιτα

00:24:27 - 00:35:34

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κυρία Αθανασίου, θα μπορούσατε να μου πείτε τον τοπικό λαϊκό μύθο για τα Δρακόσπιτα;   Ναι. Θα προσπαθήσω. Θα σας τον μεταφέρω όπως μας τονσω κάτι άλλο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, ελπίζω να βοήθησα όσο μπορούσα. Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μου αφιερώσατε.   Ευχαριστώ.

Περίληψη

Η κυρία Αθανασίου, εδώ και 25 χρόνια, εργάζεται στο αρχαιολογικό μουσείο Καρύστου ως ημερήσιος φύλακας, με κύριες αρμοδιότητες τη φύλαξη των αιθουσών και την πληροφόρηση των επισκεπτών. Η αφηγήτρια στη συνέντευξη μας παραθέτει αρκετές πληροφορίες για τα Δρακόσπιτα, καθώς λόγω του επαγγέλματος της κατάφερε να τα γνωρίσει καλύτερα. Αρχικά, μας δίνει πληροφορίες για τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν τα Δρακόσπιτα όπως είναι: το οπαίο, τα λίθινα ράφια τους και η μεγαλιθική τους πύλη. Εν συνεχεία, παραθέτει τις απόψεις Αρχαιολόγων γύρω από τα Δρακόσπιτα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι επειδή πολλά από αυτά βρίσκονται σε εποπτικές θέσεις και βλέπουν αρχαίους οικισμούς ήταν φρυκτωρίες. Άλλοι πάλι, έχουν εκφράσει την άποψη ότι μπορεί να ήταν κατασκευές λατόμων, επειδή αρκετά από αυτά βρίσκονται κοντά σε αρχαία λατομεία. Εν κατακλείδι, μας αφηγείται τα διάφορα παραμύθια που άκουγε από τον παππού και την γιαγιά στην παιδική της ηλικία, καθώς και τον τοπικό λαϊκό μύθο γύρω από τα Δρακόσπιτα.

Ευαγγελία Αθανασίου

Νεκταρία Ιωάννα Περουλάκη