Μετρώντας αναπνοές: Οδηγός του Ε.Κ.Α.Β. για 33 χρόνια

Τo ωράριο εργασίας στο Ε.Κ.Α.Β.

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Ονομάζομαι Φανή Κωστίδου και είμαι ερευνήτρια για το Istorima. Σήμερα είναι 7 Νοεμβρίου 2020 και είμαστε εδώ με τον κύριο Γιώρ δεν είναι θέμα Σαββατοκύριακο. Πέντε εργάσιμες μέρες. Πέντε μέρες. Μπορεί Σαββατοκύριακο να κάθεσαι ή να δουλεύεις, να κάθεσαι καθημερινή.

Professions

Η διακομιδή του νεκρού φίλου του

00:01:19 - 00:05:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τέλεια. Και από όλα αυτά τα 34 χρόνια, τι περιστατικό θα ανακαλούσατε για να μοιραστείτε μαζί μας; Υπάρχουν και ευχάριστα περιστατικά και ένα περιστατικό, που θα μου μείνει για μια ζωή, η εικόνα αυτή. Και όταν περνάω από εκείνο το σημείο, πάντα έρχεται η εικόνα στο μυαλό μου.

Τα συναισθήματά του μετά τη διακομιδή του φίλου του

00:05:21 - 00:06:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και μετά όταν γυρίσατε σπίτι, πώς ήσασταν συναισθηματικά; Χάλια! Συναισθηματικά χάλια. Όταν λέμε, όχι μόνο μια μέρα και δυο, για πολλές μέ πράμα, δεν ξέρω πώς έγινε, πώς έφυγε από τον δρόμο.  Προφανώς, πήγατε και στο μνημόσυνο; Και στην κηδεία και στο μνημόσυνο, εκεί ήμουνα.

H διακομιδή ενός διαμελισμένου

00:06:14 - 00:08:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κάποιο άλλο περιστατικό από αυτή την κατηγορία, που να θυμάστε, έτσι πάρα πολύ έντονα και χαρακτηριστικά; Ήταν ένας πεζός, νυχτερινή ώρα, απιστώσουμε τον θάνατό του. Δηλαδή, η πρώτη προσπάθεια που γίνεται για να σώσουμε έναν άνθρωπο είμαστε εμείς, μετά ο γιατρός και υπόλοιποι.

H διακομιδή περιστατικών COVID-19

00:08:15 - 00:10:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τώρα που είπατε για τον κορωνοϊό, να κάνουμε μια παρένθεση εδώ. Πώς είναι η κατάσταση για τους οδηγούς των Ε.Κ.Α.Β. και στα Νοσοκομεία γενι Και πρέπει κατευθείαν να του δώσουμε οξυγόνο, για να τον βοηθήσουμε στην αναπνοή. Όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι που να πάμε στο Νοσοκομείο.

Η διακομιδή που του προκάλεσε εφιάλτες

00:10:09 - 00:13:34

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σε αυτήν την κατηγορία που είχαμε μείνει πριν, με τα κακά περιστατικά, έχετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο; Υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να- Ό«Γρήγορα» κι εμείς προσπαθούσαμε… Εντάξει, ο άνθρωπος δεν είχε, δεν ζούσε πλέον, γιατί ήτανε-σας λέω- ήταν διαλυμένος, ήταν ένα με το χώμα.

Συνθήκες εργασίας

00:13:34 - 00:15:58

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έχει τύχει να χάσετε κάποιον ασθενή μέσα στο Ε.Κ.Α.Β., επειδή δεν μεταφέρεται; Μέσα στο ασθενοφόρο; Ναι. Έχει τύχει ως συνήθως από καρδιε. Αν είναι ζωντανός, να τον κρατήσουμε στη ζωή, γιατί μια απότομη κίνηση μπορεί να του κάνουμε κακό κι εμείς. Είναι πολύ υπεύθυνη δουλειά.

Διακομιδή ευχάριστων περιστατικών

00:15:58 - 00:17:47

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και στην κατηγορία καλών και όμορφων περιστατικών, τι έχετε να θυμάστε από εκεί; Εντάξει, καλά ήταν μια… μου έτυχε μια γέννα. Μας καλέσανεό πολύ καιρό με τους γονείς ή με τους παππούδες και λένε: «Αυτό είναι δικό σας παιδί» μας λένε, γιατί εμείς το μεταφέραμε, εμείς το κάναμε…

Οι φάρσες

00:17:47 - 00:18:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Υπάρχει όμως η κατηγορία που σας καλούνε και τελικά δεν είναι τίποτα; Πολλές φορές. Μας κάνουν και φάρσες. Ένα διάστημα, όταν λένε ότι «Κάιδράτε σε αυτές τις περιπτώσεις ; Τι να αντιδράσουμε; Απλώς λέμε: «Γιατί το κάνατε αυτό;». Δεν μπορούμε να πούμε ή να κάνουμε τίποτα άλλο!

Συναισθήματα από τα 34 χρόνια εμπειρίας

00:18:37 - 00:19:29

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και πώς είναι όταν κάνεις 34 χρόνια αυτή τη δουλειά και έχεις έρθει σε επαφή με τόσα περιστατικά; Και ικανοποίηση, γιατί έχω σώσει -μέσα σα χέρια, πράμα που είναι πλέον για την ηλικία μας, είναι δύσκολο. Μας κουράζει πολύ. Οι αντοχές μας πλέον δεν είναι όπως όταν ήμασταν νέοι.

Η αντιμετώπιση της οικογένειάς του και η μεταφορά της δουλειάς στο σπίτι

00:19:29 - 00:21:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και πώς -και στην περίπτωση των δυσάρεστων- καταφέρνεις και κρατάς όλο αυτό που γίνεται στη δουλειά έξω απ’ την οικογένειά σου, για να μην ιο βαριά μορφή, εκεί είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράματα, γιατί έρχεσαι σε πολύ στενή επαφή με τον ασθενή και ίσως κινδυνεύεις λίγο παραπάνω.

Αριθμός ημερησίων δρομολογίων Ε.Κ.Α.Β.

00:21:21 - 00:21:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και κατά μέσο όρο, πόσα δρομολόγια περίπου μπορεί να κάνετε την ημέρα; Αν είναι μακρινά, ένα, αν είναι εδώ στην περιοχή, μπορεί και πέντε αι πρέπει να πας. Δεν μπορείς να πεις ότι «Σχολάω, ας περιμένει». Και 1 λεπτό να είναι πριν σχολάσεις, πρέπει να πας, αν τύχει περιστατικό.

Συναισθήματα την εποχή του COVID 19

00:21:52 - 00:22:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς όμως προσωπικά, φοβάστε τον κορωνοϊό; Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό; Φοβάμαι; Φοβάμαι, εννοείται. Υπάρχει άνθρωπος που να μην φοβάται την ς να μεταδώσουμε τον κορωνοϊό και στο σπίτι μας και στον δίπλα και στον φίλο μας μέχρι που να το αντιληφθούμε ότι το έχουμε, είναι δύσκολο.

Περιστατικά εκτός έδρας

00:22:22 - 00:23:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το ποιο μακρινό ταξίδι που έχετε κάνει; Σχεδόν Αθήνα. Για τι περιστατικό; Έπρεπε να πάει εκεί σε κάποια… Εκεί ήταν ο γιατρός που τον είχάποιον άλλον, πρέπει πάλι απ' την αρχή ιστορικά και τέτοια, ενώ αν πάει στον γιατρό που τον χειρούργησε, ξέρει το ιστορικό, ξέρει τα πάντα.

H αντιμετώπιση της οικογένειάς του

00:23:26 - 00:24:11

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κι εσείς που έχετε παιδιά, τα παιδιά σας μικρά ζήλευαν το επάγγελμά σας, όπως συνήθως κάνουνε; Όχι, όχι! Και μου το λένε και τώρα «Πώς κάνίναι και απ’ την άλλη μεριά, όταν σώζεις κάποιον, νιώθεις ικανοποίηση, λες: «Τα κατάφερα! Τον κράτησα στη ζωή!» παράδειγμα, τον Α ή τον Β.

Aν γυρνούσε πίσω ο χρόνος θα άλλαζε επάγγελμα

00:24:11 - 00:25:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά από αυτά 34 χρόνια, αν σας δινόταν η ευκαιρία, ποιά δουλειά θα κάνατε; Τώρα, τι δουλειά να κάνω; Τώρα, στη σύνταξη να βγω. Δεν θέλω άχρόνια, θα μπορούσα να είχα -θα ήθελα- ένα φορτηγό μεγάλο και να κάνω μεγάλα ταξίδια, να πηγαίνω στο εξωτερικό. Αυτή η δουλειά θα μ’ άρεζε.

H αντιμετώπιση του πληρώματος από τους συγγενείς των ασθενών

00:25:44 - 00:27:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είπατε πριν, ότι σε μια γέννα που είχατε, σας έπιασαν συγγενείς μετά και σας είπανε, ξέρω ‘γω- Ναι, μετά από πολλά χρόνια ανταμώσαμε και μκαι άτομα που εντάξει, η αγωνία, ο φόβος για τον συγγενή τους να μην πάθει κάτι, τους φαίνεται πολύ μεγάλος ο χρόνος μέχρι που να φτάσουμε.

Η παρεμπόδιση διέλευσης του ασθενοφόρου

00:27:14 - 00:29:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Με τι ταχύτητα έχετε πάει; Η μεγαλύτερη για να πετύχετε, για να φτάσετε πιο γρήγορα στον προορισμό σας; Οι δρόμοι δεν είναι τόσο για πολύ μα» σε εμάς ο χρόνος είναι η ζωή. Και 1 λεπτό νωρίτερα να φτάσεις σε κάποιον που σε χρειάζεται, ίσως να είναι πολύ κρίσιμο για τον άνθρωπο.

Η αγωνία για πιθανή μεταφορά συγγενή και φίλου

00:29:13 - 00:30:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς έχει τύχει να καλέσετε Ε.Κ.Α.Β.; Για το σπίτι μου; Ναι. Όχι, όχι. Πριν είπατε ότι είχατε βρεθεί σε ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικόστην άκρη να κοιμηθείς μισή ώρα, όσο χρειάζεται, για να συνεχίσεις. Αυτά έχω να πω από την πείρα μου, γιατί είμαι οδηγός 40 χρόνια σχεδόν.

Η έκκληση προς το κράτος

00:30:53 - 00:32:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και για πόσο ακόμα υποτίθεται; Λέω για έναν χρόνο ακόμα να βγω στη σύνταξη. Θα προλάβετε με τον κορωνοϊό; Αν μας πιάσει και μας πεθάνει, μισθούς από εμάς. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε σε τέτοια δουλειά και να μην είμαστε στα βαρέα και ανθυγιεινά. Υποσχέσεις, μόνο υποσχέσεις.

Διακομιδή συναδέλφου

00:32:00 - 00:33:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ξέχασα να σας ρωτήσω κάτι και μετά θα σας αποδεσμεύσω. Έχει τύχει να πρέπει να μεταφέρετε συνάδελφο από το Ε.Κ.Α.Β. με το Ε.Κ.Α.Β.; Ναι. κύριε Γιώργο. Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια και καλό κουράγιο στις μέρες που έρχονται. Ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να τα καταφέρουμε.

Περίληψη

Με 34 χρόνια εμπειρίας ως οδηγός του Ε.Κ.Α.Β. ο κύριος Γιώργος έχει αντιμετωπίσει καταστάσεις που μοιάζουν να έχουν βγει από κάποιο σενάριο. Το τροχαίο ενός καλού του φίλου, δύσκολοι απεγκλωβισμοί και εργατικά ατυχήματα κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, συνθέτουν μέρος της άσχημης πλευράς των εμπειριών του. Από την άλλη, τοκετοί μέσα στα ασθενοφόρα και συναντήσεις μετά από χρόνια, προσθέτουν ευχάριστες αναμνήσεις. Η περίοδος του covid-19 βάζει νέες δυσκολίες, ώστε πέρα από την κούραση μιας κακής ημέρας στη δουλειά, να μην φτάσει ούτε και ο ιός στο σπίτι, όταν επιστρέφει στην οικογένειά του. Αρκετά βράδια δυσκολεύεται να κοιμηθεί εξαιτίας άσχημων εικόνων, αλλά κάθε πρωί πρέπει πάλι να οδηγήσει το όχημα με τον χαρακτηριστικό ήχο, διασχίζοντας τον δρόμο, μετρώντας όχι χιλιόμετρα, αλλά αναπνοές.

Γιώργος "Ψευδώνυμο"

Φανή Κωστίδου