Ηλικιακός περιορισμός

Η συνέντευξη είναι διαθέσιμη μόνο για χρήστες άνω των 18 ετών.

Δήμητρα Πέτρουλα: «Πού 'ναι η μάνα σου, μωρή;»

Ενότητα 1

Δολοφονία συγγενών αφηγήτριας από Χίτες

00:00:00 - 00:05:17

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα.   Καλημέρα.   Θα μας πείτε το όνομά σας;   Ονομάζομαι Δήμητρα Πέτρουλα, του Σωτήρη και της Μαριγούλας.   Ωραία. Είναι Τρίτη, μου φαινόντουσαν σαν κάποιο παιχνίδι. Δεν είχα καταλάβει, δεν είχα ενώσει τις εικόνες που έβλεπα με τις έννοιες, τι ήταν αυτό που έβλεπα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Θέματα
FamilyBiographiesWarHistoryLocal History
Τοποθεσίες

Ενότητα 2

Η θετή μητέρα

00:05:17 - 00:09:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά με πήρε μια θεία μου. Ήταν η γυναίκα ενός αδερφού του πατέρα μου. Δεν πέρασα καλά μαζί της. Η γυναίκα ήταν πάμφτωχη, δεν είχε να μας... υποτίθεται ότι δεν ξέρω ότι δεν είναι μάνα μου. Εσύ το αποκαλύπτεις τώρα. Έχετε υπόψη σας, εγώ θα φύγω». Αυτό έγινε 26 Οκτωβρίου του ‘58.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Τοποθεσίες

Ενότητα 3

Ο γάμος και η φυγή στη Λιβύη

00:09:32 - 00:15:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πόσο χρονών ήσουν τότε;   16 στα… ‘42-’58, 16; 16. Σε κάποια επίσκεψη που είχαμε κάνει με τη μαμά Αρτεμισία στην Κέρκυρα, να δω τον αδερφό ο, τη δολοφονία της μάνας μου, με σκότωνε στο ξύλο ο γιος της γιατί κατουριόμουνα, με τη λουρίδα. Εγώ σάμπως το ‘ξερα που κατουριόμουνα;

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Δολοφονία ξαδερφών αφηγήτριας από Χίτες

00:15:05 - 00:16:47

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αλλά, να πω και κάτι, να πάω λίγο πίσω. Όταν με πήρε η γυναίκα του αδερφού του πατέρα μου ήρθανε και τη σκότωσαν και αυτήνε, τον Ιούνιο του εί και του ‘λεγα: «Κοίταξε. Κατουρήθηκα, κατουρήθηκα. Σήκω να με δείρεις. Σήκω. Κατουρήθηκα!» Τέλος πάντων, όλα αυτά. Τώρα πού πάω; Πάω...  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Ο θάνατος του πατέρα, της αδερφής της και η συγγραφή βιβλίου

00:16:47 - 00:32:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έλεγες πως σε έδερνε και ο Πέτρος.   Όλοι με δέρνανε, οπότε μόλις με έδειρε και ο άντρας μου, έλεγα: «Αφού με δέρναν όλοι, γιατί να μην μεγνωρίζαν τον πατέρα μου πού τον σκοτώσανε. Έτσι έγινε η ιστορία όλη. Κατάλαβες; Αυτά τα δικά μου.   Ευχαριστούμε πάρα πολύ.   Να ‘σαι καλά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Περιεχόμενο διαθέσιμο για ενήλικους

Περίληψη

Η Δήμητρα Πέτρουλα αναφέρεται στη μέρα που οι Χίτες σκότωσαν σχεδόν όλη της την οικογένεια μπροστά της. Με αφορμή αυτό τη «μαύρη μέρα» της ζωής της αναμοχλεύει μνήμες από την άτυπη υιοθεσία της και στη σχέση της με τη θετή της μητέρα. Στην συνέχεια περιγράφει τη γνωριμία της με τον άντρα της και τη ζωή μαζί του στη Λιβύη. Τέλος σημειώνει το πως έγραψε το βιβλίο που περιγράφει τη ζωή της. Σε αυτό το βιβλίο, με τίτλο «Πού 'ναι η μάνα σου, μωρή;», θυμάται πώς η αδερφή της αφέθηκε να πεθάνει αφού λαβώθηκε από τους Χίτες, γιατί φυλακίστηκε ο αδερφός της στη Σπάρτη και πώς ο πατέρας της, έχοντας χάσει σχεδον όλη του την οικογένεια, φυλακίστηκε και τελικά δολοφονήθηκε μέσα στην ίδια φυλακή το 1948.


Αφηγητές/τριες

Δήμητρα Πέτρουλα


Ερευνητές/τριες

Αντωνία Μιχαλακάκου


Ημερομηνία Συνέντευξης

20/10/2020


Διάρκεια

32'