Η άνιση μάχη με τη δυσκολότερη κορυφή του κόσμου

Η χειμερινή αποστολή στο K2 και το ξεκίνημα προσέγγισής του

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Παρασκευή 26 Φλεβάρη. Βρισκόμαστε στη Σταμάτα Αττικής. Λέγομαι Σταύρος Βλάχος. Το όνομά σας; Αντώνης Συκάρης. Ωραία, κύριε Συκάρη.ο. Ήθελα πάρα πολύ να φτάσω στην κορυφή. Οπότε η επιθυμία μου αυτή με έκανε γρήγορα να συνηθίσω όλες αυτές τις συνθήκες και να προσαρμοστώ.

Άφιξη στο base camp

00:03:33 - 00:04:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε, φτάνετε στο base camp και βλέπετε το Κ2. Βλέπω το Κ2 και η πρώτη εικόνα του Κ2 προκαλεί αμέσως τα συναισθήματα του σοκ και δέος και υτό. Έτσι και ξεκίνησε η δική μας η ιστορία. Εκείνο που έπρεπε να κάνουμε όλοι ήτανε να ξεκινήσουμε, να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε σταδιακά.

Εκτίμηση ποσοστού επιτυχίας

00:04:09 - 00:05:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πριν φτάσουμε εκεί, υπήρχε κάποια εκτίμηση για το ποσοστό επιτυχίας; Είχατε υπολογίσει περίπου; Ναι. Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό επιτυχίλλά βγήκα πάρα πολύ ωφελημένος από όλο αυτό. Ωραία. Θα τα πούμε και στο τέλος αυτά. Πάμε λίγο στο χρονικό πάλι να μου αναλύσετε. Σωστό.

Εγκλιματισμός

00:05:03 - 00:06:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε, φτάνετε εκεί κι ανεβαίνετε σταδιακά στα camp για εγκλιματισμό; Πώς είναι η… Ναι. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να ρα. Και ένιωθα πραγματικά πολύ δυνατός και εγκλιματισμένος και είχα προσαρμοστεί παρόλο τις πολύ, πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχε το βουνό.

Οι συνθήκες στο βουνό

00:06:31 - 00:08:51

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλετε λίγο να μας περιγράψετε τις συνθήκες που συναντήσατε και το τι ιδιαίτερο είχαν; Υπήρχε κρύο; Υπήρχε τι; Οι συνθήκες που υπήρχαν… Κατσυνθήκες να μπορέσεις να μανατζάρεις την τροφή σου και το νερό σου και να μπορέσεις να παραμείνεις υγιής και δυνατός σε αυτό το περιβάλλον.

Σκέψεις παραίτησης

00:08:51 - 00:10:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Υπήρχε η σκέψη του: «Τι κάνω εγώ τώρα εδώ πέρα;» ή «Να εγκαταλείψω» ή «Δεν μπορώ άλλο»; Σαφώς υπήρχε αυτή η σκέψη και μπορώ να πω ότι αυτό ε, τον υπόλοιπο εαυτό μου, την άλλη φωνή, που μου ‘λεγε: «Γύρνα πίσω στην κανονική ζωή». Και παρέμενα εκεί σε όλο αυτό που ήθελα τόσο πολύ.

Χαμός συνοδοιπόρου

00:10:20 - 00:15:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Οπότε, πάμε στα γεγονότα τώρα, τι γίνεται, τι ακολουθεί. Στις 16 Γενάρη, την ημέρα που οι δέκα Σέρπα κατάφεραν να γράψουν με χρυσά γcamp την άλλη μέρα ήρθε ελικόπτερο και τον πήρε, να τον επιστρέψει πίσω στην οικογένειά του στην Ισπανία. Αυτό ήταν ένα δραματικό γεγονός.

Σκέψεις παραίτησης

00:15:45 - 00:16:56

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σκεφτήκατε ίσως εκεί πέρα να εγκαταλείψετε, ίσως να κάνετε κάτι άλλο, βλέποντας έναν σύντροφό σας να πεθαίνει; Ναι. Οπωσδήποτε σκέφτηκα… Όχτά από σαράντα οχτώ ώρες, έπρεπε να ερωτηθούν όλοι αν θα συνεχίσουν ή όχι. Έγινε αυτό και η πρόθεση ήταν όλων να συνεχίσουμε την αποστολή.

Απόφαση να συνεχίσουν την ανάβαση

00:16:56 - 00:18:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γιατί, όμως, το κάνατε αυτό; Απ’ τη στιγμή που βλέπετε έναν κοινό σύντροφο και μου λέτε ότι ο θάνατος υπάρχει—  Ναι. Εκείνη τη στιγμή - δε στον εαυτό μου και πιστεύω ότι σε μένα δεν θα συμβεί.  Ωραία. Άρα, παίρνετε την απόφαση και συνεχίζετε. Πώς εξελίσσεται η αποστολή μετά;

Αναμονή των κατάλληλων καιρικών συνθηκών

00:18:21 - 00:21:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από ‘κείνη την ημέρα και μετά, στις 17 Γενάρη, προσπαθούμε και ψάχνουμε να βρούμε ένα παράθυρο καιρού, για να μπούμε πια στην τελική προσπάθούμενα χρόνια πάρα πολύ, με έντονες χιονοπτώσεις. Οπότε, αυτό ήταν το τελευταίο μας παράθυρο και η μόνη περίπτωση να φτάσουμε στην κορυφή.

Η ανάβαση στο camp 1 και μετά στο camp 2

00:21:21 - 00:24:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ξεκινήσαμε δεκατέσσερα άτομα που είχαμε μείνει από τους δεκαοχτώ, γιατί ο Σέρτζι είχε χάσει τη ζωή του και τρεις είχαν αποχωρήσει. Δεκατέσσεσουμε το Σεμ. Είναι ένα πολύ δύσκολο αναρριχητικό, 20 μέτρα, λούκι, κανάλι -καμινάδα είναι το σωστό- σε πάγο και βράχο. Πάρα πολύ δύσκολο!

Η μετάβαση στο camp 3 και οι συνθήκες εκεί

00:24:14 - 00:29:11

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να το ξεπεράσουμε και από κει μετά να σκαρφαλώνουμε ατελείωτα μέχρι το camp 3 για δέκα ώρες σχεδόν -όχι δέκα, εφτά, για οκτώμισι ώρες με εννασία και ακίνητοι, διότι η κίνηση πάντα βοηθάει στο να ζεσταθείς. Όταν είσαι ακίνητος, το κρύο το νιώθεις στην πραγματικότητά του.  Ωραία.

Η απόφαση της οπισθοχώρησης

00:29:11 - 00:33:11

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Την επόμενη μέρα αποφασίσαμε να επιστρέψουμε γιατί δεν είχαμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε.  Θέλετε να μου πείτε ποια ήταν η βασική σκέψη επικρατεί η επιθυμία της κορυφής και η δεύτερη σκέψη, το ότι σήμερα εγώ βρίσκομαι εδώ και σας μιλάω, αποδεικνύει ότι ήταν η σωστή απόφαση.

Η κάθοδος

00:33:11 - 00:36:01

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Άρα, πηγαίνετε τώρα προς τα κάτω. Αρχίζετε και κατεβαίνετε έχοντας κάποια κρυοπαγήματα. Πώς είναι η πορεία της καθόδου;  Η πορεία της καθόδθοδος θεωρώ ήταν η πιο... Αυτή η πέντε και η έξι του μηνός για μένα ήταν οι πιο δύσκολες ημέρες στο βουνό μετά απ’ όλα αυτά που συνέβησαν.

00:36:01 - 00:36:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μαθαίνοντας ότι οι τρεις δεν επέστρεψαν, αυτό απάλυνε λίγο την απογοήτευσή σας, ότι δεν επιχειρήσατε για την κορυφή; Αν θα… Κοιτάχτε, είναινα ‘χαν γυρίσει. Αλλά η ευθεία απάντηση είναι ναι, απάλυνε, όντως. Αν θέλετε, είναι μία δικαίωση στο ότι «Έκανες σωστά που δεν συνέχισες».

Επιστροφή στο base camp και στήριξη του κόσμου

00:36:50 - 00:38:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Άρα, συνεχίζετε για το base camp. Μετά υπήρχε άλλη μία απώλεια ενός...  Όχι.  Όχι. Πέντε, αυτοί. Δεν υπήρχε άλλη απώλεια ευτυχώς. ο ίντερνετ και όχι στα social media. Αλλά, ήτανε τόση πολλή και η κούρασή μου και η συγκίνησή μου που γίνονται και λάθη στη ροή του λόγου.

Κίνητρο ανάβασης στην κορυφή

00:38:23 - 00:39:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γιατί ήταν τόσο σημαντικό για σας να ανέβετε σ’ αυτή την κορυφή; Ήταν πολύ σημαντικό για μένα γιατί πίστευα ότι, αν ένας Έλληνας καταφέρει υ έδινε και μεγάλη ώθηση, πολύ μεγάλη δύναμη. Νομίζω ότι μέσα απ’ όλο αυτό κατάφερα να κάνω ό,τι έκανα και πραγματικά το χάρηκα πάρα πολύ.

Ο απολογισμός της αποστολής

00:39:44 - 00:43:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτό ήθελα να ρωτήσω. Ο απολογισμός ποιος είναι αυτής της αποστολής; Απολογισμός της αποστολής είναι ότι σίγουρα καταφέραμε και εγώ ο ίδιος Αυτό κάνω και στο Facebook. Αυτό σας έκανα και τώρα εσάς. Σας μίλησα απ’ την ψυχή μου και όπως ακριβώς ό,τι βίωσα λέω και ό,τι νιώθω λέω.

Πώς ένιωσε όταν αντίκρισε την οικογένειά του

00:43:28 - 00:44:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κι η τελευταία: Όταν φτάσατε στο αεροδρόμιο κι είδατε την οικογένεια εδώ πέρα πάλι πώς νιώσατε;  Ένιωσα πολύ ωραία όταν είδα την οικογένειάσεις με θλίψη τους άλλους τους ανθρώπους που σ’ αγαπάνε. Εγώ ευτυχώς είμαι καλά και είμαι μαζί τους υγιής και αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη.

00:44:28 - 00:45:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εκτός απ’ τη στιγμή της απόφασης. Μου ‘πατε ότι προσωπικό κίνητρο σάς κράτησε πίσω και όχι εν τέλει η σκέψη αυτή.  Είχα πει απ’ την αρχή ότυποχρεωμένος να γυρίσω πίσω ζωντανός για να μην τους προσφέρω μία ανείπωτη θλίψη στο υπόλοιπο της ζωής τους, αν εγώ είχα χάσει τη ζωή μου.

Επόμενοι στόχοι

00:45:59 - 00:48:54

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και πόσο λίγο πιστεύετε ότι απείχατε απ’ το να αποφασίσετε να συνεχίσετε τελικά; Ήτανε λίγη αυτή η απόσταση;  Ήταν πολύ λίγη, γιατί σε περίαφέρον.  Τέλεια. Καλή επιτυχία ευχόμαστε στις επόμενες κορυφές.  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.  Και πάντα να μας δίνετε δύναμη.  Αμήν. Σωστό.

Περίληψη

Ο ορειβάτης Αντώνης Συκάρης εξιστορεί το εγχείρημα της πρώτης χειμερινής ανάβασης στην κορυφή Κ2, στο Πακιστάν, η οποία αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη και την πρώτη σε δυσκολία κορυφή του κόσμου. Ο Αφηγητής μιλά για το χρονικό της αποστολής, για τις προσδοκίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του πριν και κατά τη διάρκεια αυτής. Αναλύει τα κίνητρα και την απόφασή του να αναλάβει ένα τέτοιο εγχείρημα, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την ανάβαση, όπως το ψύχος και τον αέρα. Οι απάνθρωπες συνθήκες που συνάντησε λίγο πριν την κορυφή είχαν ως αποτέλεσμα τα σοβαρά κρυοπαγήματα και την αναγκαστική απόφαση οπισθοχώρησης. Συνολικά πέντε ορειβάτες -δύο από την ομάδα του αφηγητή και τρεις από άλλη ομάδα- έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το εγχείρημα. Ο Αφηγητής κάνει τον απολογισμό της αποστολής και εκφράζει τα συναισθήματά του μετά το πέρας αυτής, μιλώντας για τη συγκινητική στήριξη του κόσμου και της οικογένειάς του, και θέτοντας πλέον τους επόμενους «υψηλούς» στόχους του.

Αντώνης Συκάρης